Προστασία του πολίτη Vs Αστυνομική Βία

Οι πέντε βασικοί πυλώνες μίας σύγχρονης κοινωνίας που θέλει να λέγεται δημοκρατική είναι η ελευθερία, η παιδεία, η υγεία, η δικαιοσύνη και η ασφάλεια.

Κάθε κυβέρνηση έχει χρέος να εξασφαλίζει στους πολίτες της την άρτια λειτουργία των θεσμών και των υπηρεσιών που απορρέουν από αυτούς τους πυλώνες.  Στην Ελλάδα του σήμερα δυστυχώς υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, που δημιουργούν ζητήματα στη σχέση των πολιτών με τους κρατικούς φορείς και μηχανισμούς. 

Η

ελευθερία είναι ένα αγαθό που ο άνθρωπος το κέρδισε με διαρκείς αγώνες και διεκδικήσεις. Ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να θεωρεί εαυτόν ελεύθερο σε σχέση με το παρελθόν, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που ο ίδιος θέτει στον εαυτό του περιορισμούς ικανούς να την απειλήσουν. Στην παιδεία και στην υγεία υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό και μετά και από το τελευταίο νομοσχέδιο για την υγεία είναι φανερό, πως η υπάρχουσα Κυβέρνηση προσπαθεί να στερήσει από τον μέσο Έλληνα πολίτη το δημόσιο χαρακτήρα της. Στη δικαιοσύνη οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απονομή της ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Υπάρχει όμως και η ασφάλεια. 

Στον τομέα της ασφάλειας η αλήθεια είναι πως βιώνουμε καταστάσεις που δημιουργούν αισθήματα άγχους, φόβου, ανασφάλειας και οργής. Από τη μία πλευρά η εγκληματικότητα χτυπάει κόκκινο, ειδικά σε ορισμένες περιοχές της πρωτεύουσας από τη δύση του ηλίου και μετά υπάρχει άβατο, ενώ από την άλλη περιστατικά ωμής αστυνομικής βίας εναντίον πολιτών σε κάνουν να σκέφτεσαι ποιό είναι το επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματισμού των σωμάτων ασφαλείας εν έτη 2022.

Με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου γράφτηκαν πολλά , ακούστηκαν ακόμα περισσότερα, υποσχέσεις δόθηκαν και βαρύγδουπες δηλώσεις έγιναν, την στιγμή που εκπαιδευμένος αστυνομικός ενεργούσε εκτός ορίων σε διαδικασία καταδίωξης ανθρώπου που το έγκλημα του ήταν ότι δεν πλήρωσε το αντίτιμο των καυσίμων που έβαλε στο αυτοκίνητό του. 

Ο πολίτης για να νιώθει ασφαλής χρειάζεται την αστυνομία δίπλα του. Την χρειάζεται στη γειτονιά του, την χρειάζεται στην καθημερινότητά του, την χρειάζεται στη δύσκολη στιγμή που μπορεί να βιώσει, την θέλει αποτελεσματική, άρτια εξοπλισμένη και εκπαιδευμένη. Δεν την θέλει τιμωρό, εκδικητή και ενεργούσα με τρόπο μη δημοκρατικό, χωρίς μέτρο, χωρίς φραγμό και με κρυφά ή φανερά ρατσιστικά κίνητρα. 

*Η Αναστασία Σιμητροπούλου είναι Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Διαβάστε επίσης:

Ιδιωτικοποίηση νερού και διαχείρισης απορριμμάτων, η νέα προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Το εκλογικό αφήγημα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η «οικονομία» του πολέμου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προστασία, Vs Αστυνομική Βία,prostasia, Vs astynomiki via