«Σκληρό» αντιπολιτευτικό ροκ προανήγγειλε ο Τσίπρας

Στοίχημα οι κοινωνικές συμμαχίες και η συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων

Ακόμη πιο υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας – στο πλαίσιο της συνέντευξής του στο δελτίο του Star τη Δευτέρα – πως τώρα μπαίνουμε στην πολιτική κανονικότητα και ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. δεν θα αφήσει τον Μητσοτάκη σε «χλωρό κλαρί». Αυτό ήδη φάνηκε και

στη χθεσινή του εμφάνιση στη Βουλή κατά την τελική ευθεία ψήφισης του εργασιακού, όπου ανέφερε για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας πως είναι ό,τι πιο αντεργατικό σε όλη τη μεταπολίτευση, ενώ χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «αρχιερέα» της αναξιοπιστίας, του λαϊκισμού, των ψεύτικων υποσχέσεων, του φαρισαϊσμού.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση σταδιακά αρχίζει και παράγει όλο και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια, η οποία θα μεγεθύνεται στο εξής, καθώς «τώρα αρχίζει να εφαρμόζει την πολιτική του, (…) τώρα αρχίζει να καταλαβαίνει ο μέσος πολίτης τι σημαίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη». Επιπρόσθετα, στην ίδια συνέντευξη σημείωσε ότι «είχαμε ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που και ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να εφαρμόσει μια πολιτική επιδοματική έξω από το πρόγραμμά του, που έδωσε μια διαφορετική εικόνα έξω από αυτή που είναι». Αντιστοίχως, «υπήρξε κι ένα διάλειμμα, ορθώς κατά την άποψή μου, χαμηλών αντιπολιτευτικών τόνων από τη δική μας την πλευρά».

Τώρα λοιπόν αρχίζει το «σκληρό ροκ», σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι δεν θα αφήσει τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του σε χλωρό κλαρί και ότι το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται και στη Βουλή και στον δρόμο, προκειμένου να συσπειρώνει τους πολίτες και να αναδεικνύει την αλήθεια.

Με τα παραπάνω ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να απαντά:

Στα επίμονα ερωτήματα που τίθενται από διάφορες πλευρές, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια προς την κυβερνητική πολιτική ή επιμέρους πτυχές της.Στο ερώτημα γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ζητά εκλογές, αφού τα βλέπει όλα μαύρα. Εδώ η απάντηση που δίνεται ουσιαστικά είναι ότι η κοινωνία δεν είναι έτοιμη, ο δε ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να επικαλείται επισήμως τις υγειονομικές συνθήκες.

Με άλλα λόγια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να παραδέχεται ότι η κοινωνία είναι συγκρατημένη μέχρι στιγμής και ότι επέδρασε και η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης με τα μέτρα για την πανδημία. Ωστόσο, από εδώ και πέρα, μετά το εργασιακό, τον πτωχευτικό και ό,τι άλλο έρχεται, καλλιεργεί την προσδοκία ότι η δυσαρέσκεια θα φουντώσει και επομένως ανοίγει πεδίο παρέμβασης για τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να οργανωθούν οι κοινωνικές αντιστάσεις όπου εκδηλώνονται: «Θα επιδιώξουμε το επόμενο διάστημα να κινητοποιήσουμε τους πολίτες για να διεκδικήσουν μια εναλλακτική προοπτική για τη χώρα». «Η καλύτερη δημοσκόπηση κάθε φορά είναι η ετυμηγορία του ελληνικού λαού» πρόσθεσε.

Κατ’ αυτό τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να «αγοράζει» πολιτικό χρόνο και μένει να φανεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ όντως μπορεί να κινητοποιήσει ένα ευρύτερο κοινό, να διαμορφώσει ευρείες κοινωνικές συμμαχίες και να καταγράψει ένα αποτέλεσμα, καταρχάς μια αποτύπωση στις δημοσκοπήσεις προκειμένου να δοθεί σήμα προς πάσα κατεύθυνση ότι κάτι κινείται. Οργανωτικά πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει ξεπεράσει τις αδυναμίες του ώστε να μπορεί να κινητοποιεί δυνάμεις μαζικά, ενώ σταθερά εμφανίζεται να ρίχνει το βάρος στην καθημερινή κεντρική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Ένα πεδίο στο οποίο παρουσιάζει κάποια ενθαρρυντικά δείγματα γραφής είναι το άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας με τα λεγόμενα «κοινωνικά στελέχη» στο πλαίσιο της επεξεργασίας και παρουσίασης του προγράμματος, δηλαδή εργαζομένων, συνδικαλιστικών, ειδικών επιστημόνων κ.λπ., που συνομιλούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και εμπλουτίζουν την οπτική του.

Από εκεί και πέρα, ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να καλεί τις προοδευτικές δυνάμεις σε συστράτευση, κάτι το οποίο στο πολιτικό επίπεδο δύσκολα μεταφράζεται σε κάτι απτό, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον, είναι δε εκτός συζήτησης για ορισμένα κόμματα (ΚΚΕ). Οι τόνοι, πάντως, παραμένουν χαμηλοί για τα άλλα «όμορα» κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ωστόσο πέραν αυτού δεν φαίνεται να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, π.χ. με το ΚΙΝΑΛΛ που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ομπρέλα»… στις πολιτικές συμμαχίες

Η λογική πάντως των πολιτικών συμμαχιών και της οικοδόμησης μίνιμουμ σχέσεων συνεργασίας διά της ανάπτυξης κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων, π.χ. σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, είναι κάτι που εσωκομματικά ενθαρρύνουν στελέχη που πρόσκεινται στη λεγόμενη «Ομπρέλα», τη συμμαχία δυνάμεων της εσωκομματικής μειοψηφίας. Ενδεικτικά, Σκουρλέτης, Φίλης, Τσακαλώτος και Βούτσης δεν παρέλειψαν σχετικές αναφορές στις ομιλίες τους, στο πλαίσιο του τριημέρου στη Βουλή για το εργασιακό. Η προτίμηση αυτή της εν λόγω μερίδας στελεχών έρχεται σε αντιδιαστολή με τη λογική των μεταγραφών και της «αρπαγής» στελεχών από χώρους στους οποίους κατά τα άλλα απευθύνεται κάλεσμα προς συστράτευση (βλ. ΚΙΝΑΛΛ).

Ειδικότερα ο Πάνος Σκουρλέτης είδε «ευκαιρία ενότητας των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων ενάντια στον εργασιακό αναχρονισμό», ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάλεσε ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 «να συζητήσουμε για το τι σημαίνει ασφάλεια, τι σημαίνει ανάπτυξη, πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα». Ο Νίκος Φίλης στη δική του ομιλία διερωτήθηκε αν «θα μπορέσουν τα κόμματα της προοδευτικής παράταξης με κορμό την Αριστερά να ανταποκριθούν στη λαχτάρα της κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων» για «ένα μέλλον με κατοχυρωμένη την εργασία, την υγεία, την Παιδεία και τον πολιτισμό». «Χρειάζεται ο αναγκαίος αναστοχασμός και ο απεγκλωβισμός από τα αποτελέσματα του μνημονιακού καταναγκασμού» σημείωσε και πρόσθεσε: «Χρειάζεται να σεβαστούμε τη λαϊκή δυναμική και να συμβάλουμε ενωτικά στην πολιτική της εκπροσώπηση».

Ο Νίκος Βούτσης, από την άλλη, κάλεσε τα κόμματα «να υπερψηφίσουμε όλοι/ες μαζί την πρόταση νόμου που κατετέθη από τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.» για τα οικονομικά των κομμάτων, δηλώνοντας ανοιχτός στο να συζητήσει και τις προτάσεις των άλλων κομμάτων.

Συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν: Απίστευτες σκηνές από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ – Στο όριο να… πέσει ξύλο (Video)

Τουρισμός: Καλύτερα και από το 2019 οι κρατήσεις από Γερμανία σύμφωνα με την TUI

Πέφτουν οι υπογραφές για το Ελληνικό – Ξεκινά το εμβληματικό project

Keywords
Τυχαία Θέματα