Στη «σκιά» της μεγάλης μάχης της Φώφης

Σημαντικές πολιτικές εξελίξεις, που ενδεχομένως θα επηρεάσουν συνολικά το πολιτικό σκηνικό της χώρας, προκαλεί η ξαφνική νέα περιπέτεια της υγείας της προέδρου του ΚΙΝΑΛΛΛ.

Όπως ανακοινώσε η ίδια το βράδυ της Τρίτης, η Φώφη Γεννηματά αποχωρεί από την εκλογική κούρσα για την προεδρία του ΚΙΝΑΛΛ, καθώς εισήχθη στον νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» για να δώσει νέα μάχη με την επάρατη νόσο προκαλώντας συγκίνηση και ανθρώπινο ενδιαφέρον σε όλο το πολιτικό φάσμα

(και τους πολίτες) της χώρας και δεχόμενη ευχές και τη συμπαράσταση των πάντων.

Αναστολή μέχρι νεωτέρας

Ήδη οι άλλοι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος (Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Καστανίδης και Ανδρέας Λοβέρδος) ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν την προεκλογική τους δραστηριότητα μέχρι νεωτέρας εκφράζοντας παράλληλα τις ευχές τους προς την Φώφη Γεννηματά για ταχεία ανάρρωση, ωστόσο η αποχώρηση της προέδρου του κόμματος από την κούρσα διαδοχής φέρνει εκ των πραγμάτων νέα σενάρια στο προσκήνιο.

Η Φώφη Γεννηματά, προφανώς, παραμένει πρόεδρος του κόμματος μέχρι να πραγματοποιηθούν οι εσωκομματικές εκλογές (η ίδια σημείωσε ότι «ως πρόεδρος, μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητά μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης»), ωστόσο η προτεραιότητα είναι να βρεθεί ποιος θα την αντικαταστήσει στα κοινοβουλευτικά της καθήκοντα μέχρις ότου αναρρώσει.

Μια σκέψη είναι το ρόλο αυτό να αναλάβουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κατρίνης, όπως προβλέπεται και, φυσικά, αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Κανονικά οι διαδικασίες

Από εκεί και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς, όπως είναι ήδη γνωστό, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι εκλογές για τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛΛ είχαν προγραμματιστεί για τις 5 Δεκεμβρίου (πρώτος γύρος) και 12 Δεκεμβρίου (δεύτερος γύρος), ενώ η προθεσμία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων λήγει αύριο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει μια μικρή χρονική παράταση όσον αφορά τις υποψηφιότητες για δύο λόγους:

● Πρώτον, για να υπάρξει μια σχετική αποφόρτιση από τη συγκίνηση που προκαλεί το πρόβλημα υγείας της Φώφης Γεννηματά.

● Δεύτερον, για να δοθεί χρόνος μήπως υπάρξει και νέα υποψηφιότητα, προερχόμενη από τους «προεδρικούς», στη θέση της προέδρου.

Φυσικά όλα αυτά θα συζητηθούν διεξοδικά στα αρμόδια όργανα του κόμματος, αλλά και στην ΕΔΕΚΑΠ, την Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης, που θα πρέπει να συνεδριάσει, ώστε να υπάρξει εισήγηση προς τα πολιτικά όργανα του κόμματος σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι, αν και η τάση που διαφαίνεται είναι οι διαδικασίες να προχωρήσουν κανονικά, ώστε να μην υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το κόμμα.

Άλλωστε, και ο Κώστας Σκανδαλίδης, χθες, σημείωσε με νόημα ότι «οι διαδικασίες πρέπει να ακολουθηθούν», δίνοντας θεσμικό «στίγμα» και προσθέτοντας ότι «τέτοια γεγονότα καμιά φορά μπορούν να αφυπνίσουν, να κινητοποιήσουν, να συσπειρώσουν».

Δύσκολη η «τέταρτη» υποψηφιότητα

Όσον αφορά, πάντως, το ενδεχόμενο μιας νέας υποψηφιότητας, η οποία θα μπορούσε να εκφράσει στις εσωκομματικές εκλογές την «γεννηματική» πτέρυγα εντός του ΚΙΝΑΛΛ, φαίνεται ότι κάποιες βολιδοσκοπήσεις που έγιναν δεν κατέληξαν σε θετική ανταπόκριση από τα πρόσωπα στα οποία έγινε προσέγγιση, παρότι πηγές προσκείμενες σε όσους έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι δεν εξέφρασαν αντίρρηση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και σημείωσαν ότι δεν «βλέπουν» να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Από εκεί και πέρα, στην ονοματολογία φαίνεται ότι από κάποιες πλευρές έχει πέσει και το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου, ως, ας πούμε, «τοποτηρητή» μέχρις ότου ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία.

Πάντως πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στον πρώην πρωθυπουργό αναφέρουν ότι ο ίδιος απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ και η δήλωση της ίδιας της Φώφης Γεννηματά δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνειών, καθώς η ίδια ξεκαθάρισε ότι παραμένει πρόεδρος μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες.

Αλλαγές στρατηγικής

Κατά τα λοιπά, εάν δεν υπάρξει κάποια «έκπληξη» της τελευταίας στιγμής, οι υποψήφιοι θα παραμείνουν τρεις και μένει να φανεί πώς ο καθένας θα αναπροσαρμόσει την στρατηγική του, αφ’ ης στιγμής η Φώφη Γεννηματά δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία, καθώς η «σκιά» της θα πέφτει βαριά στις διαδικασίες και την προεκλογική εκστρατεία.

Ερωτηματικό, επίσης, αποτελεί τι θα κάνει ο υποψήφιος (υποψήφιοι;…) που θα μείνει εκτός δευτέρου γύρου, ήτοι αν θα στηρίξει ανοιχτά κάποιον από τους δύο διεκδικητές της προεδρίας ή αν θα τηρήσει ουδέτερη στάση.

Φυσικά, όλα αυτά προκαλούν ανασχεδιασμούς και στα άλλα κόμματα, τα οποία παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις διαδικασίες και ζυμώσεις εντός ΚΙΝΑΛΛ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Φώφη Γεννηματά στον «Ευαγγελισμό», ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να επικοινωνήσουν μαζί της και να ευχηθούν στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛΛ καλή ανάρρωση.

Ευχές για ταχεία ανάρρωση έστειλαν και όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, καθώς και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Μαδάει τη μαργαρίτα του συνεδρίου

Οι ναζί αντεπιτίθενται

Αφιέρωμα: 1821-2021 – Η αρχή και το τέλος της Μεγάλης Ιδέας – Οι απαρχές του αλυτρωτισμού

Keywords
Τυχαία Θέματα