Στην Αθήνα ο Μοσκοβισί – Πολιτική λύση για τα «κόκκινα» δάνεια θα ζητήσει η Αθήνα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει σήμερα και αύριο ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προκειμένου να έχει σειρά συναντήσεων με την κυβέρνηση και να ενημερωθεί για την πρόοδο στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με το vima.gr η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει από τον Γάλλο επίτροπο πολιτική λύση για τα «κόκκινα» στεγαστικά

δάνεια, με στόχο το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας να μην πέσει κάτω από τις 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας για το ζευγάρι.

Παραλλήλως ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να τονίσουν στο γάλλο Επίτροπο την ανάγκη αποσύνδεσης (decoupling) της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στο πλευρό της Αθήνας βρίσκονται ο Μάριο Ντράγκι(EKT) και η Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ) αλλά αντιδρά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που ουσιαστικά ελέγχει το Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, η γραμμή του Βερολίνου με την οποία ευθυγραμμίζεται ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, είναι ότι το «πράσινο φως» για την ανακεφαλαιοποίηση θα μπορούσε να δοθεί από το Eurogroup (πιθανότατα της 7ης Δεκεμβρίου) μόνο αν οι Θεσμοί συνυπογράψουν κοινή δήλωση στην οποία θα τονίζεται ότι έχει επιτευχθεί «επαρκής πρόοδος στην αξιολόγηση» και ότι είναι ορατή η επιτυχής ολοκλήρωσή της.

Ωστόσο για να φτάσουμε στην έναρξη της αξιολόγησης, η Αθήνα πρέπει να υλοποιήσει τα 48 προαπαιτούμενα που οδηγούν στη δόση των 2 δισ. ευρώ (ως το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου) και στη συνέχεια μια νέα λίστα πιο σκληρών μέτρων για το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα Μοσκοβισί

Για τις 17.30 είναι προγραμματισμένο το ραντεβού του Γάλλου επιτρόπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 18:30, έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Π. Μοσκοβισί, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο (ώρα 10.30, στο Υπουργείο) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει Συνέντευξη Τύπου του Επιτρόπου, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Επίτροπος θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη και τον ΥφυπουργόΑλέξανδρο Χαρίτση και αμέσως μετά θα επισκεφθούν μαζί τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, τις εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του οποίου συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μοσκοβισίκόκκινα δάνειαΜαξίμουΤσίπραςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα