Προς τα εμπρός χωρίς σύμπνοια η ΕΕ, αγεφύρωτο το χάσμα - Προθεσμία μέχρι τις 6 Μαΐου για το Ταμείο Ανάκαμψης

Το «μπαλάκι» στην Κομισιόν - Δραματική προειδοποίηση Λαγκάρντ για ύφεση έως 15%ΚΟΣΜΟΣ

 

Ολοκληρώθηκε η τέταρτη τηλεδιάσκεψη της συνόδου κορυφής της ΕΕ για τον κορονοϊό που διήρκησε περίπου 4 ώρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν ένα βήμα προς την από κοινού χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης αφού παρέλθει η πανδημία του νέου κορονοϊού, συμφωνώντας να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες αυτής της κοινής προσπάθειας, ανέφεραν πηγές από τις

Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, οι 27 ανέθεσαν στην Επιτροπή να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διπλωματικές πηγές, που παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη των «27» είπαν ότι η συζήτηση δεν ήταν σε τόσο υψηλούς τόνους όσο πριν από έναν μήνα. Όμως η διάσταση απόψεων εκφράστηκε με σαφήνεια, με τέσσερις χώρες –Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία– να διαφωνούν με την πρόταση χορήγησης βοήθειας για την ανάκαμψη μέσω επιδοτήσεων.

Το «στρατόπεδο» των βόρειων χωρών, που περιλαμβάνει και τη Γερμανία, τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης του νέου Ταμείου Ανάκαμψης με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27.

Από την άλλη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε στους ομολόγους του ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να προικοδοτηθεί με ποσό 1,5 τρισ. ευρώ και να παρέχει επιδοτήσεις στις χώρες μέλη ώστε να διασφαλιστεί μια «συμμετρική απάντηση σε ένα ασύμμετρο σοκ».

Υπέρ της επείγουσας συγκρότησης Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και της επεξεργασίας συγκεκριμένης πρότασης για την επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων το συντομότερο δυνατόν, τάχθηκε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην ένταση των τουρκικών παραβιάσεων μέσω υπερπτήσεων οι οποίες αναβαθμίζουν το επίπεδο των προκλήσεων από τη γείτονα χώρα.

Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μια πρόταση για έναν «νέο προϋπολογισμό» και θέλουμε το Ταμείο Ανάκαμψης να στηριχθεί από τον νέο προϋπολογισμό, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την παρέμβασή του, κατά την έναρξη της διαδικτυακής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Μιλάμε για ένα Σχέδιο Μάρσαλ, πρόσθεσε, αλλά η χρηματοδότηση δεν θά 'ρθει απ΄έξω αλλά από τις ευρωπαϊκές χώρες και οικονομίες. 

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε: «Κινήθηκαν προς τα εμπρός χωρίς πραγματική σύμπνοια. Επαφίεται τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τετραγωνίσει τον κύκλο».

Οι χώρες και οι θεσμοί ανταγωνίζονται το τελευταίο διάστημα προτείνοντας ο καθένας τη δική τους λύση. Όμως η συζήτηση επανέφερε στο προσκήνιο παλιότερες αντιπαλότητες, που υπήρχαν ήδη από την κρίση του 2009. Από τη μία μεριά, οι χώρες του νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία που πλήττονται σφοδρά από την πανδημία και ζητούν περισσότερη δημοσιονομική αλληλεγγύη από τους βόρειους γείτονές τους. Από την άλλη, οι βόρειοι όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, που αρνούνται την αμοιβαιοποίηση του χρέους και κατηγορούν τις υπόλοιπες για δημοσιονομική απειθαρχία την περίοδο της ανάπτυξης.

«Οι χώρες του νότου έχουν την εντύπωση ότι ορισμένες χώρες, πιο ισχυρές οικονομικά, θα χρησιμοποιήσουν αυτήν την κρίση για να επωφεληθούν ακόμη περισσότερο. Και εκείνες του βορρά νομίζουν ότι οι νότιοι γείτονές τους θα επωφεληθούν από την πανδημία για να τους φορτώσουν το βάρος του χρέος που συγκέντρωσαν στο παρελθόν», σχολίασε ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Δραματική προειδοποίηση Λαγκάρντ

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για τον κίνδυνο «να κάνουν πολύ λίγα και πολύ αργά» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία της Covid-19.

«Προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να κάνουν πολύ λίγα και πολύ αργά», στην παρέμβασή της στη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε μια διπλωματική πηγή στο Bloomberg.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, η Λαγκάρντ είπε στους 27 ηγέτες ότι χρειάζεται να υπάρξει γρήγορα ένα ισχυρό και ευέλικτο ταμείο ανάκαμψης που θα διασφαλίσει ότι όλες οι χώρες θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δημοσιονομικές προκλήσεις της ανάκαμψης. Προέβλεψε επίσης ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης, στο χειρότερο σενάριο μπορεί να συρρικνωθεί έως και 15% φέτος και σε ένα μέσο σενάριο κατά 9%.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μίλησε μετά τη Λαγκάρντ, δεσμεύτηκε να υποστηρίξει ένα τέράστιο πακέτο τόνωσης για την Ευρώπη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η πανδημία έχει πλήξει σφοδρά την ΕΕ και σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το ΑΕΠ της θα συρρικνωθεί κατά 7,1% φέτος. Η κρίση, που απειλεί επίσης τις 19 χώρες της ευρωζώνης, ενδέχεται να είναι η χειρότερη στη σύντομη ιστορία του ενιαίου νομίσματος. Η εταιρεία αναλυτών Markit προειδοποίησε σήμερα ότι θα είναι «άνευ προηγουμένου» η κατάρρευση της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα στην ευρωζώνη για τον μήνα Απρίλιο, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

ΕΕΣύνοδος ΚορυφήςΚορωνοϊόςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα