Σοκ από τις προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας για την πορεία της βρετανικής οικονομίας (Videos)

Η Τράπεζα της Αγγλίας έκανε κάτι που συνήθως δεν κάνει όταν ανακοινώνει τις αποφάσεις της: άφησε υπαινιγμούς ότι σε ένα χρόνο τα επιτόκια μπορεί να έχουν ανέβει μέχρι το 4,5%.

Εκτίμηση που συνόδευσε την μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίου τα τελευταία 33 χρόνια- κατά 0,75 μονάδες, στο 3%.

Η εικόνα για το επόμενο έτος στη Βρετανία είναι γκρίζα, αφού εκτιμάται ότι παράλληλα η ανεργία θα αυξηθεί και θα μειωθούν τα εισοδήματα των πολιτών. Η αύξηση του επιτοκίου που ανακοίνωσε η Τράπεζα

της Αγγλίας οδηγεί αναπόφευκτα σε αύξηση του κόστους δανεισμού για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, κάτι που αποτελεί άλλο ένα αγκάθι για τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας.

'How much lasting damage has been done to the economy in the previous two months?' – @EdConwaySky

Andrew Bailey, governor of the Bank of England, replies by saying the policies of the last few months have been largely "unwound".https://t.co/M5lcr3WdK3 pic.twitter.com/N8j7LZjU4Q

Sky News (@SkyNews) November 3, 2022

Είναι μια επώδυνη εικόνα για τη Βρετανία, που βρίσκεται σαφώς σε δυσχερέστερη θέση από τις ΗΠΑ και τα κράτη της Ευρωζώνης. Η Βρετανία, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ύφεση αφότου άρχισαν να καταγράφονται τέτοια στοιχεία.

Οι αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας ανακοινώθηκαν πριν γνωστοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης Σούνακ για την φορολογία και τις δημόσιες δαπάνες.

Οι προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας για την πορεία της οικονομίας είχαν ως συνέπεια να υποχωρήσει κατά 2% η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου και να αυξηθεί το κόστος του δημόσιου δανεισμού.

Το αφεντικό της κεντρικής τράπεζας, Άντριου Μπέιλι προειδοποίησε ότι τα βρετανικά νοικοκυριά έχουν «έναν σκληρό δρόμο μπροστά τους», αλλά επισήμανε ότι αν δεν αυξάνονταν τα επιτόκια τώρα τα πράγματα «θα ήταν χειρότερα αργότερα».

"These are big changes and they have a real impact on people's lives".

Bank of England Governor Andrew Bailey explains why they have raised the base rate of interest by 0.75 percentage points to 3% https://t.co/0Ujxi9Jl2P

Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/RmkRvVEe6x

Sky News (@SkyNews) November 3, 2022

Με την αύξηση του επιτοκίου η Τράπεζα της Αγγλίας προσπαθεί να δώσει απάντηση στην αύξηση του κόστους διαβίωσης. Η τράπεζα πιστεύει ότι αυξάνοντας τα επιτόκια γίνεται ακριβότερος ο δανεισμός και θα υποχρεωθούν τα νοικοκυριά να περιορίσουν τις δαπάνες.

Παράλληλα, είναι πλέον σαφές ότι η βρετανική οικονομία έχει ήδη μπει σε τροχιά ύφεσης, κάτι που θα διαρκέσει για όλον τον επόμενο χρόνο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα παράγεται λιγότερο χρήμα, θα μειωθούν οι πληρωμές και θα αυξηθεί η ανεργία. Κι αυτό οδηγεί σε μείωση των δημοσίων εσόδων, άρα και σε περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, ακόμα και σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η υγεία και η εκπαίδευση.

Εφόσον επαληθευθούν οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας για τη διάρκεια της ύφεσης, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ύφεση στη Βρετανία από τη δεκαετία του 1920.

Διαβάστε επίσης:

Κώστας Σκρέκας: Αναδρομική φορολόγηση στα υπερέσοδα των ενεργειακών εταιρειών

ΟΠΕΚΑ – Επίδομα παιδιού: Πότε θα πληρωθεί η πέμπτη δόση – Ποιοι δικαιούνται επιταγή ακρίβειας

Kαλάθι του νοικοκυριού: Από σήμερα θα αναγράφεται και η προηγούμενη τιμή των προϊόντων

Keywords
Τυχαία Θέματα