Δημοτικές εκλογές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Τα σημεία που θα κρίνουν τις μάχες Μπακογιάννη – Δούκα και Ζέρβα – Αγγελούδη

Από τις μάχες που θα δοθούν στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και για λόγους ουσίας και για λόγους εντυπώσεων έχουν ασφαλώς η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, αναμετρώνται ο νυν δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, και ο Χάρης Δούκας που, εκτός από το ΠΑΣΟΚ, στον δεύτερο γύρο

έχει και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ (13,36% πήρε ο Κώστας Ζαχαριάδης).

Την προηγούμενη Κυριακή, ο Κώστας Μπακογιάννης αναδείχθηκε πρώτος με 57.800 ψήφους (41,35%) και ο Χάρης Δούκας δεύτερος με 19.842 ψήφους (14,19%).

Μεγάλη νικήτρια, ωστόσο, ήταν η αποχή, καθώς η συμμετοχή έφτασε μόλις στο 32,32%.

Ουσιαστικά το πραγματικό στοίχημα για τον Χάρη Δούκα, προκειμένου να εξαντλήσει κάθε πιθανότητας ανατροπής του αποτελέσματος στον πρώτο γύρο, είναι να φέρει στις κάλπες ένα μέρος όσων δεν ψήφισαν σε αυτές τις εκλογές, παρότι είχαν συμμετάσχει το 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές στην Αθήνα, αυτή τη φορά ψήφισαν περίπου 60.000 πολίτες λιγότεροι – απροσδόκητος και εντυπωσιακός αριθμός.

Χωρίς να αυξηθεί σημαντικά η συμμετοχή δεν φαίνεται ότι υπάρχει ο παραμικρός τρόπος για να κερδίσει ο κ. Δούκας τον κ. Μπακογιάννη, ο οποίος πέραν του προβαδίσματος έχει και την παράσταση νίκης υπέρ του.

Πάντως, αν επιβεβαιωθεί πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Real Polls, για λογαριασμό του Kontra Channel, δεν αποκλείεται να δούμε και ανατροπή, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, μίας αυξημένης συμμετοχής στο β’ γύρο δηλαδή.

Υπενθυμίζεται πως στις εκλογές του 2019, ο Κώστας Μπακογιάννης εξελέγη τη δεύτερη Κυριακή με ποσοστό 65,25% (ήτοι 96.660 ψήφους), έχοντας προσεγγίσει στην πρώτη το 43%.

Θεσσαλονίκη

Ντέρμπι αναμένεται να είναι η δεύτερη Κυριακή και στη Θεσσαλονίκη όπου η συμμετοχή «έκλεισε» στο 40,95%.

Ο νυν «γαλάζιος» δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος πήρε 26.092 ψήφους (27,33%) στις πρώτες εκλογές βρίσκεται αντιμέτωπος με τον ανεξάρτητο Στέλιο Αγγελούδη.

Την περασμένη Κυριακή, ο υποψήφιος δήμαρχος, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, έλαβε 24.572 ψήφους και ποσοστό 25,74%.

Οι υπόλοιποι επτά υποψήφιοι του πρώτου γύρου (Πέγκας, Τομπουλίδης, Τσαβλής, Κέκης, Καλόγηρος, Κουριαννίδης, Ζιαμπάζης) -οι οποίοι συγκέντρωσαν το 46,39% όσων ψήφισαν στις 8 Οκτωβρίου- φαίνεται πως θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα.

Παρά το γεγονός ότι ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Πέγκας, που ήρθε τρίτος με 19.804 ψήφους, αρνήθηκε να «καθοδηγήσει» τους ψηφοφόρους, ο Γιάννης Μπουτάρης που ανήκει στην παράταξή του και «σάρωσε» στις εκλογές με 4.663 σταυρούς, υποστήριξε εμμέσως πλήν σαφέστατα τον Στέλιο Αγγελούδη. «Για μένα δεν υπάρχει δίλημμα. Η Θεσσαλονίκη αξίζει κάτι καλύτερο από αυτό που βίωσε την τελευταία τετραετία», ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Το πλέον κρίσιμο στοιχείο για την τελική έκβαση της μάχης είναι η στάση που θα τηρήσει ο πυρήνας των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μία επιθυμούν αλλαγή της σημερινής δημοτικής αρχής, με δεδομένο μάλιστα ότι ο κ. Ζέρβας είναι ο εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά από την άλλη δεν τρέφει καμία (ιδιαίτερη) συμπάθεια στον κ. Αγγελούδη, τον οποίο έχουν επικρίνει έντονα και για πολλά θέματα.

Από τους υπόλοιπους έξι:

Ο Δρόσος Τσαβλής, ο οποίος στις εκλογές του 2019 ήταν δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κωνσταντίνου Ζέρβα, μέχρι που διαγράφηκε, δήλωσε στήριξη στον Στέλιο Αγγελούδη.Ο Στέργιος Καλόγηρος εξέφρασε την «καθαρή προτίμησή του» στον Κωνσταντίνο Ζέρβα.Ο υποψήφιος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Βασίλης Τομπουλίδης, κάλεσε σε αποχή ή λευκό, όπως συνηθίζει η υποστηριζόμενη παράταξη από το ΚΚΕ σε όλους τους δήμους που δεν υπάρχει δικός της υποψήφιος στον δεύτερο γύρο.Η Μαρία Κέκη (5,53%) της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως δεν πρόκειται να στηρίξει ούτε Ζέρβα ούτε ΑγγελούδηΟ Ιωάννης Κουριαννίδης (1,98%) απευθύνει έκκληση στους πολίτες για συμμετοχή, χωρίς να στηρίζει κάποιον συγκεκριμένο ψηφοφόροΚαι ο Δημήτρης Ζιαμπάζης (1,59%) δεν κάνει γνωστές τις προθέσεις του.

Το 2019, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είχε εκλεγεί, τη Δεύτερη Κυριακή, με ποσοστό 66,79% (ήτοι 59.578 ψήφους).

Διαβάστε επίσης:

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης (Photos)

Μητσοτάκης από Έβρο: Δεν εφησυχάζουμε, θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας από νέες μεταναστευτικές ροές

Δημοτικές εκλογές: Δεν θα πάει σε δεύτερο γύρο ο δήμος Νίκαιας-Ρέντη – Έγινε επανακαταμέτρηση και βγήκε ο δήμαρχος

Keywords
Τυχαία Θέματα