Τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη, λαϊκό προσκύνημα στα Χανιά - Πλήθος κόσμου τον αποχαιρετά (εικόνες, βίντεο)

Σε λίγες ώρες ο Μίκης Θεοδωράκης θα αναπαυθεί στην κρητική γη. Στον Γαλατά Χανίων, στο χωριό του όπως επιθυμούσε, δίπλα στον πατέρα και τον αδελφό του.

Κρατώντας ένα λουλούδι στο χέρι και εμφανώς συγκινημένοι εκατοντάδες πολίτες συρρέουν από το πρωί στον μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη. Μεταξύ

αυτών και πολλοί ξένοι τουρίστες που με τα κινητά τους τηλέφωνα καταγράφουν εικόνες από το σημείο.

Την στιγμή που η σορός έφτασε στον ναό, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του δήμου, οι συγκεντρωμένοι πολίτες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και φώναζαν «αθάνατος». Στον χώρο μπροστά από τον ναό είχαν παραταχθεί -φορώντας παραδοσιακές στολές της Κρήτης- μέλη πολιτιστικών και παραδοσιακών συλλόγων, ενώ κατά την πορεία προς τον ναό φοιτητές τραγουδούσαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Η είσοδος στον ναό, παρά τον πολύ κόσμο, γίνεται με τάξη και με τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας.

Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα πένθους για τα Χανιά, καθώς νωρίς το μεσημέρι η γη της Κρήτης που τόσο αγάπησε ο κορυφαίος συνθέτης θα τον δεχθεί για πάντα στην «αγκαλιά» της.

«Περιμένω από νωρίς το πρωί, για να αποχαιρετήσω τον Μίκη, τον δικό μας Μίκη, που μας δίδαξε πολλά με τη στάση ζωής του και τη μουσική του που έφτασε σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου», δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο κ. Γιώργος που κατάγεται, όπως και ο Μίκης Θεοδωράκης, από τον Γαλατά.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί για τη γενιά μας φάρο έμπνευσης, διδαχθήκαμε από αυτόν, τον Ουρανό -Μίκη, όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο αείμνηστος ιεράρχης μας Ειρηναίος Γαλανάκης», μας είπε ο κ. Χάρης.

Η σορός, με βάση το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, θα αναχωρήσει από τον μητροπολιτικό ναό στις 12 το μεσημέρι, με πομπή αυτοκινήτων, και με κατεύθυνση τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Γαλατά, όπου θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία.

Στο πρόσωπο του συμπυκνώθηκε ο αγώνας μιας Ελλάδας ενάντια στην βαρβαρότητα, με δυνατά της όπλα τη μουσική, την ποίηση και την πίστη στις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Αποχαιρετούμε τον δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη, τον παγκόσμιο Μίκη, με σπαράγματα από το έργο του, τον βίο του και τη συλλογική μνήμη.

«Μέρα Μαγιού μού μίσεψες»

«Teach me to dance» ζήτησε ο Άλαν Μπέητς «Come on my boy» απάντησε ο Άντονι Κουϊν

«Είμαστε δυό, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς»

Μέλη της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη σχηματίζουν το "Ζ" στην παραλία. Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στην εφ. «Η Γενιά μας» στις 10/12/1966
Φωτογραφικό Αρχείο ΑΣΚΙ

«Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ανατίναξη της Λέσχης Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη Σερρών. Εκτός από τον Μίκη Θεοδωράκη διακρίνονται οι Θόδωρος Καζέλης, Βασίλης Εφραιμίδης, Νίκος Κιτσίκης. Σέρρες, 1966
Φωτογραφικό Αρχείο ΑΣΚΙ

«πίσω απ΄τον τοίχο πάλι θάμαστε παρέα»

Μάρτιος 1949. Ο Μίκης Θεοδωράκης, μαζί με συντρόφους του από τη Μακρόνησο, στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
Σπασμένα χέρια, ταλαιπωρημένα σώματα, νέοι άνθρωποι που αναζήτησαν την κοινωνική χειραφέτηση και αναμετρήθηκαν με το κράτος της βίας και του τρόμου. Διακρίνονται επίσης ο Μανώλης Παπουτσάκης και ο Μανώλης Φουρτούνης
ΑΣΚΙ/Φωτογραφικό Αρχείο Νίκου Μάργαρη.

«Κοίτα με στα μάτια, πάτα όπου πατώ/ κράτα με καλά απόψε, μην αναληφθώ».

«Και τα σπίτια πιο λευκά»

{https://www.youtube.com/watch?v=niqrjP1VDeY&ab_channel=SmileLikeYouMeanIt88}

«Ένα το Χελιδόνι»

{https://www.youtube.com/watch?v=VTReB0eakWQ&ab_channel=SmileLikeYouMeanIt88}

Λαϊκό προσκύνημα και ταφή στον Γαλατά Χανίων δίπλα στην οικογένειά του

Το πλοίο θα βρίσκεται στο λιμάνι της Σούδας στις 7:30 το πρωί της Πέμπτης Η πομπή που θα μεταφέρει τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη προς τον Γαλατά Χανιών θα κάνει ολιγόλεπτη στάση έξω από τη Δημοτική Αγορά της πόλης, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Τριμάρτυρη, τον Καθεδρικό Ναό των Χανίων, όπου θα τεθεί για λίγες ώρες σε λαϊκό προσκύνημα.

Εν συνεχεία, θα μεταφερθεί στον Γαλατά, εκεί θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο, δίπλα στους γονείς και τον αδερφό του, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

Όπως ανακοινώθηκε παρόντες στην κηδεία του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού θα είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Στην τελετή της κηδείας του Μίκη Θεοδωράκη, στον Γαλατά Χανίων, θα παραβρεθεί και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η Κρήτη «αποχαιρετά» τον Μίκη Θεοδωράκη

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία και θα παραστεί στην εξόδιο ακολουθία στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου στο χωριό Γαλατάς, τα Χανιά και η Κρήτη, αποχαιρετούν σήμερα τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη και αγωνιστή της δημοκρατίας, Μίκη Θεοδωράκη.

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα φθάσει όπως έχει ανακοινωθεί στις 7.30 το πρωί με το πλοίο της γραμμής στο λιμάνι της Σούδας, και με μια ενδιάμεση στάση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς της πόλης θα μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για λαϊκό προσκύνημα.

Η μεταφορά της σορού από την πλατεία της αγοράς στην Μητρόπολη Χανίων θα γίνει με τα πόδια με συνοδεία βρακοφόρων και της φιλαρμονικής μπάντας του δήμου Χανίων.

Στις 13:00 θα μεταφερθεί στο χωριό του τον Γαλατά και στον ναό του Αγίου Νικολάου όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για την δημόσια υγεία.

Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, όπως εκείνος επιθυμούσε, για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων, όσο και στο χωριό Γαλατάς θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα ενώ σε ένδειξη πένθους θα παραμείνουν κλειστές όλες οι δημοτικές υπηρεσίες.

Πηγή Φωτογραφιών: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα