Σερβία: Έκρυθμη η κατάσταση- Για «έγχρωμη επανάσταση» οργανωμένη από τη Δύση μιλά ο Βούτσιτς – Ο ρόλος της Μόσχας

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στη Σερβία με αίτημα την επανάληψη των εκλογών. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι στις βουλευτικές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου έγιναν σοβαρές παρατυπίες που αλλοίωσαν το αποτέλεσμα.

New #protests erupted today in the Serbian capital of #Belgrade by the pro-EU

coalition “#Serbia against violence” pic.twitter.com/N5xSUGozOA

— Dragonfly (@DragonflyTimes) December 25, 2023

Το μεσημέρι των Χριστουγέννων βγήκαν στους δρόμους του Βελιγραδίου φοιτητές οι οποίοι διαδήλωσαν μπροστά από το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην συνέχεια απέκλεισαν για τέσσερις ώρες κεντρική λεωφόρο της πόλης.

Serbia – Will Russian help be enough to stop the pro democracy protests planned to begin later today? pic.twitter.com/FxiWhSUXAv

— Jay in Kyiv (@JayinKyiv) December 25, 2023

Σημειώνεται ότι χθες βράδυ διαδηλωτές στην προσπάθεια τους να εισβάλουν στο δημαρχείο του Βελιγραδίου συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Τα επεισόδια έλαβαν διαστάσεις όταν κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με πέτρες κατά των αστυνομικών. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι τα επεισόδια προκάλεσαν οργανωμένοι οπαδοί ποδοσφαιρικής ομάδας που συνεργάζονται με τις αρχές και με στόχο να προκαλέσουν την επέμβαση της αστυνομίας.

After fraudulent elections in Serbia to enable Vucic's ongoing dictatorial reign, as confirmed by a multitude of international watchdogs, people are now storming the administration building in Belgrade. pic.twitter.com/nd0VKEkH0p

Igor Sushko (@igorsushko) December 24, 2023

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση στη Δημοτική Συνέλευση στο Βελιγράδι, χρησιμοποιώντας κοντάρια σημαιών και πέτρες για να σπάσουν τα παράθυρα του κτιρίου, αλλά απωθήθηκαν από την αστυνομία χρησιμοποιώντας ασπίδες και δακρυγόνα, ανέφερε η σερβική θυγατρική του CNN N1.

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι συνελήφθησαν, σύμφωνα με το N1, στην έκτη συνεχόμενη ημέρα διαδηλώσεων μετά τις κοινοβουλευτικές και τοπικές εκλογές.

Βούτσιτς: «Έγχρωμη επανάσταση» οργανωμένη από τη Δύση

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε διάγγελμα του δήλωσε ανυποχώρητος επισημαίνοντας ότι το κράτος δεν θα υποκύψει στη βία των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ηττήθηκαν στις εκλογές. Ο Βούτσιτς ευχαρίστησε ξένες υπηρεσίες που παρείχαν πληροφορίες στις σερβικές αρχές για τις προθέσεις της αντιπολίτευσης.

Αποκάλεσε το σχέδιο της αντιπολίτευσης «έγχρωμη επανάσταση» και ισχυρίστηκε ότι ενημερώθηκε εκ των προτέρων για το σχέδιο.

«Θέλω να ευχαριστήσω εκείνες τις ξένες υπηρεσίες που κατέστησαν σαφές ότι γνώριζαν τι θα ακολουθήσει, μας ενημέρωσαν και παρείχαν τις πληροφορίες στις δικές μας υπηρεσίες πληροφοριών έτσι που ανταποκρίθηκαν έγκαιρα και άμεσα αποτρέποντας τα σχέδια των τραμπούκων» δήλωσε ο Βούτσιτς.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας ‘Ανα Μπρνάμπιτς αποκάλυψε σήμερα ότι «η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών προειδοποίησε τις σερβικές αρχές πριν από τις εκλογές για τις προθέσεις της αντιπολίτευσης». Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σήμερα το πρωί δέχτηκε στο γραφείο του τον Ρώσο πρέσβη Αλεξάντρ Μπόκαν-Ηερτσένκο. «Ενημέρωσα τον Πρέσβη Μπόκαν-Ηερτσένκο για τις χθεσινοβραδινές ταραχές στο Βελιγράδι και επανέλαβα ότι θα κάνουμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε την ασφάλεια των πολιτών και της Σερβίας μας» έγραψε στο instagram ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η Μόσχα τις τελευταίες ημέρες συχνά αναφέρεται στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Σερβία εκφράζοντας την υποστήριξη της στον Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα σχολιάζοντας τα επεισόδια στο Βελιγράδι, παρομοίασε τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης με τα γεγονότα στην πλατεία «Μεϊντάν» στο Κίεβο το 2014 και επανέλαβε την προειδοποίηση «για ουκρανικό σενάριο βίαιης ανατροπής της νόμιμης εξουσίας στην Σερβία». Η αντιπολίτευση απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Μόσχας και εκφράζει την ανησυχία της για την άμεση εμπλοκή της Ρωσίας στα εσωτερικά της Σερβίας.

Η αντιπολίτευση ήλπιζε να στερήσει από το κυβερνών κόμμα την πλειοψηφία και να κερδίσει τον έλεγχο του Βελιγραδίου. Ωστόσο, τα επίσημα αποτελέσματα – που καταγγέλθηκαν αμέσως ως πλαστά από στελέχη της αντιπολίτευσης – έδειξαν ότι η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να επιτύχει κανέναν από τους δύο στόχους. Σε απάντηση, πραγματοποίησε καθημερινές διαμαρτυρίες. Επτά στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει απεργία πείνας.

«Ο Βούτσιτς έκλεψε χιλιάδες ψήφους», δήλωσε η Μαρινίκα Τέπιτς, μία από τις απεργούς πείνας, στη διαμαρτυρία της Κυριακής (24/12). Ακόμα, η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε, την Τετάρτη (20/12), ότι οι εκλογές θα επαναληφθούν σε περίπου 30 εκλογικά τμήματα, από τα 8.000 σε εθνικό επίπεδο. Η Γερμανία, τέλος, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί για εκλογική κακοδιαχείριση ήταν «απαράδεκτοι» για μια χώρα που ελπίζει να ενταχθεί στην Ε.Ε.

Protest in Serbia
Dozens arrested in Serbia as more protests against election results planned
On Sunday hundreds of protesters tried to enter Belgarde’s city council, breaking windows, before riot police pushed them back using tear gas, pepper spray and batons.
Senior police… pic.twitter.com/FIz0WdP3tj

— Vers-Les-Cieux (@ruta_estrella) December 25, 2023

Ο Βούτσιτς ισχυρίστηκε ότι η διαμαρτυρία υποστηρίχθηκε από δυτικές δυνάμεις που τον ήθελαν να απομακρυνθεί από το αξίωμά του λόγω των εγκάρδιων σχέσεών του με τη Ρωσία και της άρνησης να εγκαταλείψει τη διεκδίκηση της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο, επικαλούμενος αναφορές ξένων υπηρεσιών πληροφοριών.

Επανέλαβε αυτούς τους ισχυρισμούς στο διάγγελμά του, ευχαριστώντας ανώνυμες «ξένες υπηρεσίες» που βοήθησαν τις υπηρεσίες ασφαλείας του «να γνωρίζουν τι ακριβώς ετοίμαζαν οι τραμπούκοι».

Ο όρος «έγχρωμη επανάσταση» περιγράφει ένα κίνημα διαμαρτυρίας που χρηματοδοτείται και οργανώνεται από μια δυτική κυβέρνηση – συνήθως τις ΗΠΑ. Με στόχο την ανατροπή ηγετών που αντιτίθενται στα συμφέροντα των ΗΠΑ, αυτές οι επαναστάσεις συνήθως υποστηρίζονται από αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και οργανώνονται από μια πληθώρα ΜΚΟ χρηματοδοτούμενων από τις ΗΠΑ. Ενώ ο όρος έγινε ευρέως γνωστός μετά την «Επανάσταση των Ρόδων» του 2003 στη Γεωργία, η πρώτη επιτυχημένη χρήση τακτικών «έγχρωμης επανάστασης» έλαβε χώρα στη Γιουγκοσλαβία το 2000, όταν ένα φοιτητικό κίνημα υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ ανάγκασε την παραίτηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

«Η Σερβία έχει βαρεθεί τις επαναστάσεις σας», είπε ο Βούτσιτς κατά τη διάρκεια των αρχικών διαδηλώσεων «κατά της βίας» νωρίτερα φέτος. «Η Σερβία έχει βαρεθεί με την άφιξη όσων βρίσκονται υπό ξένη επιρροή και την καταστροφή ό,τι είναι σερβικό».

Maidan in Belgrade. It is still unclear whether the protest will turn into a revolution.

However, the protesters are serious, as evidenced by these footage of the brutal crackdown in Belgrade.

Belgrade Maidan broke into the building of the Parliament of Serbia, but did… pic.twitter.com/zcg52qI5YW

— Jürgen Nauditt (@jurgen_nauditt) December 25, 2023

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι οι εκλογές διεξήχθησαν υπό «άδικες συνθήκες» καθώς ο Βούτσιτς επηρέασε τα ΜΜΕ.

«Η κυβέρνηση σφετερίζεται την εξουσία»

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του BBC, λένε ότι η Αστυνομία χρησιμοποίησε υπερβολική βία. Λένε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση χειραγώγησε τις εκλογές που κέρδισε το κυβερνών κόμμα. Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, από την πλευρά του, δηλώνει ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι «ανοησίες και ψέματα».

Ο ένας εκ των επικεφαλής του Μετώπου Πράσινης Αριστεράς, ο Ράντομιρ Λάζοβιτς, λέει ότι οι αστυνομικοί χτύπησαν τον ίδιο και πολλά άλλα άτομα με γκλομπ. Από τις εθνικές και τοπικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας πραγματοποιούνται κάθε βράδυ ειρηνικές διαμαρτυρίες. Οι διαδηλώσεις, της Κυριακής (24/12), όμως, ήταν οι πρώτες που έγιναν βίαιες.

Υποστηρικτές του συνασπισμού της αντιπολίτευσης «Σερβία κατά της βίας» επιχείρησαν να εισβάλουν στο δημαρχείο του Βελιγραδίου. Ο Σρντζάν Μιλιβόγεβιτς και ο Βλαντίμιρ Ομπράντοβιτς, δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης, προσπάθησαν να ανοίξουν την πόρτα του κτηρίου. Η Αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού για να απωθήσει τους διαδηλωτές.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης υποπτεύονται ότι προβοκάτορες συμμετείχαν στο σπάσιμο των παραθύρων, προκαλώντας την επέμβαση της Αστυνομίας. Η Σοφία Μάντιτς, δικηγόρος, είπε στους συγκεντρωμένους ότι ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα πρέπει «να παραδώσει την εξουσία ειρηνικά, καθώς η κυβέρνηση σφετερίζεται την εξουσία».

Από την πλευρά τους, οι διαδηλωτές ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση μετέφερε χιλιάδες ανθρώπους για να επηρεάσει την ψήφο στις δημοτικές εκλογές του Βελιγραδίου και θέλουν να επαναληφθεί η ψηφοφορία. Επισημαίνεται ότι το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του Αλεξάνταρ Βούτσιτς επέστρεψε στην εξουσία με πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Εγχώριοι και διεθνείς παρατηρητές, ωστόσο, ανέφεραν «παρατυπίες». Υπήρξαν ισχυρισμοί για παραγεμισμένες κάλπες και εξαγορά ψήφων.

Διαβάστε επίσης:

«Βλάσφημη» φάτνη με δύο μητέρες, προκαλεί οργή στην Ιταλία (Video)

Συναγερμός για βόμβα σε σιδηροδρομικό σταθμό στη Γερμανία

Ιρανός στρατηγός σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα στη Συρία – «Θα πληρώσει το Τελ Αβίβ» λέει η Τεχεράνη

Keywords
μιλα, σερβια, εκλογες, today, capital, twitter, serbia, pro, democracy, begin, διαδηλωσεις, people, building, belgrade, igor, θυγατρική, cnn, instagram, απεργια, city, windows, riot, gas, pepper, ρωσία, ηπα, μκο, άφιξη, επιρροή, revolution, parliament, μμε, bbc, γκλομπ, ψηφοφορία, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες σημερα, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια μμε, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, δακρυγονα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, εκλογες 2012, Ημέρα της μητέρας, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, εκλογες 2014, εκλογες 2010 δημοτικες, pepper, αποτελεσματα, εκλογικα τμηματα, instagram, ρωσία, αστυνομια, γερμανια, ηπα, ιταλια, μκο, μμε, χθες βραδυ, bbc, capital, cnn, people, άφιξη, βελιγραδι, βομβα, βραδυ, γεγονοτα, γεωργια, γκλομπ, δυτικη, εγινε, ειπε, επιρροή, επτα, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, θυγατρική, κυβερνηση, κιεβο, κομμα, μοσχα, μαρια, παντα, ομπραντοβιτς, ορος, πορτα, πρωι, σεναριο, συνεχεια, συρια, σοφια, σπρει πιπεριου, σπρει, σχεδια, σχεδιο, τι ειναι, ψηφοφορία, ωρες, ασφαλεια, building, begin, belgrade, city, democracy, επεισοδια, εθνικο, revolution, gas, ηγετες, χωρα, igor, υπουργειο, κυριακη, μπροστα, windows, οργη, πληροφοριες, parliament, riot, pro, serbia, today
Τυχαία Θέματα