Σίγουρη θεωρεί ο Ανδρουλάκης τη δεύτερη θέση, όχι όμως το ποσοστό

Έχοντας ως δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ παγιώνεται στη δεύτερη θέση δημοσκοπικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να αποδείξει ότι αυτό δεν είναι τυχαίο γεγονός, αλλά αποτέλεσμα των προτάσεων που έχει καταθέσει το κόμμα του όλο το τελευταίο διάστημα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι το έργο που έχει γίνει στη Βουλή έχει βρει ανταπόκριση από τον κόσμο, παρά, όπως λένε χωρίς να διαμαρτύρονται, την απουσία επικοινωνιακής προβολής από τα μέσα ενημέρωσης.

Προνομιακό

πεδίο για το ΠΑΣΟΚ είναι τα θέματα της καθημερινότητας όπως η ακρίβεια, οι μισθοί και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ ψηλά στην ατζέντα παίζουν και τα εθνικά, καθώς τόσο η έλευση Ερντογάν στην Ελλάδα όσο και το επεισόδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό πρωθυπουργό Σούνακ είναι σημεία στα οποία το Κίνημα έχει θέσεις, προτάσεις αλλά και ένα… «κορυφαίο παρελθόν». Στο μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να αδιαφορούν για τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ δεν ανησυχούν για το νέο κόμμα.

Σκληρή γραμμή για το φορολογικό

Την προετοιμασία τους για τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό κάνουν βήμα – βήμα στο ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρουλάκη να βρίσκεται συνεχώς σε νέες περιοδείες ώστε να παρουσιάζει τις προτάσεις του. Το φορολογικό νομοσχέδιο βρίσκεται στην κορυφή της αντιπαράθεσης, διότι σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να «χάσει» σημαντικό κομμάτι του Κέντρου, το οποίο – όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές και σε προηγούμενα ρεπορτάζ – αποτελεί το κρίσιμο εκλογικό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ.

Όπως εξηγούν στελέχη στο «Ποντίκι», σε πρόσφατες μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους σε ποσοστό 60% δηλώνουν ότι το Κίνημα ανήκει στον «κεντρώο και κεντροαριστερό χώρο», ενώ 7 στους 10 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν «κεντρώοι ή κεντροαριστεροί». Σε ό,τι έχει να κάνει με το φορολογικό νομοσχέδιο το ΠΑΣΟΚ θα συγκρουστεί με την κυβέρνηση προβάλλοντας την επιβεβαίωση όσων έλεγε προεκλογικά και κατηγορώντας την για φορομπηχτική πολιτική.

«Όταν παρουσιάζαμε προεκλογικά τις θέσεις μας για το φορολογικό και την αναλογική κατανομή των βαρών, με την αύξηση των μερισμάτων των εταιρειών και τη μείωση του αφορολόγητου στις γονικές παροχές από τις 800.000 ανά μέλος οικογένειας, η Νέα Δημοκρατία μας αποκαλούσε φορομπήχτες και τώρα που επιβαρύνει με φόρους, άδικα σε πολλές περιπτώσεις, μας μιλάει για φορολογική συμμόρφωση» είναι το κεντρικό μήνυμα του ΠΑΣΟΚ.

Όσο για το νομοσχέδιο υποστηρίζουν: «Η κυβέρνηση δεν θα πιάσει τη φοροδιαφυγή. Καλλιεργεί μία κουλτούρα φοροαποφυγής, ενώ η προσπάθεια πρέπει είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση. Και ως προς τα μαχητά, ποιος θα δεχθεί να μπει στον έλεγχο; Έχουν στηθεί μηχανισμοί ώστε να ελέγχει το κράτος τους χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που θα πουν “ναι, να μπω σε έλεγχο”; Κάθε οριζόντιο μέτρο δημιουργεί πάντα αδικίες και είναι προς τη λάθος κατεύθυνση».

Εκτός από την οικονομία, στο ΠΑΣΟΚ θα κινηθούν επιθετικά και για τη δημόσια υγεία, καθώς και τα ελληνοτουρκικά όσο πλησιάζει η μέρα της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ελλάδα. Ο Ανδρουλάκης θα παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ ως την πολιτική δύναμη που έχει στηρίξει όλες τις συμφωνίες για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, επιμένοντας στη γραμμή του για εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα, ενιαία ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική με πρωταγωνιστική παρουσία της Ελλάδας και δημιουργία του ευρωστρατού, που θα φυλάει τα ευρωπαϊκά σύνορα από τη Φινλανδία και την Εσθονία μέχρι την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Ο Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ως προσωπική και ιδιωτική του υπόθεση την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και τα ζητήματα που αφορούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ουδείς γνωρίζει το περιεχόμενο των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων που γίνονται με την Τουρκία, ενώ ο πρωθυπουργός δεν αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς για το περιεχόμενο της διμερούς συνάντησης και τα όρια της συζήτησης με την Τουρκία» λένε στο ΠΑΣΟΚ και επιμένουν στη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, καθώς όπως υπογραμμίζουν μπορούν να υπάρχουν δίαυλοι διαλόγου αλλά θα πρέπει να τεθούν όρια και πλαίσιο στον διάλογο, «για να μη βρεθούμε για μία ακόμα φορά προ εκπλήξεως».

Παράλληλα θα πρέπει να τονιστεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίζει να παρουσιάζεται ως «υπεύθυνη πατριωτική δύναμη».

Ο «άγνωστος ΣΥΡΙΖΑ» και οι «γνωστοί νέοι»

Πέραν όμως της κυβέρνησης και της διάθεσης που δείχνουν απέναντί της, στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν έντονα και τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και στο νέο κόμμα των 11 βουλευτών. Για τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη λένε ότι βαδίζει ακόμα σε περίεργα νερά, καθώς παραμένουν άγνωστες οι πολιτικές του θέσεις, διότι «καμία μέρα δεν έχει ίδια γραμμή», ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τον νέο σχηματισμό δείχνουν να μην ανησυχούν καθόλου αφού «πρόκειται για πρόσωπα τα οποία είναι γνωστά, με κυβερνητική θητεία», και δεν θα έχουν κάποια νέα «έκπληξη».

Βέβαια, θεωρούν πως ο Αλέξης Χαρίτσης είναι ένας πολύ ικανός πολιτικός, ο οποίος, όπως εξηγούν, είναι ο μόνος από τους «11» που θα μπορούσε να φέρει στον νέο σχηματισμό και πιο κεντρώους ψηφοφόρους.

«Πρόβλημα» πάντως για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί και το ποσοστό που θα συγκεντρώσει στις ευρωεκλογές, αφού ο πήχης που έχει μπει, όχι επίσημα, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πει ότι δεν υπάρχει ταβάνι, είναι το ποσοστό που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές κάλπες. «Χωρίς ισχυρό ποσοστό στις ευρωεκλογές δεν θα μπορέσουμε να στείλουμε το μήνυμα για ανατροπή συσχετισμών στις εθνικές» λέει στο «Π» κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης:

Στέφανος Κασσελάκης: «Όταν έκλαψε η Θάτσερ» – Επίθεση σε Μητσοτάκη για τις «μεγάλες επενδύσεις»

Επιστολική ψήφο για τις εκλογές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – Δείτε LIVE

Σωκράτης Φάμελλος για «11»: «Μεγάλο λάθος η επιλογή των πρώην συντρόφων» (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα