Ρίο 2016: Ο συγκλονιστικός πανηγυρισμός Αιθίοπα μαραθωνοδρόμου ο οποίος μπορεί να του στοιχίσει τη ζωή

ΑΘΛΗΤΙΚA

Ο Feyisa Lilesa τερμάτισε δεύτερος στον Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων, φέρνοντας ένα ασημένιο μετάλλιο στη χώρα του, την Αιθιοπία. Τη στιγμή του τερματισμού ο Lilesa σταύρωσε τα χέρια του, συμπαραστεκόμενος έτσι στη φυλή Ορόμο. Η φυλή Ορόμο διώκεται τους τελευταίους μήνες από την κυβέρνηση της Αιθιοπίας.

Για τους περισσότερους παρατηρητές, το σταύρωμα των χεριών του Lilesa δε σήμαινε τίποτα και προφανώς δεν είχαν ιδέα για την επικινδυνότητα της κίνησης

του.

Η φυλή Ορόμο διαμαρτύρεται όλη τη χρονιά επειδή περιθωριοποιείται από την κυβέρνηση. Αρκετές από τις διαμαρτυρίες κατέληξαν σε αιματοχυσία, με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να κάνει λόγο για 400 συνολικά νεκρούς.

Ο Lilesa δήλωσε στη συνέντευξη τύπου πως «Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας σκοτώνει τη φυλή μου οπότε διαμαρτύρομαι όπου και όπως μπορώ. Οι συγγενείς μου είναι στη φυλακή και, αν μιλήσουν για δημοκρατικά δικαιώματα, μπορεί να εκτελεστούν. Αν επιστρέψω στην Αιθιοπία, μπορεί να με σκοτώσουν. Αν δεν με σκοτώσουν, θα με βάλουν σίγουρα στη φυλακή. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα, ίσως μετακομίσω σε άλλη χώρα».

Με την κίνηση του αυτή ο Lilesa έγινε από εθνικός ήρωας ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα της χώρας, σε διάστημα δευτερολέπτων.

Η κρατική τηλεόραση της Αιθιοπίας δεν έδειξε τα ριπλέι του τερματισμού του Μαραθωνίου, ώστε να μην «παιχτεί» ξανά η κίνηση του Lilesa.

ΑιθιοπίαΡίο 2016ΟρόμοFeyisa LilesaHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα