Φορολογικό: Απτόητη η κυβέρνηση παρά τα «καμπανάκια» από κοινωνία και γκάλοπ

Χωρίς να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στο νομοσχέδιο για το φορολογικό η κυβέρνηση επιχειρεί με επικοινωνιακούς τρόπους να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση, την στιγμή, μάλιστα, που οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις.

Το βασικό επιχείρημα των κυβερνητικών στελεχών έχει να κάνει με το επιχείρημα ότι όσοι δεν φοροδιαφεύγουν και έχουν χαμηλά εισοδήματα δεν θα επιβαρυνθούν φορολογικά.

Τα επιχειρήματα αυτά δεν φαίνεται, όμως, να πείθουν τους ελεύθερους επαγγελματίες – δικηγόρους και οδηγούς ταξί

-οι οποίοι μέχρι την επόμενη Πέμπτη που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι η συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων Επαγγελματοβιοτεχνών-Εμπόρων, έστειλε επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Πρόθεσή τους, όπως λένε, είναι να ενημερωθεί η κυβέρνηση για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή των προωθούμενων φορολογικών μέτρων.

Βουλευτές της κυβέρνησης δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η επαγγελματική αυτή ομάδα βρίσκεται απέναντι στην κυβέρνηση, καθώς, όπως επισημαίνουν, η ΝΔ παραδοσιακά στηριζόταν στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Δίνουν μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στην δημοσκόπηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών που έκανε η Opinion Poll. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων κρίνει ως ανώφελα τα μέτρα, ενώ εκτιμούν ότι η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα δικών της λανθασμένων χειρισμών.

Ακόμα το 70.8% θεωρεί ότι με την φορολογική μεταρρύθμιση η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να περιορίσει συνολικά τη φοροδιαφυγή, ενώ μόλις το 25.9% έχει αντίθετη άποψη.

Στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες τα ποσοστά είναι αντίστοιχα 67% έναντι 30.4%. Επίσης, το 84.1% των ερωτηθέντων κρίνει ότι τα μεγάλα εισοδήματα θα περάσουν σχετικά στο απυρόβλητο, ενώ το 11.8% έχει την άποψη ότι τα μεγάλα εισοδήματα θα φορολογηθούν δίκαια (83.6% και 12% και αντίστοιχα στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες).

Συντριπτικά ποσοστά δείχνουν ακόμα ότι το 82% απαντά ότι η Πολιτεία πρέπει να εντοπίσει αυτούς που πραγματικά φοροδιαφεύγουν και μόνο το 15.5% ότι θα πρέπει να πάρει οριζόντια μέτρα για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες (86% και 9.9% αντίστοιχα στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες).

Συνολικά το 50.2% πιστεύει ότι η φοροδιαφυγή θα παταχθεί αποτελεσματικά με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων και την παροχή κινήτρων στους καταναλωτές για την συλλογή αποδείξεων, με το 47.6% να έχει αντίθετη άποψη (50.5% και 47% αντίστοιχα στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες).

Τέλος, το 46.6% να έχει αρνητική άποψη για τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ το 43% έχει συνολικά θετική άποψη. Ανάμεσα στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες τα ποσοστά αυτά είναι 66% και 28.9% αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης:

Πρωτοβουλία Κασσελάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς  

Το πρωί της Παρασκευής συνάντηση Κασσελάκη – Γεραπετρίτη στο Υπουργείο Εξωτερικών

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η Βουλή ανήκει στους πολίτες, δεν είναι ιδιοκτησία κάποιων εκλεκτών

Keywords
Τυχαία Θέματα