«Πρωίαν σε είδον τη μεσημβρίαν»: Σαν τη μύγα μες το γάλα… από την ανάποδη

Κάνει τη διαφορά στην αντίληψη για την… τηλεοπτική κανονικότητα. Και τυπικά να το δει κάποιος. Η εκπομπή «Πρωίαν σε είδον τη μεσημβρίαν» της ΕΡΤ1 αρχικώς λανσαρίστηκε ως πρόγραμμα στην πρωινή ζώνη του καναλιού -τουτέστιν πρωινάδικο- αλλά πήρε θέση στη μεσημεριανοαπογευματινή ζώνη – μεσημεριανάδικο.

Από την αρχή διαφοροποιήθηκε από αντίστοιχα προγράμματα που συναντά ο τηλεθεατής στις συχνότητες των ιδιωτικών καναλιών. Είτε των πρωινών, είτε των μεσημεριανών.

Δεν έχει «φλέγοντα» θέματα που έχουν οι «απέναντι» ή οι «παραδίπλα».

Δεν έχει σκληροπυρηνικά, «αποκαλυπτικά» ρεπορτάζ και «αποκλειστικά» από υποθέσεις του αστυνομικού δελτίου ή του δικαστικού ρεπορτάζ. Εγκλήματα; Ούτε λόγος. Ούτε καν πικάντικες λεπτομέρειες από την τάδε γειτόνισσα, τον δείνα περίοικο, τον θείο του θείου, τον φίλο του πεμπτοξάδελφου. Ούτε ψήγμα κανιβαλικού στοιχείου. «Αφύσικο».

Δεν έχει -αν είναι δυνατόν- ξεμπουρλέματα μεταξύ τηλεπερσόνων. Ούτε αναρτήσεις τους με διαξιφισμούς μέσω σόσιαλ μίντια. Άρα; Αν κάποιος αναζητά ενημέρωση επιπέδου «τηλεόρασης της κλειδαρότρυπας», μάλλον ατύχησε.

Ατζέντα διαφορετική, ή εναλλακτική αν προτιμάται, από τη μονοσήμαντη στην οποία επενδύει ο ιδιωτικός ανταγωνισμός, φέτος πιο φανατικά.

Το πρόγραμμα δεν δρέπει δάφνες καινοτομίας. Έχει όμως σημασία ο τρόπος που προσεγγίζει και παρουσιάζει τη θεματολογία του. Έχει, προφανώς, χάρη στους ανθρώπους που εργάζονται πίσω από τις κάμερες, «τεντωμένες κεραίες» και ορίζοντα με εύρος. Φαίνεται ότι έχει αίσθηση πως «εκεί έξω» συμβαίνουν πολλά, αξιόλογα, ενδιαφέροντα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας.

Το δίδυμο Σεργουλόπουλου – Μελιτά «δουλεύει». Δεν ικανοποιεί τυπικά την τηλεοπτική συνθήκη. Αίσθηση χιούμορ διαθέτει, κάνει και χαριτομενιές. Ενίοτε οι παρουσιαστές αυτοσαρκάζονται. Μιλούν -άκουσον – άκουσον- με τόνο φωνής φυσιολογικό. Όπου χρειάζεται δίνουν έναν τόνο θεατράλε. Τόσο όσο. Έχουν μέτρο και την αίσθηση του. Διαθέτουν αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια.

Με τους καλεσμένους συνομιλούν για θέματα που αφορούν την επαγγελματική ιδιότητά τους και όταν η συζήτηση κατευθύνεται σε πτυχές του ιδιωτικού βίου εξελίσσεται με διακριτικότητα.

Ως και η ενότητα της μαγειρικής είναι ενσωματωμένη με φυσιολογικό -ανθρώπινο τρόπο- στη ροή του προγράμματος.

Εν ολίγοις μια εκπομπή -πρωινάδικα ή μεσημεριανάδικο, άνευ σημασίας η κατηγοριοποίηση- από τα παλιά.

Με τα ίδια υλικά μπορεί να παρασκευαστεί ή ίδια συνταγή. Η γεύση αλλάζει. Ενδεχομένως το ίδιο «φαγητό» μπορεί να απογειωθεί ακριβώς από τον διαφορετικό τρόπο διαχείρισης της πρώτης ύλης. Αυτό συμβαίνει με το ψυχαγωγικοενημερωτικό μαγκαζίνο της ΕΡΤ1.

Προφανώς και η τηλεθέαση της εκπομπής «Πρωιάν σε είδον τη μεσημβρίαν», έχει σημασία για τους συντελεστές της και για τον σταθμό που την μεταδίδει. Μεγαλύτερη σημασία οφείλεται να δίδεται στα χαρακτηριστικά της. Που είναι ποιοτικά, φυσιολογικά, υγιή. Για το είδος της είναι μια νορμάλ εκπομπή -γι’ αυτό και φαντάζει… αφύσικη στο ευρύτερο τοπίο της τυπολογίας της-, η πρόκληση για την ΕΡΤ είναι να επενδύσει σε αυτήν.

Διαβάστε επίσης:

Θανάσης Λάλας: Όσοι αντιμετωπίζουν το κοινό ως βλάκα, είναι κατεξοχήν βλάκες (video)

Ο Έλον Μασκ στα «μαχαίρια» και με την Apple

ΗΠΑ: Μάχη ανάμεσα σε κανάλια και πλατφόρμες για το ποιος θα προσελκύσει περισσότερους τηλεθεατές (Πίνακας)

Keywords
Τυχαία Θέματα