Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αίγυπτο: Βρέθηκε μούμια 4.300 ετών σε λίθινη σαρκοφάγο (photos/videos)

Ενθουσιασμό στην κοινότητα των αρχαιολόγων και των αιγυπτιολόγων προκάλεσε η ανακάλυψη της αρχαιότερης και πιο ολοκληρωμένης μούμιας που έχει βρεθεί στην Αίγυπτο.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών στον αρχαιολογικό χώρο της Σαχάρας, Ζάχι Χαουάς, η μούμια είναι 4.300 χρόνων και εντοπίστηκε στον πάτο ενός πηγαδιού, 15 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, κοντά στο Κάιρο.

Egypt unveils a 4,300-year-old gold-laced mummy and four tombs, including of an king's "secret

keeper", discovered in the Saqqara necropolis.

The necropolis at the ancient capital Memphis, a UNESCO World Heritage site, is home to over a dozen pyramidshttps://t.co/ldQuUG32Vr pic.twitter.com/5h4m7ATunh

AFP News Agency (@AFP) January 27, 2023

Το πηγάδι όπου βρέθηκε η μούμια βρίσκεται σε ένα ταφικό συγκρότημα της πέμπτης και έκτης δυναστείας, που μέχρι σήμερα δεν είχε ερευνηθεί. Η μούμια ανήκει σε άνδρα που ονομαζόταν «Hekashepes» και είχε τοποθετηθεί σε λίθινη σαρκοφάγο που είχε ασφαλιστεί με κονίαμα.

«Αυτή η μούμια ίσως να είναι η πιο παλιά και πιο ολοκληρωμένη που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στην Αίγυπτο», δήλωσε ο Ζάχι Χαουάς, ο οποίος έχει διατελέσει και υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Μεταξύ των άλλων τάφων που ανασκάπτονται, βρέθηκε ένας που ανήκει στον «Khnumdjedef», ο οποίος ήταν επιθεωρητής του δημοσίου και των ευγενών και ιερέας στη διάρκεια της βασιλείας του Ούνας, του τελευταίου Φαραώ της πέμπτης δυναστείας. Η σαρκοφάγος του είναι διακοσμημένη με σκηνές από την καθημερινή ζωή του.

Ένας άλλος τάφος ανήκει στο «Meri», που περιγράφεται ως «υπεύθυνος για τα μυστικά και βοηθός του μεγάλου ηγέτη του παλατιού».

Σε όλους τους τάφους που έχουν ανασκαφεί βρέθηκαν πολλά αγαλματίδια, μεταξύ των οποίων έκανε εντύπωση ένα που αναπαριστά έναν άνδρα με την γυναίκα του και πολλούς υπηρέτες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ζάχι Χαουάς.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dr. Zahi Hawass (@zahi_hawass)

Οι νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις «είναι τόσο σημαντικές γιατί μας συνδέουν με τους βασιλιάδες και τους ανθρώπους που ζούσαν στο περιβάλλον τους», εξήγησε ο Αλί Αμπού Ντεσίς, ένας από τους αρχαιολόγους που παίρνουν μέρος στην ανασκαφή.

Η περιοχή των ανασκαφών ήταν ταφικός χώρος που χρησιμοποιήθηκε για περισσότερα από 3000 χρόνια και έχει χαρακτηριστεί Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Βρίσκεται στη Μέμφιδα, που ήταν η πρωτεύουσα της αρχαίας Αιγύπτου, όπου εντοπιστεί περισσότερες από 12 πυραμίδες.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Eπέβαλαν κυρώσεις στον αντιπρόεδρο και στον πρώην πρόεδρο της Παραγουάης – Τους κατηγορούν για διαφθορά

Στην παγίδα απειλής χρεωκοπίας ξανά οι ΗΠΑ (Photos/Videos)

ΗΠΑ: Αντιμέτωπος με θανατική ποινή ο τζιχαντιστής του Μανχάταν – Το 2017 σκότωσε 8 ανθρώπους σε ποδηλατόδρομο

Keywords
Τυχαία Θέματα