Στρ. Μπαλάσκας: Η υπόθεσή μου θα «τρελάνει» το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

MEDIA

Καταδικάστηκε διότι χαρακτήρισε σε άρθρο του ναζί και… όχι εθνικοσοσιαλιστή έναν γυμνασιάρχη της Μυτιλήνης, ο οποίος όχι μόνον έκανε προπαγάνδα υπέρ της «Χρυσής Αυγής», αλλά στο προσωπικό του ιστολόγιο υπεραμυνόταν του «μονοπατιού της Αρίας φυλής» και «του Υπερανθρώπου» , προβάλλοντας σβάστικες και ρητά των Ες Ες! Για την δικαστική του περιπέτεια μίλησε στο «Κόκκινο» ο (καταδικασθείς) δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας.

Το

χρονικό

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Βορείου Αιγαίου, συνιστούσε «εξύβριση» η φράση «ο γνωστός δεδηλωμένος νεοναζί γυμνασιάρχης του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, Βασίλης Μακρυπούλιας, ο θεωρητικός του μορφώματος της Χρυσής Αυγής στη Λέσβο». Αυτό έγραψε ο Στρατής Μπαλάσκας στην εφημερίδα «Εμπρός» της Λέσβου, της οποίας ήταν τότε αρχισυντάκτης.

Νωρίτερα, στις 16 Νοεμβρίου 2013, ο γυμνασιάρχης είχε δημοσιεύσει στο προσωπικό του ιστολόγιο ανάρτηση με τίτλο: «Το απόλυτο ψεύδος είναι ένα: Αυτό του Πολυτεχνείου του 1973». Στην ανάρτηση συμπεριλαμβανόταν βίντεο, που αναπαρήγαγε τη γνωστή ακροδεξιά προπαγάνδα περί ανυπαρξίας νεκρών του Πολυτεχνείου.

Στην αιτιολόγηση της απόφασης το δικαστήριο ανέφερε πως ο δημοσιογράφος «θα μπορούσε να διαλάβει στο άρθρο του φράσεις πιο ευπρεπείς και είναι προφανές ότι με τις φράσεις αυτές αποσκοπούσε να προσβάλει την τιμή και την υπόληψη του πολιτικώς ενάγοντος». Το Στ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου υιοθέτησε πλήρως το σκεπτικό αυτό, με την απόφαση του που δημοσιεύθηκε στις 4 Απριλίου 2017. Κρίνοντας πως η συγκεκριμένη φράση «είναι κατά κοινή αντίληψη εξυβριστική», απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της καταδικαστικής απόφασης.

Νομολογία περί "ευπρέπειας" και εξαφανισμένη ΕΔΕ

«Στην Ελλάδα του 2017 έχουμε αρχίσει να διαμορφώνουμε νομολογία περί ευπρέπειας», σχολίασε σκωπτικά ο Στρατής Μπαλάσκας μιλώντας στο «Κόκκινο». Μεταξύ άλλων, παραθέτοντας το ιστορικό της όλης υπόθεσης, ανέφερε:

«Ο Βασίλης Μακρυπούλιας κατεβάζει την ιστοσελίδα από το Διαδίκτυο και αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, έχει την αξία του. Γίνεται ΕΔΕ, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι επιεικώς απαράδεκτος (…). Αυτό το πόρισμα στέλνεται στο Υπουργείο Παιδείας και στη συνέχεια εξαφανίζεται».

Ο δημοσιογράφος γνωστοποίησε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σχολίασε:

«Φαντάζεστε τον κακόμοιρο τον Γερμανό δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο οποίος θα πάρει την προσφυγή μου, μεταφρασμένη; Σκέφτεστε τι θα σκεφτεί όταν δει πως καταγράφηκε ως αδίκημα το γεγονός ότι χρησιμοποίησα τον όρο εθνικοσοσιαλιστής κι όχι… εθνικοσοσιαλιστής; Όπως λέει κι ο δικηγόρος μου, θα χάσουμε την υπόθεση διότι ο δικαστής δύσκολα θα την… καταλάβει. Είναι μάλλον αδύνατον να δεχθεί ο άνθρωπος πως σε μια ευνομούμενη χώρα συνέβη κάτι τέτοιο…».

"Το Πειθαρχικό δεν αποφάσισε από το 2013, ο ΑΠ πρόλαβε σε 14 ημέρες"

Όσα γράφηκαν στο άρθρο «δεν αφορούσαν το παραμικρό στοιχείο της προσωπικής ζωής του Μακρυπούλια» τόνισε ο Στρατής Μπαλάσκας και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για δημόσια κριτική, για το δημόσιο λόγο ενός δημοσίου προσώπου. Διότι εδώ θα καταργήσουμε και τη δημοσιογραφία, εκτός αν ορισμένοι δικαστές εκλαμβάνουν τη δημοσιογραφία ως αναπαραγωγή δελτίων τύπου. Επαναλαμβάνω, ο γυμνασιάρχης είναι δημόσιο πρόσωπο, έρχεται σε επαφή κάθε ημέρα με εκατοντάδες μαθητές (…). Υπάρχει κι ένας έρμος Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, για τον οποίον κανείς δεν μιλά. Υπάρχουν και προϊστάμενες αρχές, οι οποίες σιωπούν προκλητικά. Ο γυμνασιάρχης παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο, αλλά από το 2013 δεν έχει, ακόμη, εκδοθεί απόφαση. Αντιθέτως, ο Άρειος Πάγος εξέδωσε απόφαση μέσα σε 14 ημέρες, 5 αργιών συμπεριλαμβανομένων…»

Σύμφωνα με τον Στρατή Μπαλάσκα κάθε δικαστής, «από πρωτοδίκης έως αεροπαγίτης», που εκδίδει τέτοιες αποφάσεις και φαίνεται να αγνοεί πως ναζί και εθνικοσοσιαλιστές είναι ακριβώς το ίδιο, αδυνατεί να ασκήσει τα καθήκοντά του. Δεν διαφέρει, είπε χαρακτηριστικά, από τον γιατρό που τιμωρείται επειδή διέπραξε λάθη, επιζήμια για την υγεία ή και τη ζωή ενός ασθενούς.

«Δεν ξέρω αν υπάρχει πρόθεση εξευμενισμού της Χρυσής Αυγής, δεν γνωρίζω εάν η μία εξουσία στρέφεται εναντίον της άλλης» ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Και πρόσθεσε: «Το βέβαιο είναι ότι τέτοιοι δικαστές δεν μπορούν να απονέμουν δικαιοσύνη. Και είναι πολλοί εκείνοι οι δικαστές που εξέφρασαν την έκπληξή τους, λέγοντας ‘δεν είναι πράγματα αυτά’. Να που γίνονται, όμως…».

Πηγή: Στο κόκκινο

Στρατής ΜπαλάσκαςΕυρωπαϊκό ΔικαστήριοκαταδίκηΧρυσή ΑυγήHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα