Μητσοτάκης για ΕΑΜ: Από τις χειρότερες στιγμές της ελληνικής Ιστορίας – Τσίπρας: Η Εθνική Αντίσταση είναι αναγνωρισμένη

Συστάσεις να επιστρέψει στην δημοκρατική ομαλότητα και να αφήσει τις «διχαστικές» αναφορές απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στον Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ποια ήταν η «διχαστική» αναφορά; Ότι στην έναρξη των ομιλιών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «παίζει» μια διασκευή του Ύμνου του ΕΑΜ.

Αναφερόμενος

στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες των νομοσχεδίων ως τις εκλογές μιλώντας για «ακρότητες» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα:

«Θα σας καλέσω για ακόμα μία φορά να επανέλθετε στο ρόλο σας και στη δημοκρατική ομαλότητα. Να επιλέξετε την αντιπαράθεση με θέσεις και όχι με φωνές. (…) Και, εν πάση περιπτώσει, αν θέλετε να πείσετε ότι δεν επενδύετε συνειδητά στους διχασμούς του παρελθόντος, διαλέξτε τουλάχιστον, κ. Τσίπρα, άλλη μουσική εισαγωγή στις ομιλίες σας από τον ύμνο του ΕΑΜ». Και συνέχισε: «Νομίζω ότι όλοι μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από τις ιστορικές αναφορές που το κάθε κόμμα επιδιώκει να αναδείξει. Εμείς, ας πούμε, αναδεικνύουμε την αποκατάσταση της δημοκρατίας από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Εσείς επιμένετε να μας θυμίζετε τις χειρότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας και τους εμφύλιους διχασμούς, που αυτός ο τόπος πλήρωσε πολύ ακριβά».

Απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρωτομιλία του και αφού αναφέρθηκε κι εκείνος με τη σειρά του στο θέμα της αποχώρησης, παραπέμποντας σε αντίστοιχα παραδείγματα εκ μέρους της ΝΔ κατά το παρελθόν (Αβέρωφ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης) σημείωσε:

«Είδα ότι με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθείτε όχι απλά τις ομιλίες μου, αλλά ακόμα και ποια τραγούδια παίζουν στις εκδηλώσεις πριν ανέβω στο βήμα -τέτοια μεγάλη ταραχή έχετε πάθει- και σας τάραξε το γεγονός ότι ένα από τα τραγούδια ήταν διασκευασμένο σε σύγχρονη εκδοχή, ο ύμνος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου. Να σας θυμίσω, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη, για να θυμούνται οι παλιότεροι αλλά και να μαθαίνουν οι νεότεροι: Η εθνική αντίσταση αναγνωρίσθηκε το 1982. Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο είναι κομμάτι της εθνικής μας αντίστασης. Δεν είναι, λοιπόν, κάτι που πρέπει να μας διχάζει. Είναι κάτι που πρέπει να μας ενώνει. Να σας θυμίσω, όμως, επίσης ότι εκτροπή επέλεξε τότε η παράταξή σας, διότι ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ, Επικεφαλής της παράταξης σας τότε, αποχώρησε από τη διαδικασία στη Βουλή όταν ψηφιζόταν η αναγνώριση της εθνικής αντίστασης με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Αυτό θέλετε να μιμηθείτε; Αυτό; Εκεί γυρνάτε; Γυρνάτε στην εποχή του μετεμφυλιακού διχασμού, της αντιπαράθεσης και του μίσους; Νόμιζα ότι το είχαμε ξεπεράσει αυτό. Γι’ αυτό, εκτός από τον κ. Βορίδη -που χαμογελά- τον κύριο Γεωργιάδη, τον κ. Πλεύρη, σπεύδετε τώρα να κάνετε και μια νέα μεγάλη μεταγραφή, να φέρετε στην παράταξή σας και τον κύριο Καρατζαφέρη; Γι’ αυτό προσχωρείτε σ’ αυτήν την αντίληψη της ακροδεξιάς, εσείς ο φιλελεύθερος πολιτικός»;

«Θέλω να σας θυμίσω» συνέχισε «ότι αναγνωρίστηκε η εθνική αντίσταση» και «ό,τι και να λένε οι ακραίοι θύλακες εντός του κόμματός σας, τον Γοργοπόταμο θα τον γιορτάζουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, όλοι μαζί γιατί ήταν κομμάτι της ιστορίας μας. Η εθνική μας αντίσταση είναι αναγνωρισμένη και είναι κομμάτι της ιστορίας μας».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Το νέο σποτ για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες – Ρύθμιση χρεών, 120 δόσεις, αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ

Νέα κόντρα Γεωργιάδη-Πολάκη για τις δηλώσεις Σπίρτζη – Η ανάρτηση Πολάκη και ο σχολιασμός του υπουργού Ανάπτυξης

Τσίπρας: «Αν απαντήσετε γιατί παρακολουθούσατε τους πάντες, επιστρέφουμε στις ψηφοφορίες» (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, ΕΑΜ, Ιστορίας – Τσίπρας, Εθνική Αντίσταση,mitsotakis, eam, istorias – tsipras, ethniki antistasi