Στην Γάζα έχουν σκοτωθεί τόσοι δημοσιογράφοι όσοι σε όλους τους μεγάλους πολέμους δύο αιώνων μαζί – Τι αποκαλύπτει έρευνα

Το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους δημοσιογράφους στη Γάζα από όσους σκοτώθηκαν συνολικά στον αμερικανικό Εμφύλιο πόλεμο, στον Πρώτο και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στον πόλεμο της Κορέας, στον πόλεμο του Βιετνάμ (συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων στην Καμπότζη και στο Λάος), στους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990 και του 2000 και στον πόλεμο στο Αφγανιστάν μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η αξιολόγηση κόλαφος περιλαμβάνεται στην έρευνα «The Reporting Graveyard»,

του δημοσιογράφου Nick Turse για το πρόγραμμα «Costs of War» του Ινστιτούτου Watson για Διεθνείς και Δημόσιες Υποθέσεις του Πανεπιστημίου Brown.

Η έκθεση καταγράφει τη συστηματική και θανατηφόρα στοχοποίηση των δημοσιογράφων, με τη Γάζα να αναδεικνύεται ως το πιο θανατηφόρο περιβάλλον για τον Τύπο στη σύγχρονη ιστορία.

Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, τουλάχιστον 232 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με συνδυασμένα στοιχεία από το Al Jazeera, την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) και το Παλαιστινιακό Συνδικάτο Δημοσιογράφων.

Ο αριθμός αυτός υπερβαίνει κατά πολύ τις απώλειες του προσωπικού των μέσων ενημέρωσης σε οποιαδήποτε συγκρίσιμη περίοδο ή σύγκρουση.

Από όσους σκοτώθηκαν, σχεδόν όλοι ήταν Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι που εργάζονταν υπό συνθήκες πολιορκίας, ενώ μεταξύ των νεκρών ήταν και ορισμένοι Λιβανέζοι δημοσιογράφοι και ένας μικρός αριθμός Ισραηλινών δημοσιογράφων.

Είναι εντυπωσιακό ότι 37 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν μόνο τον πρώτο μήνα της γενοκτονίας του Ισραήλ, γεγονός που τον καθιστά τον πιο θανατηφόρο μήνα για τους δημοσιογράφους από τότε που η CPJ άρχισε να τηρεί αρχεία το 1992.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει εμπλακεί σε «έναν πόλεμο κατά του Τύπου», χρησιμοποιώντας όχι μόνο θανατηφόρα βία, αλλά και συστηματικές προσπάθειες να φιμώσει, να συκοφαντήσει και να εμποδίσει τη δημοσιογραφία από τη Γάζα.

Τουλάχιστον 35 από τους δολοφονηθέντες δημοσιογράφους στοχοποιήθηκαν άμεσα λόγω της δουλειάς τους, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Η έκθεση παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα του περιβάλλοντος των Μέσων Ενημέρωσης στη Γάζα. Το Ισραήλ έχει απαγορεύσει στους ξένους δημοσιογράφους να εισέλθουν στο έδαφος, αφήνοντας τους τοπικούς δημοσιογράφους – συχνά με ελλιπείς πόρους και συνεχώς εκτοπισμένους από τους βομβαρδισμούς – να σηκώσουν το βάρος της κάλυψης ώστε ο πλανήτης να δει τι κάνει το κράτος κατοχής, σημειώνει εξάλλου ο ανεξάρτητος οργανισμό Defend Democracy σε σχετικό πρόσφατο άρθρο του.

Ο ισραηλινός στρατός όχι μόνο έχει καταστρέψει σχεδόν 90 γραφεία μέσων ενημέρωσης και εγκαταστάσεις Τύπου, αλλά έχει επίσης περιορίσει σημαντικά την πρόσβαση στο διαδίκτυο, έχει βομβαρδίσει τα σπίτια των δημοσιογράφων και έχει εμπλακεί σε εκστρατείες παρακολούθησης, συλλήψεων και παραπληροφόρησης. Πάνω από 380 δημοσιογράφοι έχουν τραυματιστεί και δεκάδες έχουν συλληφθεί ή παρενοχληθεί.

Ο θάνατος του εικονολήπτη του Al Jazeera Samer Abudaqa τον Δεκέμβριο του 2023 αποτελεί τραγικό εμβληματικό παράδειγμα της κρίσης. «Τραυματισμένος σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, ο Abudaqa αφέθηκε να αιμορραγεί για πάνω από πέντε ώρες, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις αρνήθηκαν την πρόσβαση των συνεργείων έκτακτης ανάγκης στο σημείο όπου βρισκόταν. Πέθανε περιμένοντας βοήθεια, ενώ το Al Jazeera μετέδιδε ζωντανά ένα μετρητή που έδειχνε πόση ώρα ήταν εγκαταλελειμμένος», περιγράφει στην έρευνα του ο δημοσιογράφος.

«Πρόκειται για μια μελετημένη, συστηματική επίθεση κατά της αλήθειας», δήλωσε ο Jonathan Dagher από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα. «Το Ισραήλ δημιουργεί μια συσκότιση των μέσων ενημέρωσης τόσο με σφαίρες όσο και με τη γραφειοκρατία».

Η έκθεση «Το κόστος του πολέμου» τοποθετεί τη Γάζα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης παγκόσμιας κατάρρευσης της ασφάλειας των δημοσιογράφων. Το 2024 σκοτώθηκαν περισσότεροι δημοσιογράφοι από κάθε άλλη χρονιά από τότε που άρχισαν οι καταγραφές, με τη Γάζα να αντιπροσωπεύει τη συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν χαρακτηρίσει τη δημοσιογραφία ως ένα από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα στον κόσμο. Αλλά αυτό που κάνει τη Γάζα μοναδική, υποστηρίζει η έκθεση, είναι η απόλυτη κλίμακα και ο σκόπιμος χαρακτήρας της επίθεσης κατά των μέσων ενημέρωσης.

Κάποια στιγμή, μια ανάλυση διαπίστωσε ότι 1 στους 10 δημοσιογράφους στη Γάζα είχε σκοτωθεί, ποσοστό που ισοδυναμεί με 8.500 «θανάτους»ειδήσεων σε αμερικανικές αίθουσες σύνταξης.

Ολόκληρη η έρευνα «The Reporting Graveyard», του Nick Turse για το πανεπιστήμιο Brownμε ένα κλικ εδώ.

Turse_Costs-of-War_The-Reporting-Graveyard-4-2-25Λήψη

Διαβάστε επίσης

ΜEGA: Colpo grosso τηλεθέασης με τη σειρά «Άγιος Παΐσιος-Από τα Φάρασα στον Ουρανό» – Πότε θα προβληθεί το τελευταίο επεισόδιο (Video)

ΕΡΤ2: Έναρξη σοφιστικέ διαδραστικής εκπομπής για παιδιά

ΣΚΑΪ: Σαν έτοιμος από καιρό για το «Big brother» – Τι θα κάνουν οι τηλεθεατές είναι το θέμα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γάζα,gaza