Πώς μπορεί να «τορπιλιστεί» το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Όπως είναι γνωστό, τη Δεύτερα ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την άρση των εμποδίων στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τώρα εστάλη στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί.

Όταν η ΝΔ επανέφερε τη λεγόμενη «διάταξη Βορίδη» για το θέμα – η οποία είχε ξανασυζητηθεί στη Βουλή, αλλά δεν είχε περάσει καθώς είχε πάρει 190 ψήφους (το είχαν στηρίξει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ

και Ελληνική Λύση) – η εκτίμησή της ήταν ότι θα περνούσε άνετα από την Ολομέλεια της Βουλής με τουλάχιστον 210 ψήφους (158 της ΝΔ, 32 του ΠΑΣΟΚ, 12 της Ελληνικής Λύσης και 8 της Πλεύσης Ελευθερίας), ωστόσο, μέσα στην εβδομάδα που πέρασε φαίνεται ότι τα πράγματα άλλαξαν και ότι από την απλή αριθμητική περάσαμε στην… άλγεβρα, σχετικά με το αν το συγκεκριμένο νομοθέτημα μπορεί να περάσει από τη Βουλή.

Κατ’ αρχάς, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ και τα όσα είπε περί «υποχωρήσεων» στο ζήτημα της Χάγης με την Τουρκία (ο Κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης»), ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει/στηρίξει κανένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για την ψήφο των αποδήμων.

Όσον αφορά, δε, στο ΠΑΣΟΚ, τα μηνύματα της Χαριλάου Τρικούπη προς το Μαξίμου είναι ότι τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ενώ το κόμμα φέρεται να ζήτησε βελτιωτικές παρεμβάσεις στο σχέδιο νόμου, με έμφαση στη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου. Η κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη σε αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο έχει διαμηνύσει ότι το ζήτημα χρειάζεται εκτεταμένη τεχνική προεργασία, κάτι που, προφανώς, δεν μπορεί να γίνει στην παρούσα φάση και στην υπό συζήτηση διάταξη.

Game theory

Και, κάπου εδώ μπαίνουμε στη… θεωρία των πιθανοτήτων και στο game theory, καθώς υπό ορισμένες συνθήκες το νομοσχέδιο μπορεί και πάλι να μείνει κενό γράμμα, ιδίως αν το ΠΑΣΟΚ δεν θελήσει να το ψηφίσει. Όμως, ακόμα κι αν το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάξει θέση σε σχέση με τη «διάταξη Βορίδη», υπάρχει πιθανότητα το νομοσχέδιο να μην πάρει τις απαραίτητες 200 ψήφους που χρειάζεται για να εφαρμοστεί. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Αν υποτεθεί ότι η Ελληνική Λύση επιμείνει και δεν ψηφίσει «ναι», τότε το σύνολο των ψήφων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύσης Ελευθερίας είναι 198 (θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ θα καταψηφίσουν). Ωστόσο, φήμες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες και παραμένουν σε αυτό το επίπεδο – δηλαδή, φήμες – αναφέρουν ότι και τα άλλα δύο κόμματα στα δεξιά της ΝΔ (Σπαρτιάτες και Νίκη) προβληματίζονται για το αν θα πρέπει να στηρίξουν το νομοσχέδιο, μετά τα όσα είπε στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός για τα ελληνοτουρκικά.

Αν οι φήμες αυτές επιβεβαιωθούν, τότε το νομοσχέδιο δεν λαμβάνει τις απαραίτητες 200 ψήφους και ουσιαστικά δεν περνάει από τη Βουλή. Από την άλλη, αν το ΠΑΣΟΚ τελικά δεν στηρίξει, αλλά στηρίξει η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας (178 ψήφοι), τότε θα πρέπει απαραιτήτως να ψηφιστεί και από τα υπόλοιπα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ για να συμπληρωθεί το απαραίτητο 200. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα «βυθομετρήσει» τις προθέσεις της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της συζήτησης στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ωστόσο, πλέον στη συζήτηση έχει εισαχθεί και ένας μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας.

Εξ ου και η ατάκα του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι «όταν φέραμε την ακριβώς ίδια διάταξη πιστεύαμε ότι ήταν και ένα στοίχημα αξιοπιστίας ότι τουλάχιστον τα δύο κόμματα, τα οποία είχαν ψηφίσει την ακριβώς ίδια διάταξη, απλά δεν είχε περάσει, δεν είχε φτάσει τις 200 ψήφους, γιατί άθροιζαν 190 ψήφους στην προηγούμενη Βουλή, πιστεύαμε ότι τουλάχιστον τα δύο κόμματα αυτά, μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, με την ακριβώς ίδια διατύπωση, θα ψηφίσουν». Για να δούμε…

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Ράνια Σβίγκου για φωτιές: Η σκέψη μας σε όσους πλήττονται, διαθέσιμα για κάθε βοήθεια μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Κικίλιας: Δυο συλλήψεις για τη φωτιά στο Καπαρέλλι

Keywords
Τυχαία Θέματα