Σεισμός στην Τουρκία: Μετακινήθηκε έως και 10 μέτρα η πλάκα της Ανατολίας – Μάχη με το χρόνο στα συντρίμμια

Η πλάκα της Ανατολίας μετατοπίστηκε έως και 10 μέτρα ανατολικά ως αποτέλεσμα των ισχυρών σεισμών που έπληξαν τη νότια Τουρκία, που στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, δήλωσε σήμερα ένας Ιταλός σεισμολόγος.

Μιλώντας στο ιταλικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο Αλεσάντρο Αμάτο του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV), είπε ότι οι σεισμοί ενεργοποίησαν

ένα νέο τεκτονικό ρήγμα στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, το οποίο προκάλεσε μετατόπιση του εδάφους μέχρι 10 μέτρα.

«Υπήρξε μια εγκάρσια μετατόπιση», τόνισε, προσθέτοντας ότι το έδαφος γλίστρησε οριζόντια κατά μήκος των δύο άκρων του τεκτονικού ρήγματος με προσανατολισμό προς τα αριστερά, προς την κατεύθυνση του Αιγαίου Πελάγους.

Ξεχωριστά, η Τίνα Λάρσεν, ανώτερη ερευνήτρια στο Εθνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο Δανίας και Γροιλανδίας (GEUS), ανέφερε ότι οι δονήσεις από τον σεισμό καταγράφηκαν από σεισμογράφους στη Δανία και τη Γροιλανδία, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο KNR της Γροιλανδίας.

«Όταν συμβαίνει ένας τόσο ισχυρός σεισμός, οι δονήσεις ταξιδεύουν από την περιοχή όπου συνέβη η υπόγεια μετατόπιση, μέσα από τη συμπαγή γη και σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε.

Πάντως χθες, ο πρόεδρος του INGV (Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας), Κάρλο Ντολιόνι, ανέφερε πως η αραβική τεκτονική πλάκα μετακινήθηκε τρία μέτρα σε μήκος 150 χιλιομέτρων.

Όπως μεταδίδει η ιταλική Corriere della Sera ο κ. Ντολιόνι ότι: «Αυτό που ονομάζουμε Αραβική πλάκα μετακινήθηκε σε λίγα δευτερόλεπτα για πάνω από 3 μέτρα σε μήκος τουλάχιστον 150 χιλιομέτρων».

Seismologists say Monday's earthquake took place in a complex junction of faults that was long overdue for a big one.

The destructive shaking was spread across many kilometers. https://t.co/9yx1qfKpBn

NPR (@NPR) February 7, 2023Πάνω από 5.000 οι νεκροί

Ο αριθμός των νεκρών σε Συρία και Τουρκία από τους δύο μεγάλους σεισμούς που σημειώθηκαν χθες Δευτέρα ξεπέρασε τους 5.000, καθώς οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, υπάρχει ένα «κρίσιμο παράθυρο 72 ωρών», που κλείνει γρήγορα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε σήμερα ζώνη καταστροφής τις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς στη νότια Τουρκία, επιβάλλοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή για τρεις μήνες.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στον πρόεδρο και στο υπουργικό συμβούλιο να παρακάμψουν τη Εθνοσυνέλευση στη θέσπιση νέων νόμων και να περιορίσουν ή να αναστείλουν δικαιώματα και ελευθερίες όπως θεωρούν απαραίτητο.

“Αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να διασφαλίσουμε πως οι επιχειρήσεις εκτελούνται γρήγορα“, ανέφερε ο Ερντογάν στη δεύτερη ομιλία του μετά τον πρώτο σεισμό που σημειώθηκε τις πρώτες ώρες της Δευτέρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει τρεις μήνες — κάτι που σημαίνει πως θα λήξει λίγο πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου. Θα μπορούσε επίσης να παραταθεί. Η προηγούμενη φορά που ο Ερντογάν είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν τον Ιούλιο του 2016 έπειτα από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

«Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές όχι μόνο στην ιστορία της αλλά και στον κόσμο» τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν. «Οι ειδικοί λένε ‘δεν υπάρχει παράδειγμα στον κόσμο» για αυτόν τον σεισμό’» σημείωσε.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως ο απολογισμός των νεκρών στην Τουρκία αυξήθηκε στους 3.549. Στους 22.168 οι τραυματίες.

Όπως τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, πάνω από 8.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί από τα ερείπια μέχρι στιγμής.

Το προσωπικό έρευνας και διάσωσης και το προσωπικό υποστήριξης που εργάζονται στη σεισμογενή ζώνη ανέρχονται σε 53.317 άτομα δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Παράλληλα, 5.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αποστέλλονται στις επαρχίες της νότιας Τουρκίας, όπου οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, 54.000 σκηνές και 102.000 κλίνες έχουν ήδη σταλεί στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Σε ομιλία του, ο Ερντογάν δήλωσε πως 70 χώρες προσέφεραν βοήθεια στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και πως οι αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν ξενοδοχεία στην Αττάλεια, ένα τουριστικό θέρετρο στη δυτική Τουρκία, ώστε να στεγάσουν προσωρινά ανθρώπους που επλήγησαν από τους σεισμούς.

«Έχουμε λάβει προσφορές βοήθειας από 70 διαφορετικές χώρες μέχρι στιγμής, έχουμε μιλήσει με 18 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που μας κάλεσαν στο τηλέφωνο, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φίλους μας που μας τηλεφώνησαν και έστειλαν μηνύματα για να μεταφέρουν την υποστήριξή τους σε αυτές τις δύσκολες ημέρες… Η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας είναι πολύτιμη για εμάς με το ηθικό της αποτέλεσμα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε έναν από τους αδελφούς και τις αδελφές μας από όλη την περιοχή μας που στέκονται δίπλα στο έθνος μας με τις προσευχές τους».

Την εκτίμηση πως ο σεισμός που έπληξε τη νότια Τουρκία έχει επηρεάσει άμεσα περίπου 13,5 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες, διατύπωσε νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ.

Σύμφωνα με τον Κουρούμ, ο «σεισμός αυτός αποτελεί τη «μεγαλύτερη σεισμική καταστροφή του τελευταίου αιώνα μετά τον σεισμό του Ερζίντζαν» το 1939. Όπως είπε έχουν πληγεί 10 επαρχίες.

«Μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό, ορισμένα κτήρια είχαν υποστεί φθορές, και με τον δεύτερο μεγάλο σεισμό, κατέρρευσαν ή είναι έτοιμα να καταρρεύσουν» παρατήρησε ο Κουρούμ, αναγνωρίζοντας πως υπάρχει δυσκολία στο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, καθώς τα οδικά δίκτυα είναι κατεστραμμένα και είναι δύσκολο να υπάρξει βοήθεια σε αρκετές περιοχές.

WATCH: A drone video released by Humanitarian Relief Foundation shows the extent of destruction in Hatay province in Turkey, which was rocked by a 7.8 magnitude earthquake pic.twitter.com/r0525qBw9r

Reuters (@Reuters) February 7, 2023

Σύμφωνα με το BBC, το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας είπε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας 3.400 άνθρωποι κατέφυγαν σε τρένα που χρησιμοποιούνταν ως καταλύματα έκτακτης ανάγκης.

Την ίδια ώρα στη Συρία, τουλάχιστον 1.712 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 3.640 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης της Δαμασκού και εργαζόμενους σε συνεργεία διάσωσης στη βορειοδυτική Συρία που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε ότι στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Λαττάκειας, της Χάμας, του Ιντλίμπ και της Ταρτούς, περιοχές που ελέγχονται από το συριακό καθεστώς, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 812 και οι τραυματίες 1.449.

Σύμφωνα εξάλλου με τα Λευκά Κράνη, τη μη κυβερνητική οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, οι νεκροί στη βορειοδυτική Συρία είναι τουλάχιστον 900 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.300. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται ότι «θα αυξηθούν δραματικά», προειδοποίησε η οργάνωση.

(VIDEO) Drone footage shows rescuers working in below-freezing temperatures as they search for survivors in the rubble of collapsed buildings in Malatya, one of Türkiye’s 10 southern provinces impacted in Monday’s deadly earthquakes pic.twitter.com/IdywdLWunF

— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 7, 2023

Σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό στη βορειοδυτική Συρία, οι προσπάθειες διάσωσης δυσχεραίνονται από την έλλειψη εξοπλισμού και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Οι διασώστες απομάκρυναν σωρούς μπάζων χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια εργαλεία και τα χέρια τους.

Συνολικά είκοσι τρία εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Τουρκία και τη Συρία επηρεάζονται από το φονικό σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ στην επαρχία Γκαζιαντέπ επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προσθέτοντας ότι το νούμερο αυτό περιλαμβάνει περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά δήλωσε σήμερα ότι ο σεισμός και οι μετασεισμοί που έχουν καταστρέψει τεράστιο αριθμό κτιρίων στην Τουρκία και τη Συρία ίσως έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες παιδιά.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 10 επαρχίες κήρυξε ο Ερντογάν – Πάνω από 5.000 οι νεκροί

Ο πρόεδρος Μπάιντεν πήρε το όπλο του κι έριξε το μπαλόνι!… Και τώρα τι κάνουμε; (Photos/Videos)

Η ΕΜΑΚ επιχειρεί στα ερείπια του σεισμού στην Τουρκία: Δεν τα κατάφερε η 7χρονη Φατμά, σώθηκε η 6χρονη αδερφή της (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα