Στο σφυρί το ρολόι του τελευταίου Κινέζου αυτοκράτορα (photos/video)

Το ρολόι χειρός που φορούσε ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας, Αϊσίν-Τζιόρο Που Γι, βγαίνει σε δημοπρασία στο Χονγκ Κονγκ και εκτιμάται ότι η τιμή του θα φτάσει στα 3 εκατομμύρια δολάρια. 

Πρόκειται για ένα σπάνιο ρολόι του οίκου Patek Philippe και η αστρονομική τιμή του δεν εξαρτάται μόνο από τον τελευταίο αυτοκράτορα, αλλά και από το ότι ανήκει στη σειρά Reference 96 Quantieme Lune και είναι μόλις το ένα από τα οκτώ που υπάρχουν σήμερα, σύμφωνα με το edition.cnn.com.

Το

ρολόι έχει διάμετρο 1,2 ίντσες, είναι πλατινένιο, έχει αραβικούς αριθμητικούς χαρακτήρες , δείκτες από ροζ χρυσό και μία «φάσα φεγγαριού» που δείχνει πόσο ορατό είναι το φεγγάρι από την Γη σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή. Κάποια τμήματα του εσωτερικού μηχανισμού χρονολογούνται από το 1929 αν και το ρολόι πουλήθηκε από τον Ελβετό ωρολογοποιό Patek Philippe το 1937.

Δεν είναι γνωστό πως το ρολόι αυτό αγοράστηκε από τον αυτοκράτορα Που Γι, αν και υπάρχουν στοιχεία ότι πουλήθηκε αρχικώς μέσω ενός καταστήματος με είδη πολυτελείας στο Παρίσι.  Ο οίκος δημοπρασιών Phillips, που ανέλαβε να το βγάλει στο σφυρί, διαβεβαιώνει ότι υπάρχουν ιστορικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας το πήρε μαζί του στην σοβιετική φυλακή Χαμπαρόβσκ, όπου κρατήθηκε για πέντε χρόνια.  

Assosiated PressΗ ιστορία πίσω από το ρολόι

Λέγεται ότι ο Πουγί το έκανε δώρο στον Γκεόργκι Περμιάκοφ, ο οποίος μιλούσε άπταιστα τη γλώσσα Μανταρίν και υπηρέτησε ως μεταφραστής στη διάρκεια της φυλάκισης του Που Γι.

Ο Που Γι που η ζωή του ενέπνευσε την βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας», ανέβηκε στο θρόνο όταν ήταν παιδί, το 1908. Υποχρεώθηκε να παραιτηθεί τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν ανατράπηκε η δυναστεία Κινγκ, αλλά του επιτράπηκε να συνεχίσει να ζει στο παλάτι του στο Πεκίνο. Το 1924 διέφυγε από το Πεκίνο και συμμάχησε με την Ιαπωνία, που τον έχρισε αυτοκράτορα ενός κράτους-μαριονέτα στην Μαντζουρία. Μετά την ήττα της Ιαπωνίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πουγί συνελήφθη από τα σοβιετικά στρατεύματα και κρατήθηκε ως αιχμάλωτος πολέμου. 

Σύμφωνα με τον οίκο Philips ο Που Γι έδωσε το ρολόι στον Περμιάκοφ το 1950, πριν επιστρέψει στην Κίνα, όπου δικάστηκε για εγκλήματα πολέμου.

Ο οίκος  Phillips ανακοίνωσε ότι έκανε έρευνα επί τρία χρόνια σχετικά με την αυθεντικότητα και την ιστορία του ρολογιού του Που Γι, την οποία περιέγραψε ως «ένα ερευνητικό πρόγραμμα άνευ προηγουμένου, σε όλο τον κόσμο, στην οποία συμμετείχαν ειδικοί σε θέματα ρολογιών, ιστορικοί, δημοσιογράφοι και επιστήμονες».

Στον κατάλογο που συνοδεύει το ρολόι, ο οίκος δημοπρασιών επικαλείται μαρτυρία του ανιψιού του  Που Γι, του Γιουγιάν, ο οποίος ήταν φυλακισμένος μαζί με τον θείο του και λέει ότι ο Που Γι φορούσε το ρολόι καθημερινά όσο διάστημα βρισκόταν στο Μανστουκούο, το κράτος-μαριονέτα που είχαν δημιουργήσει οι Ιάπωνες με αυτοκράτορα τον Πουγί. Στον ίδιο κατάλογο αναφέρεται επίσης ότι ο Που Γι αρχικά είχε δώσει το ρολόι στον ανιψιό του, αλλά στη συνέχεια το ζήτησε πίσω για να το δωρίσει στον Περμιάκοφ.

(PHILIPS AUCTION HOUSE)

Μία δεκαετία αφότου επέστρεψε στην Κίνα ο Που Γι αφέθηκε ελεύθερος και έζησε σαν κοινός θνητός στο Πεκίνο, μέχρι τον θάνατό του, το 1967. Ο Περμιάκοφ κράτησε το ρολόι μέχρι που έφυγε από τη ζωή, το 2005 και στη συνέχεια πέρασε στους κληρονόμους του, για να καταλήξει τελικά το 2019 στον οίκο δημοπρασιών από τον σημερινό ιδιοκτήτη του.

Η δημοπρασία θα γίνει στις 23 Μαΐου και μαζί βγαίνουν στο σφυρί κι άλλα προσωπικά αντικείμενα του τελευταίου αυτοκράτορα της Κίνας. 

Διαβάστε επίσης:

Βασιλιάς Κάρολος: Μετά τη Στέψη… διακοπές με την Καμίλα

Twitter: Ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε «εκκαθάριση» ανενεργών λογαριασμών

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ενθρόνιση με συνοπτικές διαδικασίες για τη… βασίλισσα των Βρυξελλών (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα