Πόπη Τσαπανίδου: Θετικό το πρώτο «κρας τεστ» στον νέο της ρόλο ως εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Θετικό φαίνεται πως είναι το πρώτο δείγμα γραφής της Πόπης Τσαπανίδου στο νέο της ρόλο ως εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τον οποίο ανέλαβε από τις αρχές του νέου έτους μετά από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Εξαιτίας της σοβαρής περιπέτειας της υγείας της μέσα στις γιορτές (πνευμονία) που την ανάγκασε να νοσηλευτεί, μετρά ουσιαστικά μια εβδομάδα παρουσίας στα νέα

της καθήκοντα – το πρώτο δεκαπενθήμερο κύλησε με κάποιες σποραδικές ανακοινώσεις ενώ την τελευταία εβδομάδα έκανε πραγματικά αισθητή την παρουσία της με διαδοχικές συνεντεύξεις (ΕΦΣΥΝ, Στο Κόκκινο 105,5, ΣΚΑΙ- «Οι αταίριαστοι»). Την περασμένη Παρασκευή έγινε και η πρώτη επαφή γνωριμίας με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορα μέσα.

Σήμερα Κυριακή παραχώρησε μία ακόμη συνέντευξη και μάλιστα σε πιο χαλαρό κόνσεπτ, καθώς εμφανίστηκε στο μεσημεριανό μαγκαζίνο της Ναταλίας Γερμανού «Καλύτερα δεν γίνεται» (Alpha).

Στην Κουμουνδούρου – αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη για ουσιαστικές αποτιμήσεις –παρακολουθούν τα πρώτα δείγματα γραφής με ικανοποίηση, τόσο όσον αφορά την παρουσία της στα ΜΜΕ και την προς τα έξω εκπροσώπηση, όσο και αναφορικά με τη γρήγορη προσαρμογή της στο, νέο για εκείνη, περιβάλλον της Κουμουνδούρου και με την έννοια των προσώπων και με την έννοια του τελείως διαφορετικού πια πλαισίου δουλειάς.

Κοινώς, η Πόπη Τσαπανίδου φαίνεται να κουμπώνει με τους ανθρώπους του επικοινωνιακού επιτελείου, δηλαδή τον Νάσο Ηλιόπουλο ο οποίος παραμένει παρών βοηθώντας σε αυτή τη μεταβατική φάση και όσο δεν έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές (είναι άλλωστε και επικεφαλής στρατηγικής επικοινωνίας), τον Νίκο Ανδριόπουλο και τον Μπάμπη Παπαδάκη καθώς και τους αναπληρωτές εκπροσώπους Τύπου Στέργιο Καλπάκη και Τάνια Καραγιάννη. Παράλληλα, «κουμπώνει» και ως προς την νοοτροπία οργάνωσης και συστηματοποίησης της δουλειάς με την οποία πορεύεται το γραφείο Τύπου τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με στελέχη του 3ου φέρει και τον δικό της «προωθητικό» αέρα, καθώς έχει μάθει να δουλεύει σκληρά και οργανωμένα όλα αυτά τα χρόνια της πορείας της στην ιδιωτική τηλεόραση. Από μία σύσκεψη με την Πόπη «βγαίνεις με λύσεις» μεταφέρουν, δεν υπάρχει «θα δούμε» παρά μόνο «ναι» ή «όχι».

Από τους περίπλοκους κώδικες της πολιτικής στην αμεσότητα και την απλότητα

Σε ό,τι αφορά το έργο της εκπροσώπησης είναι ευρέως αντιληπτό ότι η Πόπη Τσαπανίδου καταφέρνει να σπάσει τα όποια στεγανά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ευρύ κοινό στο οποίο η ίδια είναι πιο οικεία, ενδεχομένως και πιο συμπαθής από το μέσο πολιτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στέλεχος του επικοινωνιακού επιτελείου διευκρινίζει πως υπάρχει ένα κοινό που είναι δύσκολο να το προσεγγίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κοινό που χωρίς να εκδηλώνει ντε και σώνει αντιπάθεια για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν είναι πολιτικοποιημένο, αντιθέτως είναι πιο αδιάφορο είτε για τα κοινά εν γένει είτε για τα πολιτικά με την στενή έννοια της καθημερινής πολιτικής επικαιρότητας. Θεωρείται ότι αυτό το κοινό μπορεί να το «πιάσει» η Πόπη Τσαπανίδου και να μεταφέρει τις θέσεις του κόμματος μιλώντας μια γλώσσα καθημερινή και άμεση, απαλλαγμένη όταν χρειάζεται από τους κώδικες της πολιτικής και δημοσιογραφικής γλώσσας που συχνά κάνουν τα πράγματα δυσνόητα και απωθητικά.

Ιδιαίτερη διείσδυση φαίνεται να έχει στο γυναικείο ακροατήριο το οποίο ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τον ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού, η ίδια εξήγησε πως ο τρόπος που την σύστησε ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνοντας τη νέα της θέση, δηλαδή ως «εξαιρετική δημοσιογράφο», «σύγχρονη γυναίκα» και «μητέρα» είναι όχι γιατί θεωρεί πως οι ρόλοι γυναίκας και μητέρας ταυτίζονται, ότι δηλαδή μια γυναίκα πρέπει να είναι και μητέρα, αλλά γιατί για την ίδια ο ρόλος της μητέρας είναι δομικό χαρακτηριστικό της ζωής της και του χαρακτήρα της, είναι κάτι που περιγράφει την ίδια όπως πραγματικά είναι.

Πέρα από το γεγονός ότι η ίδια μπορεί να μεταφέρει τις θέσεις του κόμματος στο μεγάλο ακροατήριο, η επιλογή της από τον Αλέξη Τσίπρα ως γεγονός «χαλαρώνει» την εικόνα ενός κόμματος – «σκατζόχοιρου» όπως έχει ειπωθεί κατά καιρούς, δηλαδή σηματοδοτεί το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εμπιστευθεί ένα κρίσιμο πόστο σε ικανούς ανθρώπους από την κοινωνία και να παραμερίσει για λίγο την «επετηρίδα» ή τον «κομματικό σωλήνα» που για τον πολύ κόσμο έχουν κατά κανόνα αρνητική χροιά.

Οι προκλήσεις και η ευθύνη

Τέλος, ένα ακόμη ατού φαίνεται να είναι πως η ίδια δεν έχει συγκρούσεις ή εχθρούς στον χώρο των ΜΜΕ και παρά την κριτική που ακούστηκε, πως δηλαδή έκανε την μετάβαση από την δημοσιογραφία στην πολιτική «μέσα σε μια νύχτα», εν τέλει λαμβάνει ένα κλίμα υποστήριξης από τους «πρώην» πλέον συναδέλφους της.

Για όλα τα παραπάνω δε και για το γεγονός ότι ήταν μια επιλογή – έκπληξη για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε τη ΝΔ να ανησυχεί και να προβληματίζεται για το πρόσωπο που θα εμφανίσει απέναντί της.

Από τον εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αρχική έκπληξη και την δυσαρέσκεια για το ότι το κόμμα αιφνιδιάστηκε, προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί κάποια γκρίνια ή αρνητική κριτική. Κάποιοι αναφέρουν ως απλή διαπίστωση μόνο, πως καθότι είναι και πολύ αρχή και η ίδια δεν είναι πολιτικό στέλεχος δεν έχει αναπτύξει ακόμη την ικανότητα να βάζει τις δικές της πινελιές στην γραμμή, όπως ο έμπειρος πλέον Νάσος Ηλιόπουλος.

Για την ίδια όπως ανέφερε και στους δημοσιογράφους κατά την συνάντηση γνωριμίας την Παρασκευή, η βασική πρόκληση είναι ότι πλέον καλείται να ενημερωθεί για όλα τα θέματα της πολιτικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ και της πολιτικής επικαιρότητας σε βάθος, ενώ μέχρι τώρα η δουλειά της απαιτούσε να ενημερώνεται για ένα πολύ μεγάλο εύρος θεμάτων αλλά κάπως πιο επιφανειακά.

Κυρίως, όπως αναφέρει και στις συνεντεύξεις της, η μεγάλη πρόκληση είναι η ευθύνη της εκπροσώπησης ενός ολόκληρου πολιτικού χώρου του οποίου η ίδια δεν είναι μέλος και δεν έχει δραστηριοποιηθεί μέχρι σήμερα μέσα από τις γραμμές του.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Ξανθόπουλος: Το αντίο του πολιτικού κόσμου για τον θάνατο του ηθοποιού

Corriere della Sera: Πρότειναν στην Καϊλή «να ομολογήσει την ενοχή της» για να αποφυλακιστεί

Δένδιας: Δεν έχει υπάρξει στα ελληνοτουρκικά περίοδος «μεγαλύτερης και μάλιστα κλιμακούμενης κρίσης»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόπη Τσαπανίδου, Θετικό, Τύπου, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,popi tsapanidou, thetiko, typou, syriza-ps