Πόλεμος στο Ισραήλ: Είναι εφικτός ο στόχος για «εξάλειψη» της Χαμάς; – Τι λένε οι αναλυτές

Ο διακηρυγμένος στόχος των Ισραηλινών είναι να διαλύσουν την Χαμάς, αλλά η πρόκληση γι’ αυτούς είναι πώς μπορούν να αποφύγουν νέα προβλήματα, γράφει η ιρανικής καταγωγής Ναχάλ Τούζι, στο Politico.

Πολύπειρη δημοσιογράφος, επικοινώνησε με Ισραηλινή αναλύτρια για αμυντικά θέματα και την ρώτησε ευθέως «πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς». Η Ισραηλινή αναλύτρια απάντησε ότι η εκδίκηση θα είναι τέτοια που η σφοδρότητά της προαναγγέλλεται από την κατακλυσμική γλώσσα που

χρησιμοποιεί το Ισραήλ. Απέφυγε ωστόσο να εκτιμήσει πόσο μπορεί να διαρκέσει. Οι Αμερικανοί αναλυτές μιλούν ήδη για έναν πόλεμο που μπορεί να τραβήξει για εβδομάδες.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι ούτε οι Ισραηλινοί, ούτε οι Αμερικανοί που τους υποστηρίζουν ανοιχτά, δεν μπορούν να εκτιμήσουν πώς θα τερματιστεί η δράση της Χαμάς χωρίς να δημιουργηθεί ένας νέος, ίσως πιο σοβαρός αντίπαλος.

Επιθέσεις, όπως αυτή που εξαπέλυσε η Χαμάς, προκαλούν στην αρχή σοκ και στη συνέχεια τη συσπείρωση του αντιπάλου. Όμως με την πάροδο του χρόνου επέρχεται αποσυσπείρωση, ιδιαίτερα αν η απάντηση προκαλεί χάος – και στην περίπτωση της Γάζας έχει ήδη προκληθεί χαώδης κατάσταση με την προειδοποίηση των Ισραηλινών προς τους άμαχους να φύγουν από το βόρειο τμήμα της λωρίδας. Αυτό σε συνδυασμό με το οικονομικό κόστος του πολέμου και τις πιθανές αντιδράσεις της κοινής γνώμης, περιπλέκει την κατάσταση. Κι αν το αποτέλεσμα της αντεπίθεσης είναι η κατοχή, οι προκλήσεις γίνονται μεγαλύτερες.

Τα λάθη των Αμερικανών μετά την 11η Σεπτεμβρίου

Είναι χαρακτηριστική περίπτωση το αποτέλεσμα της αμερικανικής απάντησης στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου: Στόχοι έγιναν ο Οσάμα μπιν Λάντεν και οι Ταλιμπάν που τον κάλυπταν, το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν. Και το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα το Αφγανιστάν ελέγχεται από τους Ταλιμπάν, το Ιράκ είναι ένα διαλυμένο κράτος χωρίς τον Σαντάμ Χουσέιν, τα παρακλάδια της Αλ Κάιντα παραμένουν ενεργά σε διάφορες περιοχές του κόσμου και εντάθηκε η ριζοσπαστικοποίηση των πληθυσμών στις χώρες που δέχτηκαν αμερικανικές επιθέσεις.

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να κάνει το ίδιο λάθος με τη Χαμάς, όπως οι Αμερικανοί με τον Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η δύναμη της Χαμάς δεν βρίσκεται μόνο στη Γάζα. Πολλά ηγετικά στελέχη βρίσκονται στο εξωτερικό. Ακόμα κι αν το Ισραήλ καταλάβει την Γάζα, θα βρεθεί αντιμέτωπο με επιθέσεις ανταρτών στον πυκνό αστικό ιστό της περιοχής και θα θρηνήσει πολλά θύματα. Και φυσικά ακόμα κι αν εξοντωθούν όλα τα μέλη της Χαμάς στη Γάζα, η νέα γενιά των προσφύγων είναι πιθανό να ριζοσπαστικοποιηθεί περαιτέρω και να αποτελέσει δεξαμενή για την επόμενη «Χαμάς».

Τι μπορεί να σημαίνει «εξάλειψη» της Χαμάς

Το ζήτημα για τους Ισραηλινούς και τους Αμερικανούς είναι πως ορίζεται η εξάλειψη της Χαμάς. Με τη δολοφονία ή την σύλληψη της ηγεσίας; Την εξουδετέρωση και του τελευταίου μαχητή; Με την καταστροφή του συνόλου του οπλοστασίου της οργάνωσης;

Με δεδομένη την αποτυχία του Ισραήλ να προβλέψει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επίθεση της Χαμάς, είναι βάσιμο να εκτιμήσουμε ότι οι Ισραηλινοί δεν κατανοούν απολύτως τον αντίπαλο.

Ούτε ισχύουν τα ίδια δεδομένα, όπως στην περίπτωση της 11ης Σεπτεμβρίου και της Αλ Κάιντα. Η Χαμάς βρίσκεται ακριβώς έξω από την πόρτα του Ισραήλ και έδειξε καλά προετοιμασμένη. Οι Ισραηλινοί δεν πρέπει να το αγνοήσουν αυτό, παρά την οργή που τους διακατέχει για την εισβολή.

Αν το Ισραήλ καταφέρει να εξουδετερώσει τους μαχητές της Χαμάς θα πρέπει να επιβάλει κατοχή στην Γάζα, μια περιοχή όπου θα αντιμετωπίσει τεράστιες δυσκολίες. Κι ούτε διαφαίνεται η δυνατότητα παράδοσης του ελέγχου της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή, που με πολύ κόπο ελέγχει την κατάσταση στη Δυτική Όχθη.

Επιπλέον, η μαζική εισβολή στην Γάζα και η διατήρηση κατοχικής δύναμης στην περιοχή εξασθενεί τις ισραηλινές γραμμές άμυνας στα σύνορα με το Λίβανο, όπου η Χεζμπολάχ είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη, με το Ιράν να προειδοποιεί ότι δεν θα καθίσει με τα χέρια σταυρωμένα.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Λύγισε» ανταποκριτής του BBC σε νοσοκομείο της Γάζας – «Ποτέ δεν θα μπορέσεις να ξεχάσεις αυτούς τους ήχους»

Χάος και τρόμος στη Γάζα μετά το τελεσίγραφο του Ισραήλ: Εγκαταλείπουν οι Παλαιστίνιοι υπό τον φόβο χερσαίας επέμβασης

Πεκίνο: Η στιγμή που Ισραηλινός διπλωμάτης δέχεται επίθεση (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα