Ρίο: Έχτισαν ολυμπιακό χωριό πάνω σε ιερό τάφο Αφρo-Βραζιλιάνικης φυλής

ΚΟΣΜΟΣ

Οι δημοσιογράφοι που ταξίδεψαν στο Ρίο για να καλύψουν του Ολυμπιακούς Αγώνες βρέθηκαν «μπλεγμένοι» με μια υπόθεση που αφορά μια από τις πιο «σκοτεινές περίοδους της Βραζιλιάνικης ιστορίας», μετά από ισχυρισμούς ότι ένα μέρος ενός «μιντιακού χωριού» που δημιουργήθηκε για τους Ολυμπιακούς έχει χτιστεί πάνω από έναν μεγάλο τάφο σκλάβων από την Αφρική.

Καθώς ανταποκριτές άρχισαν να φτάνουν στο Ρίο για την επερχόμενη τελετή έναρξης

τον επόμενο μήνα, μια κοινότητα απόγονων αφρικανικών σκλάβων που μεταφέρθηκαν στην Βραζιλία τον 19ο αιώνα, γνωστοί ως «quilombo», δήλωσε πως το μέρος όπου έχει δημιουργηθεί το Μιντιακό Χωριό 3 «Μπάρα», κοντά στο ολυμπιακό πάρκο, χτίστηκε στο έδαφος όπου οι πρόγονοί τους είχαν ταφεί - και το οποίο θεωρούν ιερό.

Ο Άντιλσον Μπατίστα Αλμέιντα, ο αρχηγός των Camorim Qiolombo, κατηγορεί τους διοργανωτές ότι καταπάτησαν και δεν σεβάστηκαν την ιστορία της σκλαβιάς της περιοχής καταστρέφοντας αρχαιολογικά ερείπια στην περιοχή ενός παλιού μύλου και στερώντας από την κοινότητα ένα δημόσιο χώρο διεξαγωγής πολιτισμικών δραστηριοτήτων που εορτάζουν και διατηρούν την Αφρο-βραζιλιάνικη κληρονομιά.

«Ένα κυριακάτικο πρωί ήρθε ένα αλυσοπρίονο και κατάστρεψε τα πάντα συμπεριλαμβανομένου δέντρων εκατοντάδων χρόνων», δήλωσε ο Αλμέιντα. «Θεωρώ το έδαφος αυτό ιερό γιατί εδώ έχουν ταφεί οι πρόγονοί μου».

Το μιντιακό χωριό θα πουληθεί σε ιδιώτες αγοραστές μετά τους αγώνες. Η έκταση αποκτήθηκε το 2013 από την κτηματομεσιτική εταιρεία Cyrela, η οποία έκοψε εκατοντάδες δέντρα, κατέστρεψε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου της κοινότητας και γκρέμισε τα απομεινάρια του παλιού σπιτιού του ιδιοκτήτη των σκλάβων καθώς και έναν παλιό μύλο παραγωγής ζάχαρης όπου δούλευαν σκλάβοι, ώστε να καθαρίσει τον χώρο κατασκευής.

Οι quilombos είναι το σύμβολο της αντίστασης της σκλαβιάς στην Βραζιλία και σύμφωνα με το τωρινό σύνταγμα της Βραζιλίας, έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν τα εδάφη όπου ιστορικά κατοικούσαν. Υπάρχουν περισσότερες από 3.500 κοινότητες των quilombos στην Βραζιλία, πολλές από τις οποίες απειλούνται από κτηματομεσιτικές εταιρείες.

ΟλυμπιακοίΡίοΟλυμπιακό Χωριόιερός τάφοςΦυλήHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα