«Σταυροφορίες» και «θυσίες»

«H καλύτερη δικαίωση για τη θυσία αυτών των παιδιών είναι να εξασφαλίσουμε ότι αυτό το οποίο έγινε στα Τέμπη δεν θα ξαναγίνει ποτέ στη χώρα μας».

Αυτή η αδιανόητη δήλωση του πρωθυπουργού το Σάββατο σε συγκέντρωση στο Μαρούσι, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι όσα λέγονταν πριν από μέρες από προβεβλημένα δημοσιογραφικά στόματα φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση, ήταν γραμμή και όχι απλώς μια αυθόρμητη όσο και εξοργιστική προτροπή να κοιτάξουμε μπροστά σε όσα θα κάνει η κυβέρνηση και όχι πίσω, στο τι δεν έκανε και τι ευθύνες έχει για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Μια γραμμή που πιθανόν αρχικώς φτιάχτηκε

προκειμένου να αξιοποιηθεί ως δημοσιογραφικό «ρουλεμάν», δηλαδή για τη ζύμωση της κοινής γνώμης, να όμως που έφτασε να κάνει χρήση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Την ώρα που οι οικογένειες θρηνούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έφυγαν με τόσο απροσδόκητο, βίαιο και τραγικό τρόπο, ο πρωθυπουργός επίσημα λέει ότι «θυσιάστηκαν» (ωσάν να είχαν επιλογή) για «καλό». Επιπλέον, την ώρα που ο καθένας νιώθει ότι ο ίδιος ή τα αγαπημένα του πρόσωπα θα μπορούσαν να βρίσκονται στην μοιραία αμαξοστοιχία, κάνοντας χρήση μιας βασικής μεταφορικής υποδομής της χώρας, ο Μητσοτάκης είναι σα να λέει ότι ανάλογες απώλειες οφειλόμενες σε κακή λειτουργία του κράτους, εγκληματικά κυβερνητικά λάθη και παραλείψεις, μπορούν να θεωρηθούν «θυσία» για το «κοινό καλό».

Τι συνέβη;

Είτε ο πρωθυπουργός προδόθηκε, δηλαδή του ξέφυγε αποκαλύπτοντας ότι η γραμμή αυτή χτίστηκε μέσα στο Μαξίμου, είτε θεώρησε ότι η καλύτερη στρατηγική αυτή τη στιγμή είναι ένα «δόγμα του σοκ», η επίθεση στην κοινή λογική και το κοινό αίσθημα. Λίγο δύσκολο βέβαια το δεύτερο, καθώς ήδη από την δημοσιογραφική της χρήση προκάλεσε κατακραυγή.

Δικαίως προξένησε οργισμένες αντιδράσεις ώστε στην κυριακάτικη ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποσύρθηκε, δεν επαναλήφθηκε.

Στην ίδια ομιλία ο πρωθυπουργός ανέφερε «εμείς θα προσέλθουμε σε αυτή την εκλογική διαδικασία με σεμνότητα και με αυτοπεποίθηση, αναγνωρίζοντας με θάρρος τα λάθη μας».

Άλλωστε η σεμνότητα χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα την διαχείριση της κυβέρνησης σε όλα τα θέματα και κυρίως στην πρόσφατη τραγωδία. Με σεμνότητα διαχέει τις ευθύνες στους πάντες, για να συγκαλυφθούν οι πολύ συγκεκριμένες δικές της ευθύνες, εμποδίζει θεσμούς να την ελέγξουν, και κερασάκι στην τούρτα σηκώνει «σταυροφορία» κατά των «παθογενειών» στο τέλος της κυβερνητικής θητείας.

Διότι το δυστύχημα με τα 57 θύματα, κυρίως νέα παιδιά, ήταν αυτό που την ξύπνησε, μέχρι τώρα δεν γνώριζε, ήταν άλλωστε προσηλωμένη στο πώς θα ιδιωτικοποιηθεί κάθε πτυχή του κράτους.

Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφιστά την προσοχή: μην τα ισοπεδώσουμε όλα, οι υφιστάμενες παθογένειες να μη μηδενίζουν το σημαντικό έργο της κυβέρνησης, δηλαδή την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών από τον Κυριάκο Πιερρακάκη (και πέραν αυτού ουδέν από μεταρρυθμίσεις, στο πεδίο των επενδύσεων δε ακόμη και ο Σημίτης βγήκε και αποδόμησε τη στρατηγική του πρωθυπουργού).

Όπως είπε στην ίδια συγκέντρωση: «Πώς ήταν οι επαφές σας με το Δημόσιο πριν θέσουμε σε εφαρμογή το gov.gr που έκανε τις ζωές όλων καλύτερες. Πώς περιμένατε, οι απόμαχοι της εργασίας, δύο χρόνια για να πάρετε σύνταξη και τώρα παίρνετε σύνταξη σε δύο μήνες».

Βέβαια στα περί βελτίωσης της καθημερινότητας ο καθείς μπορεί να αντιτείνει ότι την ώρα που ο πολίτης μπορεί να διευκολυνθεί να βγάλει ένα πιστοποιητικό μια ώρα αρχύτερα, χωρίς να περιμένει σε ένα γκισέ, αποδεικνύεται ότι είναι εκτεθειμένος σε δυσανάλογους κινδύνους, που δεν ισοφαρίζουν το ότι κερδίζει κάποιες ώρες από τη ζωή του στο πεδίο της επαφής του με τις δημόσιες υπηρεσίες. Κινδύνους αδιανόητους εν έτει 2023 στο πλαίσιο της θητείας μιας κυβέρνησης που διακήρυξε και διακηρύσσει τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Ο εκσυγχρονισμός, η μάχη με τις παθογένειες και την «Ελλάδα του παρελθόντος», η πορεία προς το μέλλον και διάφορα άλλα τέτοια ηχηρά, μπορεί να εξυπηρετούν διάφορα εταιρικής εμπνεύσεως «αφηγήματα» τύπου «Ελλάδα 2:0», αλλά όταν αποδεικνύονται «κούφια λόγια» και λούστρο σε σάπιο σκαρί, μάλλον ρίχνουν νερό στο μύλο της οργής. Ειδικά όταν εκφέρονται από φορείς εξουσίας δεκαετιών που πλέον παριστάνουν ότι είναι το «νέο» και μόλις γνωρίστηκαν με το «βαθύ κράτος», δεν είχαν συστηθεί έως τώρα, ενώ στην πραγματικότητα το δημιούργησαν.

Διαβάστε επίσης

Το βίαιο ξεθώριασμα του «επιτελικού» λούστρου

Να κάνουμε τον φόβο τους πραγματικότητα!

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις της «οδύνης»

Keywords
Τυχαία Θέματα