Στην Κούβα σε επίσημη επίσκεψη, η σύζυγος του αντιπροέδρου των ΗΠΑΤζίλ Μπάιντεν

ΚΟΣΜΟΣ

Η Τζιλ Μπάιντεν, σύζυγος του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, έφθασε στην Κούβα χθες, στην πιό πρόσφατη ένδειξη επαναπροσέγγισης των δύο ψυχροπολεμικών εχθρών μετά από την επίσκεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της οικογένειάς του τον Μάρτιο.

Την Μπάιντεν υποδέχθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Αβάνας η Γιοζεφίνα Βιντάλ, η οποία βρίσκεται επικεφαλής των διαβουλεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες ως διευθύντρια των αμερικανικών υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας.

Η σύζυγος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ

θα παρακολουθήσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα σήμερα στην Αβάνα μεταξύ των ομάδων των ΗΠΑ και της Κούβας, θα συνδεθεί με ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης σε ένα από τα νέα κέντρα ασύρματης σύνδεσης (WiFi hotspots) και θα επισκεφθεί ένα πανεπιστήμιο εκπαίδευσης δασκάλων, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των ΗΠΑ στην Αβάνα.

Η Μπάιντεν συνοδεύεται από την πρέσβη επί θεμάτων γυναικών παγκόσμια Κάθι Ράσελ και τον υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα επιμόρφωσης και πολιτισμού Έβαν Ράιαν. Θα ταξιδέψουν επίσης και στην κεντρική επαρχία Καμαγέι προτού αποχωρήσουν για την Δομινικανή Δημοκρατία την Κυριακή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η Μπάιντεν, η οποία είναι εκπαιδευτικός η ίδια, αναμένεται να συναντηθεί και με στελέχη της κυβέρνησης και να έρθει σε επαφή με Κουβανούς πολίτες πάνω σε θέματα που αφορούν την κουλτούρα, την παιδεία και την υγεία.

Η επίσκεψη των Ομπάμα υπογράμμισε την προσπάθεια επανάληψης των διμερών σχέσεων που ανακοίνωσαν οι δύο χώρες τον Δεκέμβριο του 2014, μετά από 18 μήνες κρυφών συνομιλιών και πάνω από 50 χρόνια αποξένωσης. Μερικοί βουλευτές έχουν ταχθεί δυναμικά εναντίον των σχέσεων αυτών, με το επιχείρημα ότι η κομμουνιστική κυβέρνηση της Κούβας πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα για τη βελτίωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων προτού αποκτήσει σταθερή σχέση με τις ΗΠΑ.

Οι συμφωνίες που έχουν συνάψει οι δύο χώρες αφορούν τους τομείς της επιβολής του νόμου, του περιβάλλοντος, της επανάληψης ανταλλαγών ταχυδρομικών υπηρεσιών και επιβατικών πτήσεων μεταξύ των δύο, και την συνέχιση των συνομιλιών σε θέματα διαφωνίας όπως οι φυγάδες και οι αποζημιώσεις.

Το εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ για την Κούβα εδώ και δεκαετίες παραμένει σε ισχύ και μπορεί να αρθεί μόνο κατ' εντολή του Κογκρέσου, αλλά ο Ομπάμα έχει χρησιμοποιήσει προεδρικά δικαιώματα για να μειώσει την ισχύ της επιβολής του.

Και οι δύο πλευρές διατείνονται ότι θέλουν να ενισχύσουν τις οικονομικές τους σχέσεις, αλλά οι ΗΠΑ ασκούν κριτική στην Κούβα για την βραδύτητα με την οποία εκμεταλλεύεται τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Ομπάμα όπως στο εμπόριο με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ η Κούβα ανταπαντά ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ εμποδίζουν πρόοδο στο μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών ανταλλαγών και επενδύσεων.

Επίσης στην Αβάνα βρίσκεται και ο Μάικλ Φρόμαν, αντιπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγες και τον υπουργό Εμπορίου Εξωτερικού και Επενδύσεων Ροντρίγο Μαλμιέρκα.

Τζιλ ΜπάιντενΚούβαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα