Σεισμός στην Τουρκία: Απατεώνες ζητούν χρήματα για τους πληγέντες χρησιμοποιώντας τη… viral εικόνα της ΕΜΑΚ

Η εικόνα ενός διασώστη με τα διακριτικά του Πυροσβεστικού Σώματος, που στο κράνος του γράφει «ΕΜΑΚ», κάτω από την ελληνική σημαία και κρατά στην αγκαλιά ένα παιδάκι, το οποίο συμπτωματικά έχει στο μπλουζάκι του την τουρκική σημαία είναι γεμάτη συμβολισμούς.

Μόνο που δεν είναι αληθινή, αλλά δημιούργημα κάποιας μηχανής και μάλιστα … άτεχνης. Το πιο εμφανές λάθος είναι πως ο άνδρας είναι εξαδάκτυλος.

Αυτή η εικόνα χρησιμοποιήθηκε από απατεώνες για να απευθυνθούν σε φιλάνθρωπους χρήστες των social media και να τους

αποσπάσουν χρήματα που υποτίθεται πως θα πήγαιναν για τους σεισμόπληκτους στην Τουρκία.

Όπως γράφει η dailymail, οι απατεώνες ψαρεύουν τα θύματά τους στον κόσμο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και απευθύνονται σε αυτούς με «όπλο» τις τραγικές φωτογραφίες από τον σεισμό– κάποιες όμως τις «πειράζουν» για να γίνουν πιο δραματικές.

Ορισμένα βίντεο ή φωτογραφίες αποδείχτηκε πως δεν είχαν καμία σχέση με την Τουρκία, αλλά έχουν κατακλύσει το Tik Tok και το Twitter, μαζί με μηνύματα όπως «προσευχηθείτε για την Τουρκία», «ας βοηθήσουμε την Τουρκία» και «δωρήστε για τα θύματα του σεισμού».

Κι όπου βρουν πρόθυμους να βοηθήσουν, δίνουν κάποιους λογαριασμούς μέσω των οποίων οι δωρεές καταλήγουν στις τσέπες των επιτήδιων.

Στο TikTok Live, οι δημιουργοί περιεχομένου μπορούν να κερδίσουν χρήματα μέσω ψηφιακών δώρων που τους στέλνουν άλλοι χρήστες της πλατφόρμας κι αυτή είναι μια δημοφιλής τακτική κυρίως μεταξύ των νέων χρηστών. Τη μέθοδο αυτή χρησιμοποιούν τώρα και κάποιοι απατεώνες με αφορμή τον σεισμό στην Τουρκία, όπως αποκάλυψε το Bleeping Computer, ένας ιστότοπος που ειδικεύεται σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Άλλη μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι το βίντεο που δείχνει ένα παιδάκι που τρέχει να φύγει καθώς ακούγεται μία έκρηξη. «Παρακαλούμε βοηθήστε να επιτύχουμε τον στόχο», είναι το μήνυμα που συνοδεύει το βίντεο, ζητώντας ψηφιακά δώρα μέσω της πλατφόρμας Tik Tok.

Όπως διαπιστώθηκε από την μηχανή αναζήτησης της Google οι εικόνες αυτές είναι από το 2018, δεν έχουν καμία σχέση με τον σεισμό και χρησιμοποιήθηκαν σε άλλο βίντεο με το μήνυμα «σταματήστε τη γενοκτονία στο Αφρίν».

Turkey and Greece pic.twitter.com/gq7CR6aBxG

— Ercan Ozcan (@erozcn) February 9, 2023

ΗΠΑ: Πρώην πιλότος μαχητικών αποκαλύπτει – «Τα UFO υπάρχουν, τα βλέπαμε στα ραντάρ μας»

Τουρκία: «Κοινό μυστικό» ένας ισχυρός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη

Ευρωκοινοβούλιο: Tέλος στα ΙΧ με βενζίνη και diesel από το 2035 – Εγκρίθηκαν οι νέοι στόχοι μείωσης των εκπομπών CO2

Keywords
Τυχαία Θέματα