Στρατιωτικός συνασπισμός στην Ερυθρά Θάλασσα: Οριστικό «όχι» από Ισπανία – Ένταση μεταξύ Μαδρίτης και Ουάσινγκτον

Η στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την προστασία των πλοίων που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα από επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης έχει προκαλέσει απροσδόκητη ένταση μεταξύ Μαδρίτης και Ουάσιγκτον.

Η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε δυσαρεστημένη όταν ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν συμπεριέλαβε την Ισπανία στις 10 χώρες που επρόκειτο να συμμετάσχουν στην επιχείρηση Prosperity Guardian,

υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης, Πιλάρ Αλεγρία, χρειάστηκε να αρνηθεί την ανάμειξη της Ισπανίας. Είπε ότι η χώρα δεν θα συμμετάσχει «μονομερώς» στον συνασπισμό, αν και το ισπανικό υπουργείο Άμυνας κατέστησε σαφές ότι θα μπορούσε να το κάνει «στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το θέμα φαινόταν να έχει ξεκαθαριστεί την επόμενη μέρα, όταν σε έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (CPS), μεταξύ των πρεσβευτών, συμφωνήθηκε ότι η ΕΕ θα συμμετείχε στην παρακολούθηση της Ερυθράς Θάλασσας μέσω της επιχείρησης Atalanta, η οποία μάχεται κατά της πειρατείας στον Ινδικό Ωκεανό από το 2008. Ο Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε την απόφαση και δήλωσε ότι η Ευρώπη θα εντείνει την ανταλλαγή πληροφοριών με τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα ενισχύσει τη ναυτική της παρουσία με πρόσθετους πόρους. «Αυτό καταδεικνύει τον ρόλο της ΕΕ ως φορέα παροχής θαλάσσιας ασφάλειας. Ταιριάζουμε τα λόγια μας με τις πράξεις», κατέληξε. Ωστόσο, την επόμενη μέρα, σε μια τεχνική συνάντηση, η Ισπανία άσκησε βέτο στην αλλαγή της εντολής της επιχείρησης Atalanta ώστε να συμπεριλάβει την προστασία της θαλάσσιας ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Confidencial.

Η απόφαση προκάλεσε έκπληξη στους διπλωματικούς κύκλους, αφού η ισπανική κυβέρνηση δεν έδωσε καμία εξήγηση για το βέτο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αυτή η ξαφνική αναδίπλωση ήταν ο λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. Παρόλο που η La Moncloa, η έδρα της ισπανικής κυβέρνησης, δεν αναφέρθηκε στο θέμα της Ερυθράς Θάλασσας στη δήλωσή της, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι και οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη σημασία να διασφαλιστεί ότι ο πόλεμος στη Γάζα δεν θα εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή και καταδίκασε τις «συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα».

Σε δηλώσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER, η Ισπανίδα αντιπρόεδρος Γιολάντα Ντίαζ είπε ότι ήταν «εξαιρετικά υποκριτικό» ότι η διεθνής κοινότητα σπεύδει να προστατεύσει εμπορικά συμφέροντα στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά παρέμεινε απαθής όσον αφορά την υπεράσπιση του άμαχου πληθυσμού. στη Γάζα. Οι μαχητές Χούθι, που είναι σύμμαχοι με το Ιράν, ισχυρίζονται ότι επιτίθενται μόνο σε πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ, αλλά στην πράξη, κάθε πλοίο που έχει περάσει από ισραηλινά λιμάνια ή που συνδέεται με τη χώρα αυτή, είναι στόχος. Αυτό απειλεί τη θαλάσσια ασφάλεια κατά μήκος μιας διαδρομής μέσω της οποίας διέρχεται περίπου το 10% του παγκόσμιου εμπορίου.

Η Ισπανία διαδραματίζει βασικό ρόλο στην Επιχείρηση Atalanta, καθώς έχει την έδρα της στη βάση Rota στην ισπανική πόλη Cádiz και εποπτεύεται από τον Ισπανό αντιναύαρχο Ignacio Villanueva Sánchez. Επιπλέον, η ισπανική φρεγάτα Victoria είναι αυτή τη στιγμή το μόνο πλοίο που διαθέτει η ευρωπαϊκή επιχείρηση, μετά την απόσυρση της ιταλικής φρεγάτας. Δεν διαθέτει καν αεροπλάνο θαλάσσιας περιπολίας, αφού η ανάπτυξή του στην περιοχή εξαρτάται από την εποχή των μουσώνων.

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι, δεδομένων των περιορισμένων μέσων της Επιχείρησης Atalanta, είναι αδύνατο να αναλάβει νέα καθήκοντα — ειδικά επειδή έχουν αναζωπυρωθεί οι επιθέσεις από Σομαλούς πειρατές, με δύο απαγωγές (ένα ιρανικό αλιευτικό και ένα βουλγαρικό φορτηγό πλοίο) τις τελευταίες εβδομάδες. Θα ήταν δυνατό, λένε, εάν ενισχυθούν σημαντικά οι πόροι τους και εγκρινόταν ένα επιχειρησιακό σχέδιο.

Διαβάστε επίσης:

Πώς η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα μπορεί να προκαλέσει νέα πληθωριστικά σοκ

Πάπας Φραγκίσκος: Αποδοκίμασε «τον τρομακτικό αριθμό αθώων θυμάτων» στη Μέση Ανατολή

Πόλεμος στο Ισραήλ: Συγκλονίζει 10χρονος νεφροπαθής που χωρίστηκε από την οικογένειά του στη Γάζα – «Φοβάμαι να πεθάνω προτού δω την οικογένειά μου»

Keywords
Τυχαία Θέματα