Πώς γεννήθηκε η… «Αριστερά του χαβιαριού»

H αποστροφή του λόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ομιλία του στην Πάτρα, περί «Αριστεράς του χαβιαριού» και «σοσιαλιστών της σαμπάνιας» έχει και ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς οι δύο εκφράσεις μας έρχονται από το εξωτερικό.

Η «Αριστερά του χαβιαριού» (Gauche caviar) έρχεται από τη Γαλλία, εκτιμάται ότι πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 1980 και χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει αστούς πολιτικούς – και όχι μόνο – οι οποίοι ανήκαν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά

δεν προέρχονταν από την εργατική τάξη.

Οι «σοσιαλιστές της σαμπάνιας» (Champagne socialists), πάλι, είναι αγγλοσαξονικός όρος, πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του 19ου προς αρχές του 20ού αιώνα και «ενσαρκώθηκε» από τον Βρετανό πολιτικό του Εργατικού Κόμματος Ράμσεϊ Μακ Ντόναλντ, ο οποίος υπήρξε πρωθυπουργός της χώρας του για εννιά μήνες το 1924, και μεταξύ του 1929 και του 1931.

Ο Μακ Ντόναλντ τελικά διαγράφτηκε από τους Εργατικούς, όταν σχημάτισε Εθνική Κυβέρνηση με κορμό τους Συντηρητικούς, από το 1931 ως το 1935. Γενικά οι όροι θεωρούνται μειωτικοί για τους αριστερούς για τους οποίους χρησιμοποιούνται, οπότε πήραμε άλλη μια γεύση για το πώς θα κινηθεί η προεκλογική περίοδος στη χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Όσο και να το λιβανίζουν, το «καλάθι» δεν έλυσε το πρόβλημα

Το γραφείο και το διαβατήριο της Ούρσουλα, ο Τσίπρας και ο Σχοινάς

Υψηλό «σκορ» στον τουρισμό και το e-gov, «κάτω από τη βάση» στην εγκληματικότητα και την ακρίβεια

Keywords
Τυχαία Θέματα