Σουηδία: Με κορωνοϊό και… χωρίς κυβέρνηση

Κι έφτασε η μέρα που ανοίγεις να διαβάσεις διεθνή Τύπο και δεν μονοπωλεί την ειδησεογραφία της Σουηδίας η περίεργη διαχείριση της πανδημίας της Covid-19, αλλά η ανατροπή της κυβέρνησης.


Ο πρωθυπουργός της χώρας, ο σοσιαλδημοκράτης Στέφαν Λεβέν, ηττήθηκε στην ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής εναντίον του, που διεξήχθη στο σουηδικό Κοινοβούλιο – μια πρωτιά στην πολιτική ιστορία της Σουηδίας – που του δίνει προθεσμία μίας εβδομάδας προκειμένου είτε να παραιτηθεί είτε να προκηρύξει νέες εκλογές.
H

μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ήταν δεδομένη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά το «χτύπημα» για τον Λεβέν ήρθε από το κόμμα της Αριστεράς – με το οποίο συγκυβερνούσε – με σημείο αιχμής το ύψος των ενοικίων για τις νεόδμητες κατοικίες.

Οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κατάργηση του πλαφόν θα οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών στα ενοίκια και θα διευρύνει το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, θέτοντας σε κίνδυνο το περίφημο κοινωνικό μοντέλο της Σουηδίας.
Δεν είναι καθόλου τυχαία η φράση της ηγέτιδος του κόμματος της Αριστεράς Νούσι Νταντγκοστάρ «εμείς (σ.σ.: η Αριστερά) θέλουμε για πρωθυπουργό τον σοσιαλδημοκράτη Λεβέν, αλλά να έρθει να διαπραγματευτεί με δικές του προτάσεις και όχι με προτάσεις της αγοράς ακινήτων».


Το πρόβλημα της στέγης είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κάτοικοι της Σουηδίας, ειδικότερα οι νέοι, και αναμένεται να γίνει το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, όταν σκάσει η φούσκα των υπέρογκων στεγαστικών δανείων που παρείχαν αφειδώς οι τράπεζες μέχρι πρότινος.
Φαίνεται πως η ηγεσία του κόμματος της Αριστεράς έχει πιάσει πολύ σωστά την κατάσταση που πρόκειται να δημιουργήσει η απελευθέρωση των τιμών των ενοικίων καθώς το πρόγραμμα οικιστικής πολιτικής της χώρας, μετά τις ιδιωτικοποιήσεις, έχει μετατραπεί σε real estate.

Τι μπορεί να γίνει


Ο Λεβέν έχει προθεσμία μίας εβδομάδας προκειμένου:
● είτε να παραιτηθεί
● είτε να προκηρύξει νέες εκλογές.
Συνέπεια της μεταστροφής, την περασμένη εβδομάδα, του κόμματος της Αριστεράς, που έως εκείνη τη στιγμή στήριζε την κυβέρνηση, την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του επικεφαλής της σουηδικής κυβέρνησης στήριξε η απόλυτη πλειοψηφία – 181 βουλευτές εκ των 349 συνολικά εδρών, έναντι 109 ψήφων κατά και 51 αποχών – σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Αυτό που προκαλεί συζήτηση είναι το γεγονός πως ο Λεβέν διακρινόταν για την ικανότητά του να επιβιώνει διαφόρων πολιτικών κρίσεων από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2014 και τελικά κατέληξε να ανατραπεί. Σημειώνεται ακόμα πως, από τον πόλεμο και μετά, εκλογές στη Σουηδία γίνονται την τρίτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου κάθε 3 χρόνια, έως το 1991, και κάθε 4 από τότε και μετά. Πρόωρες εκλογές έγιναν μόνο το 1967. Πρωτόγνωρη κατάσταση για τη χώρα η σημερινή.

Η πανδημία


Κατά τη διάρκεια της πανδημίας που έχει χτυπήσει την ανθρωπότητα εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου η κεντροαριστερή κυβέρνηση επικρίθηκε από όλες τις πλευρές για τις επιλογές της στη διαχείρισή της, μη λαμβάνοντας ουσιαστικά κανένα μέτρο πρόληψης για περιορισμό του ιού.
Μάλιστα, το ζήτημα της διαχείρισης πέρασε και από την επιτροπή θεσμών της Βουλής και κατέληξε πως η χώρα δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη πριν από την πανδημία, ενώ δεν προχώρησε σε γρήγορο πρόγραμμα διαγνωστικών τεστ και ιχνηλάτησης.

Η Σουηδία δεν επέβαλε ποτέ λοκντάουν, στηριζόμενη κατά βάση στην ατομική ευθύνη των πολιτών, ενώ η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας ήρθε πολύ αργά.
Ως αποτέλεσμα ο αριθμός των θανάτων είναι μεγαλύτερος από εκείνον που καταγράφηκε στις άλλες σκανδιναβικές χώρες, αλλά χαμηλότερος εκείνων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που επέλεξαν τα πολύμηνα λοκντάουν καταστρέφοντας τις οικονομίες τους.
Επομένως θα έλεγε κανείς πως τα καμπανάκια για τον Λεβέν χτυπούσαν από νωρίς, η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν αυτό το σχέδιο, ακόμη προκαταρκτικό, μεταρρύθμισης των ενοικίων.

Η κοπέλα που έριξε τον Λέβεν

Ποια είναι όμως η 36χρονη Νούσι Νταντγκοστάρ που απέσυρε τη στήριξή της από την κυβέρνηση; Γεννημένη σε καταυλισμό προσφύγων από Ιρανούς γονείς, πολιτικούς πρόσφυγες, και μεγαλωμένη στο Νόρκεπινγκ και το Γκέτεμποργκ. Σπούδασε νομικά στη Στοκχόλμη και είναι βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς από το 2014.
Μάλιστα, όταν διαδέχθηκε τον πρώην πρόεδρο Γιόνας Σιέστεντ, ήξερε πως το βάρος που επωμίζεται θα είναι μεγάλος, καθώς ο Σιέστεντ θεωρούταν ιδιαίτερα δημοφιλής στο πόστο του.


Για να καταλάβει πάντως κάποιος το ταμπεραμέντο της Νούσι, αρκεί να θυμηθεί μια φράση της από το 2014, όταν εκλέχθηκε βουλευτής. Στην ερώτηση δημοσιογράφου «Σε μια πιθανή, στο μέλλον, κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών – Αριστεράς, ποια νομίζεις ότι θα ήταν η θέση σου στο υπουργικό συμβούλιο;», απάντησε: «Της πρωθυπουργού».
Πρωθυπουργός δεν έγινε, οι διερευνητικές επαφές όμως βρίσκονται σε εξέλιξη…

Διαβάστες επίσης:

Ίμβρος και Τένεδος: Σε απόγνωση οι κάτοικοι εξαιτίας της θαλάσσιας βλέννας

Επίθεση στη Μονή Πετράκη: Εικόνες φρίκης στο χώρο της επίθεσης (Photos, πολύ σκληρές εικόνες)

Κορωνοϊός στην εκκλησία: Το γεύμα στη Μονή Πετράκη και ο φόβος για κρυφά κρούσματα

Keywords
Τυχαία Θέματα