Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Μάχη με τις φλόγες σε Ρόδο, Κάρυστο, Κέρκυρα, Αίγιο, Υλίκη – «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας»

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στα πύρινα μέτωπα που μαίνονται σε όλη τη χώρα. Κορυφώνεται η αγωνία καθώς πλησιάζει η νύχτα και η πύρινη κόλαση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μόνο σήμερα εκδηλώθηκαν 64 πυρκαγιές, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής. Το τελευταίο 24ωρο αντιμετωπίστηκαν 345 περιστατικά που αφορούσαν πυρκαγιές και διασώσεις. Ανεξέλεγκτη μαίνεται για έκτη ημέρα η φωτιά στη Ρόδο. Κρίσιμη και ανησυχητική η κατάσταση στην Κάρυστο.

Σήμερα, εκδηλώθηκαν 64 νέες δασικές πυρκαγιές με τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την επικράτεια

να διαχειρίζονται συνολικά 82 δασικές πυρκαγιές, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης. Ταυτόχρονα, όπως είπε, το τελευταίο εικοσιτετράωρο αντιμετωπίστηκαν 345 περιστατικά που αφορούσαν πυρκαγιές και διασώσεις σε αστικές περιοχές της χώρας.

Μήνυμα για εκκένωση της περιοχής Τράπεζας Αχαΐας εστάλη μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται εκεί. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Τράπεζα, εκκενώστε τώρα προς Ακράτα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://civilprotection.gov.gr/odigies-prostasias/dasikes-pyrkagies ».

Η πυρκαγιά που εξακολουθεί να απασχολεί μεγάλο αριθμό πυροσβεστικών δυνάμεων είναι αυτή της Ρόδου, όπως τόνισε ο κ. Βαθρακογιάννης, η οποία συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η νύκτα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς συνεχίζεται αμείωτη από νωρίς το πρωί από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα αλλά και από ισχυρές δυνάμεις πυροσβεστών και πολυμελείς ομάδες εθελοντών που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στην γραμμή της μάχης.

Μέχρι τώρα παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται η κατάσταση στα τρία μέτωπα της φωτιάς είναι εκτός ελέγχου ενώ τεράστια είναι η καταστροφή στο οικοσύστημα του νησιού.

Τα τρία μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι στην περιοχή Ασκληπειού -Κιοτταρίου, στην περιοχή Απολλώνων και στην περιοχή των Λαέρμων και δίνεται μάχη από αέρος και εδάφους για τον περιορισμό τους. Η προσπάθεια και σήμερα δυσκολεύεται από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν και το δύσβατο της περιοχής.

Η μάχη σύμφωνα και με εκτιμήσεις αρμοδίων θα διαρκέσει και τις επόμενες μέρες αφού αναμένεται ότι θα υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις.

Όπως είναι γνωστό λόγω της εξέλιξης, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πυρκαγιάς που εξακολουθεί να μαίνεται στο νησί της Ρόδου κηρύχθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου.

Εκεί επιχειρούν 266 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα, ενώ από αέρος περιοδικά επιχειρούσαν μέχρι τη δύση του ηλίου 10 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. «Σε αυτή τη μάχη είναι δίπλα μας όλοι οι συναρμόδιοι φορείς. Δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, δυνάμεις που έχουν διατεθεί μέσω διμερών συμφωνιών. Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας έχουν διαθέτει πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα. Επίσης μέσα έχουν διατεθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση, από τις πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες που μας διαθέτουν ανθρώπινο δυναμικό αλλά και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα», σημείωσε.

Αναζωπυρώσεις σε όλα τα μέτωπα

Σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη, σχεδόν σε όλες τις ανοιχτές πυρκαγιές δεν έλειψαν και σήμερα οι αναζωπυρώσεις.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως είπε, δημιούργησαν μεγάλο μέτωπο που έφτασε κοντά σε οικισμούς όπως αυτή που εκδηλώθηκε ο μεσημέρι πολύ κοντά στο Ασκληπιείο Ρόδου.

Κρίσιμη η κατάσταση στην Κάρυστο

Αναφορικά με τον Πλατανιστό Καρύστου, είπε ότι, σήμερα το μεσημέρι εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα 3 διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς εκ των οποίων η μία εστία έχει ελεγχθεί και οι άλλες 2 είναι σε εξέλιξη.

«Στην Κάρυστο η πυρκαγιά έχει λάβει διαστάσεις», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι για αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 και αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η εκκένωση των οικισμών Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι, Πλατανιστός με κατεύθυνση προς Κάρυστο.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Λιβάδι #Ποτάμι #Περναράκι & #Πλατανιστός, εκκενώστε τώρα προς #Κάρυστο

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 23, 2023

Οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή μαζί με μηχανήματα της αυτοδιοίκησης μπόρεσαν να μετριάσουν το ένα από τα τρία μέτωπα ωστόσο όμως τα άλλα δύο κινούνται εξίσου απειλητικά βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους, τη χαμηλή βλάστηση ενώ η κατάσταση στην περιοχή είναι αποπνικτική καθώς έχει γεμίσει με πυκνούς καπνούς ολόκληρη η περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό από τη δημοτική αρχή πριν μισή ώρα περίπου ένα από τα πύρινα μέτωπα πλησίασε το χωριό Πλατανιστός και οι αστυνομικοί πρόλαβαν και απομάκρυναν με ασφάλεια τους κατοίκους που βρέθηκαν κοντά στην παραλία.

