Πύρινη κόλαση στη Μαγνησία: Εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας – Με φουσκωτά απομακρύνουν κόσμο μέσω θαλάσσης

Δραματικές διαστάσεις έχει λάβει το πύρινο μέτωπο στη Μαγνησία, μετά τις αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης, σε σημεία της ευρύτερης περιοχής του Βόλου, καθώς οι φλόγες έφτασαν σε αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, στη Νέα Αγχίαλο. Στο σημείο ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις στις 17:45 από τα πυρομαχικά προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους. Επιχείρηση εκκένωσης από τους παραθαλάσσιους οικισμούς. Νωρίτερα

είχε δοθεί εντολή, με μηνύματα από το 112, να εκκενωθούν μεγάλες οικιστικές περιοχές στο παραλιακό κυρίως μέτωπο από τον Βόλο και μέχρι την Νέα Αγχίαλο.

Στη Νέα Αγχίαλο η φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη και καίει κοντά στα σπίτια, προκάλεσε εκρήξεις αποθηκών πυρομαχικών στην Πολεμική Αεροπορική Βάση της 111 ΠΜ στο αεροδρόμιο, όταν ξέφυγε η φωτιά και πέρασε μέσα σε στρατιωτική περιοχή. «Η πυρκαγιά μπήκε στον χώρο στρατοπέδου στην Νέα Αγχίλαο» σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ. Αυτή τη στιγμή, στην περιοχή, πνέουν ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι. Έως τώρα δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς από τις εκρήξεις.

Οι αποθήκες βρίσκονται 4 μίλια βόρεια από το αεροδρόμιο της 111 Πτέρυγας Μάχης. Από την Πολεμική Αεροπορία δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι εγκαταστάσεις όταν πλησίαζε η φωτιά. Το προσωπικό που υπηρετούσε στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις πυρομαχικών απομακρύνθηκε εγκαίρως, αναφέρουν αξιωματικοί του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Ωστόσο οι εκρήξεις προκαλούν πλήθος ερωτηματικών καθώς οι αποθήκες είναι κατασκευασμένες με νατοϊκά στάνταρντς για να είναι ασφαλή τα πυρομαχικά από εξωτερικούς κινδύνους. 

Κάτοικος της περιοχής, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι πρόκειται για εκρήξεις που σημειώνονται από βλήματα της Πολεμικής Αεροπορίας. Η ρεπόρτερ της ΕΡΤ, που βρίσκεται στο σημείο, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σείεται» η γη στην περιοχή.

Δείτε τη στιγμή που το συνεργείο της ΕΡΤ καταγράφει τις ισχυρές εκρήξεις:

Στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας υπάρχουν υπέργειες και υπόγειες δεξαμενές καθώς και δεξαμενές καυσίμων ενώ οι εκρήξεις ακούγονται, σύμφωνα με μαρτυρίες, μέχρι τον Βόλο και τη Σκόπελο.

Από τις εκρήξεις έχουν σπάσει τζάμια σε πολλά σπίτια κυρίως της Νέας Αγχιάλου, ενώ το ωστικό κύμα που έφθασε στον Βόλο έκανε πολλούς κατοίκους να βγουν από τα σπίτια.

Την ίδια στιγμή, επιχείρηση εκκένωσης από τους παραθαλάσσιους οικισμούς, οργανώνεται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου με σκάφη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης αλλά και ιδιωτικών προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν καταφέρει να εγκαταλείψουν την περιοχή λόγω της πυρκαγιάς και να τους βοηθήσουν να απομακρυνθούν. Στόχος είναι να επιτευχθεί ασφαλής μεταφορά πληθυσμού που έχει καταφύγει στις ακτές για να γλυτώσει από το πύρινο μέτωπο που πλησιάζει στις κατοικημένες περιοχές. Παράλληλα, έχει ζητηθεί και η συνδρομή αστικών λεωφορείων για τη μετακίνηση προς ασφαλείς περιοχές.

Οι κάτοικοι έντεκα περιοχών του δήμου Βόλου δέχθηκαν διαδοχικά μηνύματα του 112, λόγω των αναζωπυρώσεων που έχουν σημειωθεί σε σημεία στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι εκκενώσεις γίνονται προληπτικά εξαιτίας της έντασης των ανέμων που αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο.

Eιδικότερα, μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι σε Κόκκινα, Περίβλεπτο, Καστράκι, Νέα Αγχίαλο, Σώρο, Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Άγιο Γεώργιο, Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο και Κριθάρια.

Με νέο μήνυμα εκκενώνονται οι οικισμοί Κόκκινα και Περίβλεπτο Βόλου. Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τις περιοχές και να κατευθυνθούν προς Βελεστίνο Βόλου. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κόκκινα και Περίβλεπτο εκκενώστε τώρα προς Βελεστίνο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Κόκκινα & #Περίβλεπτο εκκενώστε τώρα προς #Βελεστίνο

Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnloeCt@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 27, 2023

Νωρίτερα, εκκενώθηκαν με εντολή της Πολιτικής Προστασίας Μεγάλη Βελανιδιά, Μάραθος, Στουπί και η Κριθαριά προς την πόλη του Βόλου. Εξαιτίας των ανέμων έχει σημειωθεί μεγάλη αναζωπύρωση στο μέτωπο της πυρκαγιάς στη Μεγάλη Βελανιδιά παρά τη μάχη που δίνουν στην περιοχή επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Στουπί #Βελανιδιά #Μάραθο & #Κριθάρια εκκενώστε τώρα προς #Βόλο

Πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnloeCt@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 27, 2023

Νέο μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής της Νέας Αγχιάλου Βόλου καλώντας τους να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Αλμυρό Βόλου, αν και νωρίτερα τους κάλεσαν να κατευθυνθούν προς την πόλη του Βόλου.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στην περιοχή της #Νέας_Αγχιάλου εκκενώστε τώρα προς #Αλμυρό

Πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnloeCt@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 27, 2023

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου εκκενώστε τώρα προς Αλμυρό. Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Νέα_Αγχίαλος #Στουπί #Βελανιδιά #Μάραθο & #Κριθάρια εκκενώστε τώρα προς #Βόλο

Πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 27, 2023

Παράλληλα, η φωτιά έχει αναζωπυρωθεί και στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Φερών και κατευθύνεται προς το Καστράκι και τις Μικροθήβες, όπου επίσης σπεύδουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ παράλληλα με νέα σήματα του 112 ζητείται να εκκενωθούν οι εν λόγω περιοχές.

Ειδικότερα μηνύματα εστάλησαν στους κατοίκους των οικισμών της Χρυσής Ακτής, του Σώρου, του Αγίου Γεωργίου να εκκενώσουν τους οικισμούς τους και να κατευθυνθούν προς Βόλο και της περιοχής Καστράκι προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Μικροθήβες Βόλου.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Σώρος #Χρυσή_Ακτή_Παναγιάς & #Άγιος_Γεώργιος εκκενώστε τώρα προς #Βόλο

Πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnloeCt@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 27, 2023

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Καστράκι εκκενώστε τώρα προς #Μικροθήβες

Πυρκαγιά στην περιοχή σας

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 27, 2023

Αναζωπύρωση έχει σημειωθεί στο Σέσκλο, ανατολικά προς νοτιοανατολικά του χωριού και χαράσσεται μεγάλη ζώνη πυροπροστασίας και άμυνας με πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρα τμήματα ώστε να μην προχωρήσει η φωτιά προς τον οικισμό.

Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μαγνησίας Ευάγγελος Λιακόπουλος δήλωσε στο magnesianews.gr ότι «υπάρχει αναζωπύρωση ανατολικά- νοτιοανατολικά του χωριού, προσπαθούμε να την ελέγξουμε. Θα χαράξουμε ζώνη άμυνας με πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρα τμήματα ώστε να μην κατεβεί στο χωριό. Χθες το βράδυ δόθηκε μάχη για να μην μπει στο χωριό, κερδήθηκε η μάχη, σήμερα είναι νέα μάχη Ευελπιστούμε να τη σταματήσουμε».

Χθες το βράδυ την ευρύτερη περιοχή του Βόλου οι αναζωπυρώσεις πλησίασαν οικισμούς. Για αυτόν τον λόγο εκδόθηκαν 4 μηνύματα από το 112, 2 προειδοποιητικά και 2 για την εκκένωση των οικισμών Μελισσάτικα, Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Βελανιδιά, Μάραθος και Κριθάρια προς την πόλη του Βόλου. Για την αντιμετώπιση των διάσπαρτων εστιών, που μέχρι στιγμής ελέγχονται, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις οι οποίες ενισχύθηκαν με 38 πυροσβέστες και 16 οχήματα από τη Σερβία, ενώ από αέρος έχουν διατεθεί ώστε να επιχειρούν περιοδικά 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το μέτωπο της φωτιάς που διασπάσθηκε προς δύο κατευθύνσεις και κύκλωσε επί της ουσίας τον Βόλο είχε περίμετρο που ξεπερνούσε τα 45 χιλιόμετρα και κατέκαψε πάνω από 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, αλλά και αγροτικές και δασικές εκτάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Πατήσια: Έξωση σε μονογονεϊκή οικογένεια με ΜΑΤ για χρέος 800 ευρώ – Απειλούσε να πέσει στο κενό η ιδιοκτήτρια (videos)

Τιθορέα: Σε σοβαρή κατάσταση μελισσοκόμος – Υπέστη εκτεταμένα εγκαύματα στη χθεσινή φωτιά

Κερατέα: Νέα τροπή στον θάνατο του 90χρονου – Αυτοκτονία «βλέπουν» οι αρχές

Keywords
Τυχαία Θέματα