Στην ανάπτυξη βλέπει τώρα η κυβέρνηση το κλειδί για λύση στο Eurogroup

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το χαρτί της ανάπτυξης παίζει πλέον η κυβέρνηση ως παράμετρο καταλυτική για τη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ εν όψει του Eurogroup της 15 Ιουνίου και την εξεύρεση λύσης κοινά αποδεκτής – δηλαδή να την αντέχει πολιτικά και η ελληνική κυβέρνηση.

Ένα πρώτο στίγμα της στροφής του αφηγήματος προς την ανάπτυξη έδωσε χθες το μεσημέρι στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτηρίζοντας

την παράμετρο της ανάπτυξης ως κλειδί για την γεφύρωση των διαφορών γύρω από τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που καταγράφηκαν στο προηγούμενο Eurogroup.

Αργότερα το απόγευμα, από το βήμα του συνεδρίου του οργανισμού Cocncordia ο πρωθυπουργός επανήλθε επαναλαμβάνοντας, εν είδει σχηματοποιημένης πρότασης αυτή τη φορά, την ανάγκη η Ευρώπη να αναλάβει «συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες – πέρα από την αναγκαία επέκταση του χρονικού διαστήματος της ωρίμανσης των αποπληρωμών – (…) για επενδυτικά προγράμματα, κερδοφόρα προγράμματα, που θα τονώσουν την ανάπτυξη, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και που θα γεφυρώσουν τελικά στη πράξη, τις διαφορετικές εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ανάμεσα στους θεσμούς, ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Η κυβέρνηση ουσιαστικά δείχνει να μετατοπίζεται από τη θέση ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι προϋπόθεση για την έξοδο στις αγορές και την πορεία ανάκαμψης, προσεγγίζοντας περισσότερο τη γερμανική θέση ότι η προοπτική της ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμα επίπεδο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξυπηρετεί το χρέος της χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση και με αυτό τον τρόπο θα το καθιστά βιώσιμο.

Εν προκειμένω εν όψει του Eurogroup η Αθήνα φαίνεται να πιστεύει ότι αν υπάρξουν στο τραπέζι συγκεκριμένες δεσμεύσεις για επενδυτικά και αναπτυξιακά προγράμματα τότε το ΔΝΤ θα μπορούσε να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη (πλησιάζοντας αυτές του Βερολίνου) και προς τα κάτω τους υπολογισμούς του σχετικά με το απαιτούμενο ύψος ελάφρυνσης του χρέους, ώστε να βρεθεί ένας συμβιβασμός με το Βερολίνο και να προκύψει μια θετική δήλωση για την προοπτική της βιωσιμότητας του χρέους που είτε να ξεκλειδώνει το QE είτε να επιτρέπει και χωρίς αυτό την «βιώσιμη» πρόσβαση στις αγορές.

Έκκληση Τσίπρα να μη χαθεί το μομέντουμ ελέω πολιτικών σκοπιμοτήτων

Χθες ο Τσίπρας έδειξε να απευθύνει έκκληση στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης ώστε αυτή να μην αφήσει την ευκαιρία που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή για ανάπτυξη, να πάει χαμένη και να μην επιτρέψει στις «πολιτικές σκοπιμότητες» να εμποδίσουν τη διέξοδο για το ελληνικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τα στοιχεία της οικονομίας αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε σε ένα «θετικό μομέντουμ ανάκαμψης». «Η Ελλάδα είναι έτοιμη. Οι επενδυτές είναι έτοιμοι. Οι αγορές είναι έτοιμες», ανέφερε προσθέτοντας πως «το μόνο που τελικά όλοι περιμένουν είναι ένα σήμα από την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αλλά και από τους θεσμούς, ένα σήμα ότι μπορούν οι επενδυτές να εμπιστευθούν ξανά την Ελλάδα. Ένα σήμα, ο «λευκός καπνός» που λέμε, ότι οι εταίροι μας θα κάνουν ότι είναι αναγκαίο για να μπει η ανάπτυξη πρώτη στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της επόμενης περιόδου».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει η χρυσή ευκαιρία για σωστές αποφάσεις τις επόμενες μέρες και ειδικότερα, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει μια απόφαση «που θα επιλύει οριστικά το ελληνικό ζήτημα». Εκτίμησε δε ότι «είναι πιο αναγκαία αλλά ταυτόχρονα και πιο εφικτή από ποτέ».

«Είναι αναγκαία επειδή δεν πρέπει να χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος, αφού ήδη βρισκόμαστε σε φάση ανάκαμψης. Που δεν πρέπει να διακινδυνευτεί.

Και είναι εφικτή επειδή η Ελλάδα έχει κάνει όλα όσα όφειλε. Τήρησε τα συμφωνηθέντα και υλοποίησε όλες τις δεσμεύσεις της. Στην πραγματικότητα, θα έλεγα ότι έχει κάνει ήδη περισσότερα από όσα όφειλε για να μην θέσει σε κίνδυνο την ομαλή πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος».

«Ευκαιρία για Μέρκελ και Μακρόν να αποδείξουν ότι είναι υπέρ της ανάπτυξης»

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το μεσημέρι όσο και ο πρωθυπουργός το απόγευμα επικαλέστηκαν την ανάπτυξη ως το νέο στρατηγικό σχέδιο της Ευρώπης, που συζητείται και ήδη παίρνει «σάρκα και οστά». Ως προς αυτό ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «τόσο η Καγκελάριος της Γερμανίας όσο και ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας με τους οποίους συνομιλώ, γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπερασπίζονται την Ευρώπη της ανάπτυξης. Υπερασπίζονται την Ευρώπη που δεν θα επιμένει μονοσήμαντα στη λιτότητα και την δημοσιονομική πειθαρχία. Έτσι τουλάχιστον διακηρύττουν. Τώρα λοιπόν είναι η ώρα να αποδείξουμε ότι διακηρύξεις μπορεί να γίνουν πράξεις».

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ υπέρ λύσης στις 15 Ιουνίου

Στο μεταξύ, ως σήμα περαιτέρω αισιοδοξίας για λύση στο Eurogroup εκλαμβάνεται από την κυβέρνηση η κινητοποίηση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος χθες είχε συναντήσει με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Ιταλό Πιερ Κάρλο Παντοάν αλλά και με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Τις επαφές του αυτές τις σχολίασε στο twitter και ειδικά μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup έγραψε: «Συνάντηση με Γ. Ντάισελμπλουμ για το επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου. Έως τότε κινητοποίηση για μια από κοινού εργασία, για μια λύση για την Ελλάδα».

ΔΝΤEurogroupΔημήτρης ΤζανακόπουλοςχρέοςλιτότηταΤσίπραςQEHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα