Σε μετέωρη αναζήτηση ταυτότητας για την Αριστερά

Με την επικαιρότητα να κυριαρχείται από τις αλλεπάλληλες δηλώσεις αποχωρήσεων βουλευτών, στελεχών και μελών του έως πρόσφατα «γνωστού» ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και το μπαράζ πολεμικών αντεγκλήσεων μεταξύ όσων έφυγαν και της ηγετικής ομάδας του νέου προέδρου τα ουσιαστικά ζητήματα για μια επανεκκίνηση των δημοκρατικών, προοδευτικών, αριστερών δυνάμεων θα απαιτήσουν μακρά προσπάθεια επεξεργασίας και προγραμματικής σύνθεσης.

 Ο πολεμοχαρής «σεληνιασμός» μεταξύ προσώπων που έως προχθές ήταν στο ίδιο «σπίτι» προφανώς πληγώνει τους περισσότερους που στήριξαν μέχρι τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενώ βέβαια

«βοηθάει» στην διαμόρφωση νέων «σχηματισμών» εκτός εναπομείναντος κόμματος όσο και στην εκλογική αναδιάταξη του ευρύτερου πολιτικού χάρτη όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Οι κινητικότητες για την συγκρότηση άμεσα της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας όσων αποχώρησαν θα δώσουν μια πρώτη πολιτική αποτύπωση όμως οι προϋποθέσεις για να διαμορφωθεί στη συνέχεια ένας νέος πολιτικός φορέας θα απαιτήσουν χρόνο και «αντοχές». Την ίδια ώρα η ηγετική ομάδα του κ. Κασσελάκη παρά την δημοσιοποίηση αριθμών νέων μελών (ως «αντιστάθμισμα» των σοβαρών απωλειών), θα πρέπει να προχωρήσει στην προετοιμασία και διεξαγωγή του συνεδρίου του κόμματος τον Φεβρουάριο 2024 όπως έχει αποφασιστεί, αν πραγματικά  με ευρεία συμμετοχή και ανοιχτό προβληματισμό των μελών στοχεύει σε προγραμματική ανασύνθεση.

Με την εκλογή του ο κ. Κασσέλακης δήλωνε «υψηλούς» εκλογικούς στόχους ενθουσιάζοντας πολλούς όμως στη συνέχεια ο ίδιος «αναπροσάρμοσε] τις στοχεύσεις σε συνέντευξή του βλέποντας τις απώλειες που καταγράφονται με την αρνητική δυναμική των αποχωρήσεων και κυρίως με τις γενικόλογες, περιγραφικές παρεμβάσεις που αφήνουν πολλά περιθώρια αμφισβητήσεων σε πολλούς. Το να κρατηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυρίως να παίξει αυτόν τον θεσμικό-βασικό πολιτικό ρόλο απαιτεί τεράστια προσπάθεια τόσο με τον κ. Φάμελλο και την ΚΟ στην Βουλή όσο και με πολιτικές πρωτοβουλίες στο κοινωνικό πεδίο.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και για όσους επέλεξαν την αποχώρηση (πριν την διεξαγωγή ενός κρίσιμου συνεδρίου), η βασική προϋπόθεση για να επιδράσουν και να επανασυνδεθούν με την ευρύτερη κοινωνική, προοδευτική αγωνία και αναζήτηση είναι η επεξεργασία και συνδιαμόρφωση μιας ανανεωμένης, σύγχρονης και προωθητικής ταυτότητας της ευρύτερης δημοκρατικής, αριστερής, οικολογικής «παράταξης» που έχει ανάγκη η εποχή μας και ο κόσμος…

Διαβάστε επίσης:

Ξεσηκωμός ενάντια στο φορολογικό έκτρωμα της κυβέρνησης

Όραμά μας μια Ευρώπη αμυντικά αυτόνομη και πρωταγωνιστής γεωπολιτικών εξελίξεων

Ειρήνη: Στο όνομα της ανθρωπότητας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σε μετέωρη αναζήτηση ταυτότητας για την αριστερά,