Τσίπρας: Παράγοντας πολιτικής αστάθειας ο Μητσοτάκης – Να ορίσει ημερομηνία εκλογών

Το μήνυμα ότι η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για την οικονομική σταθερότητα, και κατ΄επέκταση ότι τα ζητήματα της οικονομίας συνδέονται με τα ζητήματα της δημοκρατίας, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο του χαιρετισμού που απεύθυνε από το βήμα ημερίδας της Ναυτεμπορικής. Κάλεσε τον πρωθυπουργό, για τον οποίο είπε ότι αποτελεί παράγοντα πολιτικής αστάθειας, να προκηρύξει άμεσα εκλογές ώστε να έρθει η πολιτική αλλαγή, και να αποκατασταθεί η θεσμική ομαλότητα στη χώρα και

το κράτος δικαίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε πως οι εξωγενείς κρίσεις επιδεινώνονται από τις κυβερνητικές επιλογές που «μεγεθύνουν αντί να αμβλύνουν τις χρόνιες παθογένειες της οικονομίας» και πρόσθεσε πως για να υπάρξει οικονομική σταθερότητα, που είναι ίσως το πιο σημαντικό για μια οικονομία που χρειάζεται επενδύσεις, πρέπει να υπάρχει «σεβασμός στους κανόνες της δημοκρατικής λειτουργίας», και στο κράτος δικαίου.

«Σταθερότητα και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, σταθερότητα και ασέλγεια στους θεσμούς, σταθερότητα υποτίμηση της δημοκρατίας δε μπορεί να υπάρξει» σημείωσε.

Παραπέμποντας δε στην πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού είπε ότι ένας πρωθυπουργός δεν μπορεί «να μυρίζει» εκλογές, τις προκηρύσσει, ως εκ τούτου τον κάλεσε να ορίσει άμεσα ημερομηνία εκλογών ώστε «να μην αφήνει το τόπο σε μια διαρκή πολιτική αβεβαιότητα με τη δική του παρουσία στο ρόλο του πρωθυπουργού με ημερομηνία λήξης».

Αναφερόμενος στην ευρύτερη συγκυρία σημείωσε ότι η πανδημία και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχουν την επίδραση ενός big bang στην παγκόσμια κοινότητα και τη διεθνή οικονομία. Ωστόσο και παρά τα ελλείματα πολιτικής της ευρωπαϊκής ηγεσίας, είπε, στις χώρες τις Ευρώπης, «στη συντριπτική πλειοψηφία ακολουθήθηκαν πολιτικές ισχυρής δημόσιας παρέμβασης στη λειτουργία της αγοράς», με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα την ίδια τη Γερμανία «που ενώ αρνείται το ευρωπαϊκό πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου εντούτοις σπεύδει να θεσπίσει πλαφόν στην εσωτερική αγορά».

Αντιθέτως, τόνισε πως στην Ελλάδα η κυβέρνηση επέλεξε να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ και πως η ακρίβεια μπορεί να είναι γενικό φαινόμενο αλλά η «αισχροκέρδεια είναι made in Greece».

«Αυτή η αισχροκέρδεια είπε είναι που μας δίνει τα ρεκόρ, ώστε η χώρα μας να είναι πρωταθλήτρια» στην ακριβή ενέργεια.

Η κρίση ιδιωτικού χρέους, οι εισηγμένες και οι τράπεζες

Επιπρόσθετα στα προβλήματα του ενεργειακού πληθωρισμού, που σύμφωνα με τα ον Αλέξη Τσίπρα διογκώνει η κυβέρνηση με τις επιλογές της, η χώρας απειλείται από μια νέα κρίση χρέους, και συγκεκριμένα την κρίση ιδιωτικού χρέους.

Ειδικότερα σημείωσε πως τα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο έχουν αυξηθεί σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019 κατά 8,2 δισ. ευρώ για την εφορία, φτάνοντας τα 112,6 δισ. και κατά 10,4 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, φτάνοντας τα 45,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2022.

Συνολικά, είπε, 4.200.000 πολίτες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές σε τράπεζες, σε funds, στην εφορία και στον ΕΦΚΑ, ενώ 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί είναι κατασχεμένοι.