Οι επίγειες πλέον δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία σε κρίσιμα σημεία για να μην επεκταθούν οι φλόγες προς την Κάρυστο. Αυτή την ώρα συγκεντρώνονται στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις από την κεντρική Ελλάδα για να επιχειρήσουν μέσα στη νύχτα.

Μήνυμα, μέσω του 112, εστάλη και προς τους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή Κάστρο της Αιγιαλείας να μετακινηθούν προς την περιοχή Καθολικό. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς η φωτιά είναι μεγάλη. Η περιοχή βρίσκεται σήμερα στο “κόκκινο” από πλευράς επικινδυνότητας. Λόγω της εκδήλωσης της πυρκαγιάς στην Αχαΐα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών – Κορίνθου, στο 162,5 χλμ, στο ύψος της γέφυρας Τσαγρή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Επίσης, ο οδικός δρόμος προς τα Καλάβρυτα είναι κλειστός. Αναμένεται καθυστέρηση στην άφιξη του λεωφορείου της Hellenic στα Καλάβρυτα.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στον οικισμό #Κάστρο, εκκενώστε προς #Καθολικό

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 23, 2023

Το 112 ήχησε και στην Κέρκυρα όπου βρίσκεται σε εξέλιξη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Παλιά Περίθειας ενώ εστάλη μήνυμα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων. Συγκεκριμένα το μήνυμα αφορά στους κατοίκους που βρίσκονται σε Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια και Σινιές και τους καλεί να εκκενώσουν προς Κασσιόπη. Η φωτιά εκτείνεται σε διάφορα μέτωπα με εστίες τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια πλευρά της κορυφής του βουνού. Για την ώρα καίει πουρνάρια και χορτολιβαδική έκταση ενώ μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά στην Υλική Βοιωτίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση και δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Για την κατάσβεση της επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 16 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, καθώς και 7 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

« Παρά τις αντίξοες συνθήκες, ισχυρές δυνάμεις επίγειες και εναέριες συνεχίζουν να επιχειρούν σε πολλές πυρκαγιές. Στην Υλίκη Θήβας, στο Μετόχι Επιδαύρου, στο Δερβενάκι Αχαΐας, στον Αστακό Μεσολογγίου, και στην Αμυγδαλιά Βόλου. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Οι συνθήκες παραμένουν ακραίες . Απευθύνουμε έκκληση προς τους πολίτες που εκκενώνουν οικισμούς. Για τη δική σας ασφάλεια σε περίπτωση που επιθυμείτε την επιστροφή στο χώρο κατοικίας ή διαμονής θα πρέπει υποχρεωτικά να ενημερώνεστε από τις αρμόδιες αρχές. Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού», επισήμανε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Σε ύφεση οι δυο πυρκαγιές που ξέσπασαν νωρίτερα σε Αργολίδα και Κορινθία. Στην Αργολίδα ξέσπασε αργά το μεσημέρι στην περιοχή Αγίου Δημητρίου – Μετόχι Επιδαύρου. Επιχείρησαν πεζοπόρο τμήμα, επίγειες δυνάμεις και εναέριες δυνάμεις. Στην Κορινθία φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Καρυώτικα Ξυλοκάστρου από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Υπό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα στην περιοχή των Γλαφυρών Μαγνησίας και κατέκαιε εκτάσεις χαμηλής βλάστησης και πουρνάρια στο Πεδίο Βολής του Στρατού και της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, βορείως του Βόλου. Η φωτιά που είχε δύο μέτωπα και πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων μπήκε μέσα στο Πεδίο Βολής και ακούγονταν εκρήξεις, αλλά αμέσως έσπευσαν πολύ μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις από τον Βόλο, πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις του Στρατού,και δεκάδες υδροφόρες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Βόλου, ενώ από αέρος ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο και τρία αεροσκάφη tractors έδιναν μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς που κάποια στιγμή κατευθυνόταν προς το χωριό Γλαφυρές.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη,που ήταν παρούσα στο μέτωπο της φωτιάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι «η φωτιά ήταν πολύ μεγάλη και γι αυτό σήμανε συναγερμός και η κινητοποίηση ήταν αστραπιαία ώστε να προλάβουμε περαιτέρω επέκτασή της και κυρίως να μη πλησιάσει προς τον δρόμο και τις κατοικημένες περιοχές. Κατ΄απαίτηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού ήρθαν αμέσως τα τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα και με συνεχείς ρίψεις νερού στις 8.30 το βράδυ έγιναν οι τελευταίες ρίψεις από αέρος και η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο.Τώρα την πλήρη κατάσβεσή της έχουν αναλάβει οι επίγειες δυνάμεις και ο στρατός».

«Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς» για Αττική, Ρόδο και άλλες έξι περιφέρειες και τη Δευτέρα

«Ακραίος» θα είναι ο «κίνδυνος πυρκαγιάς» (κατηγορία κινδύνου 5) και τη Δευτέρα για την Αττική, τη Ρόδο και ακόμη έξι περιφέρειες.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Κορινθία, Ηλεία, Αργολίδα, Μεσσηνία, καθώς και η Ρόδος που «καίγεται» για 6η μέρα.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω)Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)Περιφέρεια ΚρήτηςΠεριφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου)Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Αχαΐας)Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά τώρα στην Επίδαυρο – Καίει αγροτοδασική έκταση στο Μετόχι

Ρόδος: Συνεχίζει τις πτήσεις της στο νησί η British Airways

Μεσσηνία: Οριοθετήθηκε η φωτιά στην Κορώνη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μάχη, Ρόδο Κάρυστο Κέρκυρα Αίγιο Υλίκη, Βόλο – Τα,machi, rodo karysto kerkyra aigio yliki, volo – ta