Στο ελληνοτουρκικό «ρήγμα»

Μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων επιχείρησε να φιλοτεχνήσει η τουρκική διπλωματία, με αφορμή την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το «κέντημα» της τουρκικής διπλωματίας ξεκίνησε στις 19 του μηνός, πριν να αναχωρήσει ο Τούρκος Πρόεδρος για τη Νέα Υόρκη, με τη δήλωση / ανακοίνωση συνάντησής του

με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο περιθώριο των εργασιών της Γ.Σ. του ΟΗΕ. «Εμείς», είπε στη δήλωσή του ο Ερντογάν, «θα πραγματοποιήσουμε το αίτημα του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Εκεί έχουμε συνάντηση μαζί του».

Στην ίδια δήλωση ο Τούρκος Πρόεδρος διατύπωσε και την τουρκική δυσαρέσκεια για τα αποτελέσματα της ευρωμεσογειακής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα εκτοξεύοντας έμμεσες απειλές: «Όμως, σε αυτή τη συνάντηση των “9” που διοργάνωσαν, έγιναν ανεπιθύμητες δηλώσεις. Βέβαια το υπουργείο Εξωτερικών μάς έδωσε τις απαραίτητες απαντήσεις. Εκεί θα δούμε πόσο ειλικρινείς είναι και πόσο θα αντισταθούν. Η Τουρκία σε αυτό το σημείο δεν είναι ο “πορτιέρης” (υπηρέτης) κανενός. Εμείς από τους απέναντί μας πρέπει να δούμε με εντιμότητα τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Αν δεν τα δούμε, τότε θα πάρουμε την απαραίτητη απόφαση και θα κάνουμε τα ανάλογα βήματα».

Η παγίδα

Η προαναγγελία της συνάντησής του με τον Μητσοτάκη από τον Ερντογάν προκάλεσε αμηχανία στην Αθήνα, καθώς η ατμόσφαιρα κρίσης που η Τουρκία είχε εκείνες τις ημέρες δημιουργήσει σε Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο και ανατολικά της Κρήτης δεν «ταίριαζε» με την πραγματοποίηση συνάντησης και επαφής σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Για αυτόν τον λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την περασμένη Δευτέρα, διέψευσε «κομψά» όλα όσα περί συνάντησης είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι το πρόγραμμα των δύο ηγετών δεν συμπίπτει.

Ακόμη και αν είχε ξεκινήσει μια διαβούλευση για να συναντηθούν οι δύο ηγέτες με αφορμή την παρουσία τους στη Νέα Υόρκη, η κατάσταση που είχε διαμορφώσει στο πεδίο η Άγκυρα καθιστούσε αδύνατη τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Τσαμπουκάδες» παντού

Εκείνες ακριβώς τις ημέρες, την περασμένη βδομάδα και ειδικά το περασμένο «παρασκευο-σαββατοκύριακο», η Άγκυρα κλιμάκωσε τις προκλητικές της ενέργειες, προβάλλοντας έμπρακτα τις θέσεις και τις διεκδικήσεις σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων:

-«Περικύκλωσε» με Navtex και πραγματοποίησε έρευνες γύρω από το Καστελόριζο.

-«Κλείδωσε» το κεντρικό Αιγαίο, με Navtex που έχει εκδοθεί από τον περασμένο Γενάρη, για την πραγματοποίηση μεγάλης αεροναυτικής άσκησης.

-Προκάλεσε, στο πλαίσιο αυτής της άσκησης, σκληρές ελληνοτουρκικές «αερομαχίες» γύρω από τη Λέσβο.

–Παρενόχλησε με πολεμικό σκάφος, στο όριο των χωρικών υδάτων ανατολικά της Κρήτης, ερευνητικό σκάφος που έκανε εργασίες για λογαριασμό της κοινοπραξίας που μελετά την κατασκευή του αγωγού Eastmed.

–Ενορχήστρωσε μαζική παραβίαση ελληνικών χωρικών υδάτων από στολίσκους τουρκικών αλιευτικών σκαφών με τη συνοδεία σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής.

Μάλιστα, για τις δύο τελευταίες τουρκικές ενέργειες η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να προβεί σε διαβήματα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Όχι» από την Αθήνα

Είναι προφανές ότι μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα μια ενδεχόμενη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν δεν θα μπορούσε να φέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, η οποία θα εμφανιζόταν ως ικέτης απέναντι στον «τσαμπουκαλεμένο» γείτονα. Γι’ αυτό και με νεότερες τοποθετήσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, την περασμένη Τρίτη – μια μέρα πριν από την αναχώρηση του Μητσοτάκη για Νέα Υόρκη –, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε:

«Δεν υπάρχει κάτι νεότερο για συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Και δεν υπήρχε και κάτι προγραμματισμένο. Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα προγράμματα των δύο ηγετών, ήταν σαφές ότι δεν συνέπιπτε η παρουσία τους στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε., στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, καθώς την ώρα που θα φτάνει ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ, ήδη θα επιστρέφει ο κ. Ερντογάν στην Άγκυρα. Είπε ο κ. Ερντογάν αυτό που είπε, αλλά δεν έχει προκύψει κάτι καινούργιο. Δηλαδή, δεν υπάρχει ούτε κάποιο αίτημα, ούτε κάποια αίσθηση αλλαγής του προγράμματος».

Η παράσταση Ερντογάν

Παρ όλα αυτά ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την παρουσία του στη Νέα Υόρκη και στην ομιλία του στη Γ.Σ. του ΟΗΕ έδωσε την παράστασή του.

-Έχοντας εκδηλώσει έμπρακτα τις προκλήσεις του στο πεδίο (Αιγαίο, Καστελόριζο, Κρήτη) ο Ερντογάν, από το βήμα του ΟΗΕ, εμφανίστηκε να ζητά διάλογο με την Αθήνα. Δηλαδή, μια διμερή συζήτηση επί του συνόλου των τουρκικών διεκδικήσεων, που θα σημάνει την αναγνώρισή τους ως διαφορών από την Αθήνα.

-Ζήτησε ωμά και απερίφραστα την αναγνώριση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους.

-Επανέλαβε τη θέση ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει στην ανατολική Μεσόγειο ερήμην της Τουρκίας και υπενθύμισε την τουρκική πρόταση για οργάνωση συνδιάσκεψης των κρατών της περιοχής, με τη συμμετοχή, προφανώς, και του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους.

Στο «κέντημα» της τουρκικής διπλωματίας θα πρέπει να προστεθεί και η συμμετοχή του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στην εκδήλωση που οργανώθηκε για τα εγκαίνια του τουρκικού ουρανοξύστη που θα στεγάσει τις διπλωματικές υπηρεσίες της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη. Στην εν λόγω εκδήλωση θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρόν ήταν και ο ηγέτης του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ.

Διαβάστε επίσης

Τι απαντά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος για την παρουσία στην εκδήλωση για το «Σπίτι της Τουρκίας»

Διπλό μπλόκο σε αρνητές – Τέλος το αυτόφωρο και η προσαγωγή των εκπαιδευτικών

Άδωνις Γεωργιάδης: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα συγχωνευτούν ή θα βάλουν «λουκέτο» (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα