Συναγερμός για νέο «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα

Πολύ υψηλός αναμένεται να είναι σήμερα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού και ενδεχομένως να καταγράψουν ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ να μαρτυρούν την περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική, τη βόρεια Ελλάδα και την Αχαΐα.

Την Δευτέρα ανακοινώθηκαν 1.866 νέα κρούσματα, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός για Δευτέρα, καθώς διενεργούνται λίγα τεστ

τα Σαββατοκύριακα, άλλοι 73 ασθενείς υπέκυψαν από επιπλοκές της νόσου, ενώ μάχη δίνουν 759 ασθενείς, διασωληνωμένοι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας την Δευτέρα ήταν 438. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κρούσματα σήμερα θα προσεγγίσουν τις 4.500, ενώ υπάρχει πιθανότητα να αγγίξουν ακόμα και τις 5.000, καθώς ήδη από το πρωί η καταμέτρηση είχε ξεπεράσει τις 3.500.

Άλλωστε, για μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού σήμερα ή αύριο προϊδέασε μιλώντας στο OPEN και ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Ελπίζω να φτάσουμε στην αποκλιμάκωση μετά τις 15 Απριλίου», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής αναφερόμενος στην έξαρση του κορονοϊού στην χώρα, επισημαίνοντας παράλληλα πως αναμένεται να αγγίξουμε τα 5.000 κρούσματα.

«Οφείλω να πω ότι θα πρέπει να αποσυνδέσουμε το επιδημιολογικό φορτίο από την πρόθεσή μας να ανοίξουμε το λιανεμπόριο. Αν αποδεχτούμε ότι δεν επηρεάζει τους ιικούς δείκτες, τότε η απόφαση αυτή (σ.σ.: για το λουκέτο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη) πρέπει να ανατραπεί», σημείωσε ο Νίκος Τζανάκης σχετικά με την παράταση του lockdown, που κρατά κλειστά τα μαγαζιά σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη.

«Είναι προτιμότερο να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν επιτρέπουμε στον κόσμο να πάει στο εξοχικό του να αποσυμφορηθούν το κέντρο και οι αστικές περιοχές. Ευτυχώς, δόθηκε η εντολή ο κόσμος να βγαίνει έξω τα Σαββατοκύριακα. Χάρηκα πάρα πολύ που είδα τον κόσμο να είναι έξω. Αυτό τον βοηθά να τηρεί τα μέτρα καλύτερα και τις καθημερινές», πρόσθεσε μιλώντας στο OPEN.

Για την εστίαση και το άνοιγμα των εξωτερικών χώρων, είπε ότι «είναι μια ρεαλιστική και ωφέλιμη για την πανδημία, καθότι θα μετατρέψει μια άκρως ανασφαλή κοινωνική συμπεριφορά σε πιο οργανωμένη, πιο φορμαρισμένη και πιο ασφαλή κοινωνικότητα» και πρόσθεσε πως «είμαι κι εγώ θιασώτης του να κλειστούμε στα σπίτια, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε»

Για τις μετακινήσεις εκτός νομού, «εφόσον είναι για εξοχικά, ναι. Ισως μπορούμε να δούμε κάποιους κανόνες για απαγόρευση σε άκρως επιβαρυμένες περιοχές, ή ακόμα και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά και με τα self test, έτσι ώστε να ζήσουμε μια κανονικότητα με τον κορονοϊό μέχρι να τον νικήσουμε πλήρως».

Εντείνεται η πίεση στο ΕΣΥ, όπλα ο εμβολιασμός και τα self test

Η διασπορά στην κοινότητα είναι εκτός ελέγχου, με την πίεση να είναι ασφυκτική στα νοσοκομεία της Αττικής, της Αχαϊας και πλέον και της Θεσσαλονίκης, αφού την τελευταία εβδομάδα τα νέα κρούσματα στη συμπρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 28%.

Στην Αττική, το Θριάσιο Νοσοκομείο αναμένεται να γίνει αποκλειστικά για Covid περιστατικά, την ώρα που το νοσοκομείο Γεννηματάς βρίσκεται σε συναγερμό λόγω 41 κρουσμάτων σε νοσηλευτικό προσωπικό και ασθενείς.

Το βάρος πλέον πέφτει στην επιτάχυνση των εμβολιασμών, καθώς μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να έχουν διεξαχθεί πάνω από 2 εκατ. εμβολιασμοί. 

Παράλληλα, ο εφοδιασμός των φαρμακείων με self tests ξεκίνησε και έως το τέλος της εβδομάδας τα 11.000 φαρμακεία όλης της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς, με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας.

Η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων αυτή την εβδομάδα αναμένεται να αποφασίσει για την επαναλειτουργία των σχολείων, με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, να προεξοφλεί την απόφαση για άνοιγμα των λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου και των διαπεριφερειακών μετακινήσεων το Πάσχα σε περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο με τον τόπο κατοικίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα