Σκουρλέτης: Η αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές μπορεί να ανατρέψει το αποτέλεσμα

Πολιτική

«Πολλά μηνύματα παίρνουμε και πολλά οφείλουμε να συζητήσουμε, να σκεφτούμε, να αναλύσουμε, ενώ ταυτόχρονα όμως, πρέπει να δώσουμε και με έναν αποφασιστικό τρόπο την μάχη των εθνικών εκλογών» δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7.

Πρόσθεσε πάντως, πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν το περίμενε κανείς: «Υπήρχε η εκτίμηση ότι η διαφορά, τελικά, θα ήταν μικρή και για αυτό αν προσέξετε τις τοποθετήσεις τις πρώτες ώρες μετά τα exit poll,

στη συντριπτική τους πλειοψηφία όλες κινούνται στο ‘περιμένετε να δείτε τη Singular όπου εκεί θα δείξει κάτι διαφορετικό’ και δεν έγινε αυτό».

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε για τα αίτια του αποτελέσματος και εκτίμησε ότι η κύρια αιτία είναι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να υλοποιήσει μια πολιτική η οποία δεν ήταν η δική του, όμως όπως σημείωσε, «στο τέλος της ημέρας, ο πολίτης που έχει υποστεί σωρευτικά τις επιδράσεις των δύο προηγούμενων μνημονίων, καμιά φορά δυσκολεύεται να διακρίνει ποιος του επέφερε την μεγαλύτερη λιτότητα».

Ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε πως «σε πάρα πολλές στιγμές ετίθεντο διάφορα ερωτήματα και για τον χρόνο των εκλογών, αλλά και για τον τρόπο που διαχειριζόμασταν αυτή καθεαυτή την πολιτική μας. Εδώ πάνω, νομίζω ότι πάρα πολλά έχουν να ειπωθούν».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μία ήττα σε αυτό που ονομάζουμε μεσαία στρώματα. Εδώ δεν κατορθώσαμε να αναδείξουμε τι έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, άμεσα και έμμεσα, για αυτά τα μεσαία στρώματα» και πρόσθεσε: «Τα μεσαία στρώματα τα ενδιαφέρει το γεγονός ότι δημιουργήσαμε περισσότερες θέσεις στους παιδικούς σταθμούς και για τα παιδιά τους; Αυτό το κατάλαβε ο λήπτης της υπηρεσίας, αλλά δεν μπόρεσε όμως να διαμορφώσει ένα ‘ρεύμα’ σε έναν ευρύτερο κόσμο. Δεν μιλάω μόνο για τις 120 δόσεις, τις οποίες υποδέχτηκε ο κόσμος με πάρα πολύ θετικό τρόπο. Υπάρχουν και άλλα τέτοια παραδείγματα».

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε για την επίδραση του σκανδάλου Νοβάρτις και τόνισε πως «αυτό που εμείς οφείλαμε να κάνουμε ήταν να δημιουργήσουμε τέτοιες συνθήκες ώστε η Δικαιοσύνη να λειτουργήσει απελευθερωμένα και να διερευνήσει οποιαδήποτε ένδειξη ή στοιχείο υπήρξε γύρω από αυτή την υπόθεση. Αυτό μας ήρθε εισαγόμενο. Κανείς δεν αμφισβητεί την ύπαρξη σκανδάλου. Εκείνο το οποίο είναι υπό συζήτηση, είναι εάν υπήρχε εμπλοκή πολιτικών στελεχών. Τι γίνεται τώρα στη διαχείριση αυτής της υπόθεσης; Πράγματι νομίζω, και κακώς, υπήρξαν δημόσιες τοποθετήσεις οι οποίες προσπάθησαν εν τοις πράγμασι να υποκαταστήσουν τον ρόλο της Δικαιοσύνης. Αυτό λοιπόν ο αντίπαλος το αξιοποίησε τα μάλα. Ήταν λάθος».

«Υπήρχαν στάσεις οι οποίες πολλές φορές έδιναν λαβές για παρεξηγήσεις. Υπάρχει δηλαδή, για παράδειγμα, πιο λαϊκός και ανοιχτός άνθρωπος και αυθεντικός από τον Πολάκη; Παρότι πολλές φορές με τα λεγόμενά του τροφοδότησε μια προπαγάνδα των αντιπάλων. Βεβαίως η Αριστερά πρέπει να κρίνεται και με βάση την ανιδιοτέλειά της, τις αρχές της, το όραμά της, τον υπερβατικό της λόγο. Δεν θεωρώ ότι η συνολική εικόνα της κυβέρνησής μας και της διακυβέρνησης των τελευταίων ετών είναι μια εικόνα αλαζονείας. Μπορεί να χάθηκε ορισμένες φορές το μέτρο, μπορεί να υπήρξαν άστοχες δηλώσεις, αλλά νομίζω - και αυτό αφορά πρώτα από όλα τον πρωθυπουργό, αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών μας - ήταν άνθρωποι οι οποίοι στάθηκαν δίπλα στους πολίτες, τους δέχθηκαν, μίλησαν, γύρισαν όλη την Ελλάδα. Μόνο αλαζονεία δεν δείχνει κάτι τέτοιο» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο κ. Σκουρλέτης.

Πάντως ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν απέκλεισε ακόμα και την πρωτιά για το κυβερνών κόμμα, λέγοντας πως «πρώτα απ’ όλα, παρότι αυτή η προεκλογική αντιπαράθεση ήταν έντονα πολιτική, στο τέλος της ημέρας, στη συνείδηση των ψηφοφόρων ήταν σαφές ότι δεν ψηφίζουν για κυβέρνηση. Άρα, το δίλημμα που θα έχουμε μπροστά μας σε ένα μήνα περίπου, θα είναι πιο σαφές, πιο άκαμπτο, πιο καθαρό, και στη βάση αυτού του διλήμματος θεωρώ ότι θα αναδειχθούν με πιο σαφή τρόπο τα εναλλακτικά σχέδια. Ο χαρακτήρας των εθνικών εκλογών νομίζω ότι θα αυξήσει και την συμμετοχή. Και η αύξηση της συμμετοχής μπορεί να οδηγήσει τελικά σε ανατροπή του αποτελέσματος».

«Νομίζω ότι πρέπει, από την πρώτη μέρα της νέας προεκλογικής περιόδου, να επιχειρήσουμε το έδαφος της αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία να είναι το προγραμματικό. Να φανεί ξεκάθαρα στον κόσμο, τι σημαίνει η επικράτηση του ενός σχεδίου έναντι του άλλου. Τι σημαίνει για την υγεία, για την εκπαίδευση, για τον κόσμο της εργασίας, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πως αυτή η διαπιστωμένη θετική πορεία της οικονομίας – διότι τώρα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση όλοι να μιλάμε για το πώς θα αξιοποιήσουμε τις νέες μεταμνημονιακές δυνατότητες – αυτό το προϊόν, τον νέο πλούτο που θα παραχθεί, πώς θα τον αξιοποιήσουμε καλύτερα προς όφελος μιας δίκαιης ανάπτυξης» υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης.

Τέλος, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε επιβεβλημένη την αναδιατύπωση της σχέσης κόμματος και κοινωνίας λέγοντας πως «για να μπορεί να είναι ένα γειωμένο κόμμα, χρειάζεται μια αναβάπτιση σε διάφορες κοινωνικές κατηγορίες και κοινωνικούς χώρους και νομίζω ότι αυτό πια μπορεί πιο εύκολα να γίνει στις μεταμνημονιακές συνθήκες. Η σύλληψη, η ιδέα, η στρατηγική της Προοδευτικής Συμμαχίας είναι απόλυτα σωστή. Πολλές φορές η διαχείρισή της δημιούργησε σε μία σειρά κόσμου την εντύπωση – και έδωσε την δυνατότητα και στην αντιπολίτευση να μιλάει, για αναπαλαίωση κάποιου πολιτικού προσωπικού, και να δίνει την εντύπωση ότι εμείς τελικά μπαίνουμε στο κάδρο του παλαιού δικομματισμού. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το αποφύγουμε και, επαναλαμβάνω, να υπηρετήσουμε μια σωστή στρατηγική, αυτή της διαμόρφωσης του προοδευτικού πόλου, όπου πρέπει να συνυπάρχει και η Αριστερά και οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και Σοσιαλδημοκρατίας στη βάση ενός σύγχρονου, πειστικού, εναλλακτικού σχεδίου. Εναλλακτικού απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό».

Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι το πιο πιθανό είναι να μην υπάρξει αυτοδυναμία της ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές και συμπλήρωσε: «Εμάς μας ενδιαφέρει ο χώρος του ΚΙΝΑΛ να μην αποτελέσει συμπλήρωμα σε μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

ΑΠΕ

ΣΥΡΙΖΑΠάνος Σκουρλέτηςευρωεκλογές 2019αποχήεκλογές 2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα