Σκηνικό πολέμου στη Νέα Αγχίαλο: Αποκλείστηκε η περιοχή της αποθήκης πυρομαχικών – Εκκενώσεις, απομάκρυνση F-16 και πανικός μετά τις εκρήξεις

Στιγμές κόλασης έζησαν οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου και γενικότερα της περιοχής του Βόλου καθώς η φωτιά που ξέσπασε χθες συνέχισε να κατακαίει τα πάντα στο πέρασμα της. Σε κλοιό φωτιάς βρέθηκε και η αποθήκη πυρομαχικών, με αλλεπάλληλες μεγάλες εκρήξεις να συγκλονίζουν ολόκληρη την περιοχή, προκαλώντας υλικές ζημιές από το ωστικό κύμα, ενώ υπήρξαν και αναφορές για τραυματισμούς. Tο βράδυ της Πέμπτης τέθηκε υπό έλεγχο.

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα δυνατές εκρήξεις συντάραξαν την Νέα Αγχίαλο καθώς η φωτιά

εξαπλώθηκε σε αποθηκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκεται στην περιοχή Καραμπά, κοντά στην 111 Πτέρυγα Μάχης.

Μεγάλο κίνδυνο διέτρεξε και η 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν τιτάνιο αγώνα προκειμένου να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τις εγκαταστάσεις. Για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε τμήμα του στρατοπέδου και μεταφέρθηκαν τα F-16 Block σε άλλες μονάδες, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, το μέτωπο της φωτιάς, νωρίς το βράδυ της Πέμπτης είχε αντίθετη πορεία από την περιοχή που βρίσκεται η 111 Πτέρυγα Μάχης, Κατευθυνόμενο προς τις Μικροθήβες.

Την Πέμπτη το βράδυ, δόθηκε εντολή για εκκένωση της περιοχής Καραμπά, που βρίσκεται η αποθήκη πυρομαχικών, σε μία ακτίνα τριών χιλιομέτρων.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Εκκενώστε την περιοχή των εκρήξεων #Καραμπά #Αγχιάλου σε απόσταση 3⃣ τριών χιλιομέτρων

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 27, 2023

Στη Νέα Αγχίαλο η φωτιά προκάλεσε εκρήξεις αποθηκών πυρομαχικών στην Πολεμική Αεροπορική Βάση της 111 ΠΜ στο αεροδρόμιο, όταν ξέφυγε και πέρασε μέσα σε στρατιωτική περιοχή. Η πιο ισχυρή έκρηξη που το ωστικό της κύμα έφθασε και ταρακούνησε τον Βόλο σημειώθηκε στις 19:18.

Στο βίντεο ντοκουμέντο καταγράφεται η ένταση της έκρηξης, καθώς ένα τεράστιο πύρινο μανιτάρι, ύψους δεκάδων μέτρων, καλύπτει ολόκληρο τον ουρανό:

To βράδυ της Πέμπτης τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στην αποθήκη. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, οι πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας δεν θα προσεγγίσουν το σημείο για αρκετές ώρες, καθώς είναι υψηλότατο το θερμικό φορτίο.

Παράλληλα, δόθηκε εντολή από την ΕΛΑΣ για άμεση εκκένωση της Νέας Αγχιάλου. Καθώς εκφράζονται φόβοι για νέο μεγάλο ωστικό κύμα, η αστυνομία έχει δώσει εντολή για άμεση εκκένωση της περιοχής.

Οι αποθήκες βρίσκονται 4 μίλια βόρεια από το αεροδρόμιο της 111 Πτέρυγας Μάχης. Από την Πολεμική Αεροπορία δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι εγκαταστάσεις όταν πλησίαζε η φωτιά.

Η στιγμή της έκρηξης στην Νέα Αγχίαλο. #βολος #φωτιες pic.twitter.com/9riqbYVlLc

— Nik_Mp (@4r7qjp1C2S4EQZV) July 27, 2023

Το προσωπικό που υπηρετούσε στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις πυρομαχικών απομακρύνθηκε εγκαίρως, ανέφεραν αξιωματικοί του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Ωστόσο οι εκρήξεις προκαλούν πλήθος ερωτηματικών καθώς οι αποθήκες είναι κατασκευασμένες με νατοϊκά στάνταρντς για να είναι ασφαλή τα πυρομαχικά από εξωτερικούς κινδύνους.

Κάτοικος της περιοχής, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι πρόκειται για εκρήξεις που σημειώνονται από βλήματα της Πολεμικής Αεροπορίας. Η ρεπόρτερ της ΕΡΤ, που βρίσκεται στο σημείο, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σείεται» η γη στην περιοχή.

Δείτε τη στιγμή που το συνεργείο της ΕΡΤ καταγράφει τις ισχυρές εκρήξεις:

Στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας υπάρχουν υπέργειες και υπόγειες δεξαμενές καθώς και δεξαμενές καυσίμων ενώ οι εκρήξεις ακούστηκαν, σύμφωνα με μαρτυρίες, μέχρι τον Βόλο και τη Σκόπελο.

Από τις εκρήξεις έχουν σπάσει τζάμια σε πολλά σπίτια και καταστήματα κυρίως της Νέας Αγχιάλου, ενώ το ωστικό κύμα που έφθασε στον Βόλο έκανε πολλούς κατοίκους να βγουν από τα σπίτια.

Παράλληλα, καταστράφηκε το κτιριακό συγκρότημα του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού “Η Δήμητρα”.