«Με δυο λόγια η μισή Ελλάδα χρωστάει και η περιβόητη μεσαία τάξη που δήθεν θα έβλεπε μια άσπρη μέρα, είναι χρεωμένη μέχρι το λαιμό» τόνισε.

Από την άλλη, συνέχισε, «οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρίες θα έχουν αναμενόμενα κέρδη για φέτος, για το 2022, που θα φθάσουν τα 11 δις, ήτοι το 5,5% του ΑΕΠ», κοινώς εν μέσω κρίσης, τα φετινά κέρδη κάνουν «ρεκόρ εικοσαετίας».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα η ίδια εικόνα ισχύει και για τις τράπεζες «που ενώ έχουν σφαλίσει την κάνουλα της ρευστότητας στη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων, φέτος εμφανίζουν κέρδη μεσοσταθμικά 1 δις η κάθε μία, μέσα από την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων και τις χρεώσεις των τραπεζικών συναλλαγών».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μένει παρατηρητής παρά το ότι οι τράπεζες έχουν αφαιμάξει την κοινωνία και το δημόσιο ταμείο μέσα από διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις και τον αναβαλλόμενο φόρο.

Σημείωσε ότι η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση κάνει ακριβώς το ίδιο με τα δημόσια έσοδα, καθώς «ακολουθεί το δρόμο της κρατικής αισχροκέρδειας», πανηγυρίζει για την υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα, δήθεν μέσω της ανάπτυξης, ενώ στην πραγματικότητα μιλάμε για κρατική αισχροκέρδεια και για φορολογική λεηλασία μέσω του ΦΠΑ.

Εν ολίγοις, είπε, «η Ελλάδα είναι σήμερα μια χώρα άδικη για τους πολλούς, αλλά και χωρίς βιώσιμη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική» η οποία θα επέλθει με ένα άλλο σχέδιο το οποίο προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση για ακρίβεια και ιδιωτικό χρέος

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, μια προοδευτική και αποτελεσματική πολιτική κατά της ακρίβειας πρέπει να έχει τριπλή στόχευση:

α) Να παρεμβαίνει στην λειτουργία των αγορών αξιοποιώντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους και διευκολύνοντας τον ρόλο των ανεξάρτητων αρχών ώστε να εξαφανιστεί η αισχροκέρδεια και ο υπερβάλλων εγχώριος πληθωρισμός,

β) Να επαναφέρει τον δημόσιο χαρακτήρα των εταιρειών κοινής ωφέλειας (πχ ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ) που μπορούν να δράσουν εξισορροπητικά στην λειτουργία της αγοράς και να αξιοποιηθούν ως εργαλεία προώθησης δημόσιων πολιτικών με στόχο την στήριξη του συνόλου της οικονομίας.

γ) Να προωθεί αναδιανεμητικούς μηχανισμούς φορολογώντας τα υπερκέρδη ώστε να στηρίζει με δημοσιονομικά μέτρα τα νοικοκυριά και τους πλέον αδύναμους.

Σε ό,τι αφορά το ιδιωτικό χρέος που επίσης αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται επίσης σε τρεις πυλώνες: 

Έναν για τις επιχειρήσεις, έναν για τα φυσικά πρόσωπα και τα νοικοκυριά και έναν για τις οφειλές προς το ευρύτερο Δημόσιο.

Με ειδική μέριμνα για τα χρέη που γεννήθηκαν από την περίοδο της πανδημίας, για οφειλές προς το δημόσιο με κούρεμα της βασικής οφειλής και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ακίνητα: Στα «ύψη» οι τιμές των κατοικιών – «Πρωταθλήτρια» η Αθήνα (Πίνακας)

Πλεύρης: Από 1η Ιανουαρίου επιστρέφουν στο ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί (video)

Πανελλαδικές 2023: Από σήμερα οι αιτήσεις των υποψηφίων – Πώς υποβάλλονται

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσίπρας, Παράγοντας, Μητσοτάκης –,tsipras, paragontas, mitsotakis –