Σφυροκόπημα για ακρίβεια με φόντο τη ΔΕΘ

Κριτική για το καρτέλ στο ρεύμα που δρα ανεξέλεγκτα – Γιατί δεν θα ζητήσει εκλογές ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη

«Φορτωμένο» με συσκέψεις με τους συνεργάτες του, τους αρμόδιους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. αλλά και φορείς είναι το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα τις τελευταίες μέρες, τόσο εν όψει της παρουσίας

του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το προσεχές Σαββατοκύριακο όσο και για την παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 18 – 19 Σεπτεμβρίου. Μικρό μόνο διάλειμμα αποτελεί η σημερινή επίσκεψη – εκτός απροόπτου – στην Κρήτη για τον ύστατο αποχαιρετισμό στον Μίκη Θεοδωράκη, του οποίου η τελετή ταφής πραγματοποιείται στον Γαλατά Χανίων.

Τις προηγούμενες μέρες στην Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας είχε αλλεπάλληλες συσκέψεις προκειμένου να οργανωθεί το υλικό των προγραμματικών προτάσεων που θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη αλλά και για να προσδιοριστούν τα σημεία στα οποία η Κουμουνδούρου θα σηκώσει την κριτική της όσον αφορά την κυβερνητική πολιτική και τις εξαγγελίες που αναμένεται να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεθαύριο.

Κορμό των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θα αποτελέσει το πρόγραμμά του, που παρουσιάστηκε τμηματικά τους προηγούμενους μήνες και επικυρώθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του Ιουλίου, με επικαιροποιήσεις όπου χρειάζεται υπό το φως των εξελίξεων και της τρέχουσας επικαιρότητας.

Προς το παρόν, από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και μετά το Υπουργικό Συμβούλιο όπου συζητήθηκε το θέμα, στο στόχαστρο της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται το θέμα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων στο ρεύμα και τα βασικά αγαθά.

Καταρχάς στον ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούν το κυβερνητικό αφήγημα τόσο ως προς το ότι πρόκειται για ευρύτερο, παγκόσμιο και ευρωπαϊκό φαινόμενο που, άρα, δεν μπορούμε να το αποφύγουμε όσο και ως προς το ότι η αγορά θα αυτορρυθμιστεί κι έτσι θα αποδειχτεί «παροδικό». Περαιτέρω, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την κατάσταση και ότι ειδικά στο ρεύμα κάνει «τα στραβά μάτια» απέναντι στα καρτέλ.

«Είχαμε προειδοποιήσει»

Χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ραδιόφωνο Στο Κόκκινο ο πρώην υπουργός Ενέργειας και επικεφαλής του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης ανέφερε: «Οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη είναι της τάξης του 3% με 4%. Το φαινόμενο δεν είναι πανευρωπαϊκό, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, και είναι ανάγκη να εξεταστεί ο λόγος που η Ελλάδα, ειδικά σε τομείς αιχμής, εμφανίζει τόσο ακραία φαινόμενα. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ενώ στην Ελλάδα η τιμή του ρεύματος μέχρι πριν από έναν χρόνο ήταν στον μέσο όρο της Ε.Ε., τώρα με τον διπλασιασμό της χονδρικής τιμής του ρεύματος έχει κατακτήσει την πρωτιά με διαφορά στην Ευρώπη».

Παράλληλα από τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι είχαν χτυπήσει τα καμπανάκια από νωρίς.

Για το μεν ρεύμα, από τον περασμένο Νοέμβριο, σημείωσε ο Γ. Σταθάκης, είχαν επισημανθεί ολιγοπωλιακές πρακτικές (πρακτικές καρτέλ) από τους τέσσερις παρόχους ενέργειας, για τις οποίες όφειλαν να παρέμβουν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, πράγμα που δεν έκαναν και ακόμη δεν κάνουν. «Δεν γίνεται αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε στη συνέντευξή του στην Πόπη Τσαπανίδου ο Αλέξης Τσίπρας, η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού «να μην αναλαμβάνουν την ευθύνη να σταματήσουν τις εναρμονισμένες πρακτικές των ολιγοπωλίων που με μεθοδικό τρόπο αυξάνουν την τιμή του ρεύματος. Πρέπει να παρέμβουν». Δεν γίνεται, είπε επίσης, τα γαλάζια golden boys της ΔΕΗ με τους τετραπλάσιους μισθούς να ακολουθούν μια πολιτική αύξησης των τιμολογίων που δεν μπορεί να αντέξει ο μέσος Έλληνας. «Έτσι τη σώζαμε κι εμείς τη ΔΕΗ, με την αύξηση των τιμολογίων».

Για τη δε ακρίβεια, από τον περασμένο Μάιο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση και προτάσεις.

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ κωδικοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος. Κάλεσε τον πρωθυπουργό «να βάλει φρένο στην κερδοσκοπία που έχει αφήσει ανεξέλεγκτη, να παραμερίσει τις νεοφιλελεύθερες εμμονές του και την εξυπηρέτηση συμφερόντων και να αναλάβει επιτέλους, έστω και τώρα, πρωτοβουλίες:

– Να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ώστε να επιβιώσουν τα νοικοκυριά.

– Να ανακοινώσει πρόγραμμα επιδότησης ενεργειακού κόστους τόσο για πολίτες όσο και για επιχειρήσεις.

– Να αναπροσαρμόσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ώστε να συμπαρασύρει προς τα κάτω όλη την αγορά ενέργειας και φυσικά να μπλοκάρει τα μπόνους εκατομμυρίων ευρώ στα golden boys της Ν.Δ.

Σε αυτό το ζήτημα (ακρίβεια, ανατιμήσεις, ρεύμα) εστιάζουν όλα τα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις δημόσιες δηλώσεις τους τις τελευταίες μέρες (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Σταθάκης, ΤΖανακόπουλος, Ηλιόπουλος), επιχειρώντας το σφυροκόπημα της κυβέρνησης, που ετοιμάζεται να ανακοινώσει «αντισταθμιστικά» μέτρα στη ΔΕΘ, αναδεικνύοντας και τη διαφορά προσέγγισης, δηλαδή την ανάγκη παρέμβασης εδώ και τώρα που υποστηρίζει η Κουμουνδούρου έναντι της αυτορρύθμισης κάποια στιγμή στην οποία ομνύει η κυβέρνηση.

Στάση ευθύνης

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκέλος, των όσων αναμένεται να πει ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων, ήδη προϊδέασε αρνητικά για το ενδεχόμενο να ζητήσει εκλογές, εκεί που θα ήταν το ιδανικό βήμα να το κάνει.

Το θέμα το έκλεισε κατά τη συνέντευξή του στο Open όταν ρωτήθηκε γιατί δεν ζητά εκλογές, αφού θεωρεί την κυβέρνηση τη χειρότερη όλων των εποχών. Εκεί απάντησε ότι πλέον έχει την πολιτική εμπειρία ώστε να μην καθοδηγείται «από τις εξάρσεις της στιγμής» καθώς και την εμπειρία να γνωρίζει ότι κανείς δεν πάει σε εκλογές επειδή το ζήτησε ο πολιτικός του αντίπαλος. Εν προκειμένω, εκτίμησε ως πολύ πιθανό να συμβεί το αντίθετο, δηλαδή ο Μητσοτάκης να αποφύγει τις εκλογές αν τις ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωσε ότι θα παραμείνει στη στάση ευθύνης που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα και ότι οι εκλογές θα έρθουν ως «ώριμο τέκνο της ανάγκης» μια προοδευτική κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της χώρας ξανά, σε μια δύσκολη στιγμή.

Από την άλλη, έκανε την εκτίμηση ότι οι εκλογές ούτως ή άλλως «θα γίνουν πολύ σύντομα», ανεξάρτητα από τη στιγμή που θα τις ζητήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πιο ειδικά, εκτίμησε ότι ο Μητσοτάκης δεν θα μπορέσει να φτάσει στο τέλος της τετραετίας καθώς και ότι «από την άνοιξη του ’22 ανοίγει ένα παράθυρο που είναι πολύ πιθανό να έχουμε πρόωρες εκλογές, παρά την επιθυμία του κ. Μητσοτάκη, διότι δεν θα μπορεί να συγκρατήσει τη φθορά του».

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι είναι πέραν πάσης αμφιβολίας κατά τον ίδιο το ότι «η φθορά του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του θα είναι ραγδαία», σημείωσε δε ότι μόλις ο ίδιος ο πρωθυπουργός συνειδητοποιήσει ότι «η φθορά του θα είναι επιταχυνόμενη» και «απειλείται με μια καταλυτική ήττα», τότε θα πάει σε εκλογές.

Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε το θέμα για το εγγύς μέλλον, επικαλούμενος και τις έκτακτες υγειονομικές συνθήκες, αλλά το άφησε ανοιχτό για αργότερα, όταν στις επίμονες ερωτήσεις της Πόπης Τσαπανίδου απάντησε πως «αυτό θα κριθεί από τις περιστάσεις στις οποίες θα βρίσκεται η χώρα». «Αυτή τη στιγμή», είπε, «η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Η θέση και η στάση ευθύνης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πέρα από το να ετοιμάζεται για να αναλάβει ξανά σε δύσκολες στιγμές την ευθύνη ανοικοδόμησης της χώρας, είναι να ασκεί εποικοδομητική κριτική, αναδεικνύοντας κι εναλλακτικές προτάσεις απ’ αυτές που εφαρμόζει η κυβέρνηση».

Από εκεί και πέρα εκτίμησε πως όταν έρθουν οι εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα νικήσει «ό,τι και να δείχνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις – οι οποίες πολλές φορές έχουν συνηθίσει να μη μπορούν για διαφόρους λόγους να προσεγγίσουν την πραγματική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ». Και στη συνέχεια θα σχηματιστεί μια προοδευτική κυβέρνηση με «ραχοκοκαλιά» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Να υπενθυμίσουμε ότι από τις αρχές Ιουλίου και μετά, πάνω στη συμπλήρωση των δύο χρόνων της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας είχε βγει σε πολύ έντονο προεκλογικό κλίμα εκκινώντας έναν σύντομο κύκλο περιοδειών κι έχοντας διακηρύξει ότι επιστρέφουμε στην πολιτική κανονικότητα και η πολιτική αντιπαράθεση τώρα αρχίζει. Μάλιστα στην ομιλία του στη Νίκαια, με την οποία άνοιγαν οι εργασίες της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, είχε τονίσει πως «η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη πρέπει να ηττηθεί» και πως η κυβέρνηση αυτή «πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό. Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Ισορροπούσε έτσι ανάμεσα στο αίσθημα μεγάλης μερίδας της βάσης του κόμματος και των περιορισμών της ηγετικής γραμμής περί στάσης ευθύνης, σύμφωνα με την οποία εν μέσω πανδημίας δεν μπορούν να ζητηθούν εκλογές. Μετά τις πυρκαγιές το κλίμα αυτό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να παραμένει, αν δεν ενισχύεται κιόλας. Ωστόσο, όσο και αν τα ζυγίζει η ηγεσία, ο παράγοντας της πανδημίας και της αναζωπύρωσής της δείχνει να είναι καθοριστικός, ενώ πλέον συνυπολογίζεται και η φθορά της κυβέρνησης, αφού τον ΣΥΡΙΖΑ τον συμφέρει το κλείσιμο της ψαλίδας.

«Εξουδετέρωσε» τον Πολάκη

Στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν από τη ΔΕΘ έσπευσε να αντιμετωπίσει και το θέμα Πολάκη (τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το φλέγον υγειονομικό ζήτημα των εμβολίων), ο οποίος αποτελεί μέχρι σήμερα μεγάλη παραφωνία όσον αφορά τη γραμμή του κόμματος για τον εμβολιασμό.

Πολλοί εκτιμούν ότι ο εμβολιασμός Πολάκη «διευκολύνθηκε» και από τη συνθήκη των αναστολών εργασίας λόγω της εφαρμογής της υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς – δεδομένου ότι παράλληλα με το βουλευτικό του αξίωμα ο βουλευτής Χανίων ασκεί καθήκοντα χειρουργού. Σίγουρα δε επέτρεψε στη Ν.Δ. να πανηγυρίσει γι’ αυτό, λέγοντας ότι ο Πολάκης είναι η ζωντανή απόδειξη πως το μέτρο δουλεύει. Ο ίδιος, στα τέλη Μαΐου, όταν το κλίμα ήταν αυτό της επίσπευσης των εμβολιασμών προκειμένου να οικοδομηθεί το τείχος ανοσίας, σε ερώτηση «οπαδού» στο Facebook αν θα κάνει το εμβόλιο, είχε απαντήσει ότι θα αποφασίσει Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, αφού δει και τα νέα δεδομένα. Δεδομένου ότι διάφοροι ειδικοί «καρφώνουν» πως από τον Μάιο δεν έχουν προκύψει σημαντικά νέα επιστημονικά δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ενισχύονται οι εκτιμήσεις ότι καθοριστικό ρόλο στην απόφασή του να εμβολιαστεί – εφόσον λέει ο ίδιος ότι ήταν προσωπική του επιλογή και δεν εκβιάστηκε – έπαιξε η υποχρεωτικότητα.

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να «εξουδετερώσει» τον βουλευτή του (ο οποίος μένει εκτεθειμένος σε σημαντική μερίδα των οπαδών του) ανακοινώνοντας δημόσια τον εμβολιασμό του, για τον οποίο απ’ ό,τι φαίνεται είχε αξιώσει και ντοκουμέντα (φωτό και βίντεο που έδωσε ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης στη δημοσιότητα). Με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να βάλει τέλος και στο θόλωμα της κεντρικής γραμμής και στην αξιοποίηση του Πολάκη από την κυβέρνηση που χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι χαϊδεύει τους αντιεμβολιαστές.

Διαβάστε επίσης:

Μπελάς οι ανεμβολίαστοι

Ποντάρει σε μείωση φόρων

Ανοίγει η βεντάλια των προκλήσεων

Keywords
Τυχαία Θέματα