Οι εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού που βρίσκονταν επί της εθνικής οδού Βόλου-Μικροθηβών ήταν σε απόσταση αναπνοής από τους χώρους των στρατιωτικών εγκαταστάσεων που έγιναν οι αλλεπάλληλες μεγάλες εκρήξεις το απόγευμα με αποτέλεσμα η φωτιά να φθάσει στους υπαίθριους χώρους του Συνεταιρισμού και στη συνέχεια να παραδοθούν στις φλόγες όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις.

Στις εγκαταστάσεις της “Δήμητρας” ήταν αποθηκευμένες ποσότητες προπανίου και οινοπνεύματα αφού ο Συνεταιρισμός παρήγαγε τα φημισμένα τσίπουρα και κρασιά του.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης πολιτών από το λιμάνι της Νέας Αγχιάλου.

Συγκεκριμένα στελέχη του λιμενικού ανέλαβαν την επιβίβαση πολιτών στα σκάφη ιδιωτών, τα οποία συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι. Οι πολίτες μεταφέρθηκαν στο λιμεναρχείο του Βόλου για καταμέτρηση και εν συνεχεία στο Εκθεσιακό Κέντρο του Βόλου. Συνολικά 133 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί από το λιμάνι της Νέας Αγχιάλου, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Λιμενικό. Ο απεγκλωβισμός πραγματοποιήθηκε από 15 ιδιωτικά σκάφη με τη συνδρομή τριών πλωτών σκαφών του Λιμενικού, ενώ όλα τα άτομα έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στο λιμάνι του Βόλου.

Σημειώνεται πως αυτή την ώρα στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Αγχιάλου, παραμένουν σε ετοιμότητα τέσσερα πλωτά σκάφη του Λιμενικού, τρία ιδιωτικά και δύο ρυμουλκά.

Πού θα φιλοξενηθούν οι κάτοικοι

Ο δήμος Βόλου λόγω των δύσκολων καταστάσεων που επικρατούν στη Νέα Αγχίαλο διατηρεί ανοιχτό τον Εκθεσιακό Πολυχώρο στο Πεδίον του Άρεως για να φιλοξενηθούν όσοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους ακολουθώντας τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για εκκένωση των οικισμών.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή του ο δήμος Βόλου αναφέρει ότι «όσοι δεν έχουν καταλύματα μπορούν να κατευθύνονται στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν ή και να διοχετευθούν και να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία της περιοχής, που διαθέτουν ελεύθερα δωμάτια».

Χτυπoύσαν καμπάνες για ν’ απομακρυνθούν οι κάτοικοι

Συγκλονιστικές εικόνες στη Νέα Αγχίαλο με τις καμπάνες στις εκκλησίες να χτυπούν, ώστε να φύγουν και οι τελευταίοι κάτοικοι που βρίσκονταν στο σημείο.

Αναφορές για τραυματίες

Υπάρχουν αναφορές για πολίτες που τραυματίστηκαν από τα θραύσματα των τζαμιών που έγιναν χίλια κομμάτια από το ωστικό κύμα των εκρήξεων.

Κάτοικοι που βρίσκονταν στο σημείο περιέγραψαν με συγκλονιστικό τρόπο το πως βίωσαν την στιγμή των εκρήξεων.

«Ακούσαμε εκρήξεις από το στρατόπεδο και το ωστικό κύμα ήταν τόσο δυνατό που έσπασε τζαμαρίες» ανέφερε ένας εκ των κατοίκων.

«Κουνήθηκαν τα σπίτια μας» περιέγραψε μία γυναίκα, ενώ μία άλλη γυναίκα περιέγραψε την εικόνα ενός μανιταριού που εμφανίστηκε στον αέρα μετά την έκρηξη.

Οι κάτοικοι 13 περιοχών του δήμου Βόλου δέχθηκαν διαδοχικά μηνύματα του 112, λόγω των αναζωπυρώσεων που έχουν σημειωθεί σε σημεία στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι εκκενώσεις γίνονται προληπτικά.

Ειδικότερα οι κάτοικοι των περιοχών Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο, Κριθάρια, Σώρο, Χρυσή Ακτή Παναγιάς και Άγιο Γεώργιο Βόλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τους οικισμούς τους και να κατευθυνθούν προς Βόλο.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Στουπί #Βελανιδιά #Μάραθο & #Κριθάρια εκκενώστε τώρα προς #Βόλο

Πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnloeCt@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 27, 2023

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Σώρος #Χρυσή_Ακτή_Παναγιάς & #Άγιος_Γεώργιος εκκενώστε τώρα προς #Βόλο

Πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnloeCt@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 27, 2023

Παράλληλα οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Αλμυρό.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στην περιοχή της #Νέας_Αγχιάλου εκκενώστε τώρα προς #Αλμυρό

Πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnloeCt@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 27, 2023

Ακόμη, μήνυμα μέσω του 112 έλαβαν και οι κάτοικοι της περιοχής Καστράκι προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Μικροθήβες Βόλου.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Καστράκι εκκενώστε τώρα προς #Μικροθήβες

Πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 27, 2023

Επιπρόσθετα οι κάτοικοι των οικισμών Κόκκινα και Περίβλεπτο Βόλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τις περιοχές και να κατευθυνθούν προς Βελεστίνο Βόλου.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Κόκκινα & #Περίβλεπτο εκκενώστε τώρα προς #Βελεστίνο

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnloeCt@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 27, 2023

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στη Νέα Αγχίαλο: Ωστικό κύμα έκρηξης παρέσυρε δημοσιογράφο (Video)

Νέα Σμύρνη: Εξαφάνιση 16χρονης από δομή φιλοξενίας – Η ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού»

Νέα Αγχίαλος: Επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις καίγονται ολοσχερώς (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σκηνικό, Αγχίαλο, Αποκλείστηκε, – Εκκενώσεις,skiniko, agchialo, apokleistike, – ekkenoseis