Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο παρέλαβε τις αμερικανικές βόμβες διασποράς – Nέες παραλαβές όπλων περιμένει ο Ζελένσκι

Ουκρανός στρατηγός επιβεβαίωσε, μιλώντας στο CNN, ότι το Κίεβο παρέλαβε ήδη τα αμφιλεγόμενα πυρομαχικά διασποράς από τις ΗΠΑ, λίγες μέρες αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως έλαβε την “δύσκολη απόφαση” να εγκρίνει την μεταφορά αυτών των πυρομαχικών στο Κίεβο.

“Μόλις τα παραλάβαμε, δεν τα έχουμε χρησιμοποιήσει ακόμα, αλλά μπορούν να αλλάξουν ριζικά την κατάσταση στο πεδίο”, δήλωσε ο Ολεξάντρ Ταρνάβσκι, διοικητής Επιχειρήσεων στην Ταυρία.

lang="en" dir="ltr">A Ukrainian general has confirmed to @MarquardtA that Ukraine has received controversial cluster munitions from the US.

Live updates continue https://t.co/WmvZSm57Gr

CNN International PR (@cnnipr) July 13, 2023

“Ο εχθρός αντιλαμβάνεται ότι με την παραλαβή αυτών των πυρομαχικών θα έχουμε πλεονέκτημα. Ο εχθρός θα παραδώσει το τμήμα των εδαφών όπου είναι πιθανό να τα χρησιμοποιήσουμε”, πρόσθεσε ο Ουκρανός στρατηγός.

Το που ακριβώς θα χρησιμοποιηθούν τα πυρομαχικά διασποράς είναι απόφαση της ανώτατης διοίκησης, πρόσθεσε ο Ολεξάντρ Ταρνάβσκι, επισημαίνοντας ότι πρόκειται “για ένα πολύ ισχυρό όπλο”.

Οι αμερικανικές δικαιολογίες

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι έχουν έγγραφες διαβεβαιώσεις από την Ουκρανία ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν τα πυρομαχικά διασποράς σε κατοικημένες περιοχές και μετά τη χρήση τους θα γίνουν επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης. Τα πυρομαχικά διασποράς είναι ένα όπλο που έχει απαγορευτεί από 123 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αλλά την σχετική συμφωνία δεν την έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ουκρανία. Ωστόσο επειδή ακριβώς πρόκειται για πυρομαχικά που προκαλούν περισσότερα θύματα μεταξύ αμάχων και μάλιστα δεκαετίες μετά την χρήση τους, ουδείς μπορεί να προβλέψει τις πραγματικές συνέπειες που θα έχει η χρήση τους στην Ουκρανία.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι η αποστολή πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία είναι “προσωρινή”, αποφεύγοντας να διευκρινίσει το χρονοδιάγραμμα. Το ζήτημα είναι ότι με τέτοιες διαβεβαιώσεις καταδεικνύεται τελικά ο κυνισμός των δυτικών συμμάχων, που τροφοδοτούν την Ουκρανία με πυρομαχικά που είναι βέβαιο πως θα προκαλέσουν μεγαλύτερες απώλειες αμάχων.

Ukrainian forces are “running out of ammunition,” President Biden said as the administration announced it will send potentially hundreds of thousands of controversial cluster munitions to fuel Ukraine’s efforts to break through Russian defensive lines. https://t.co/eRorujOmqs

— The Washington Post (@washingtonpost) July 9, 2023

Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την απόφαση για τα πυρομαχικά διασποράς με το σκεπτικό ότι το Κίεβο παραλαμβάνει χαμηλό αριθμό τυπικών βλημάτων πυροβολικού. Ακόμα κι αν θεωρήσουμε επαρκή αυτή την αιτιολόγηση, είναι προφανές ότι επειδή οι δυτικοί σύμμαχοι αδυνατούν να προμηθεύσουν τους Ουκρανούς με οβίδες πυροβολικού με τον ρυθμό που επιθυμεί το Κίεβο, οι Αμερικανοί ξεστοκάρουν τα αμφιλεγόμενα πυρομαχικά διασποράς και στο μέτωπο … ο σώζων εαυτόν σωθείτω.

“Όταν η παραγωγή θα φτάσει στα επίπεδα που θα ικανοποιεί τις ανάγκες της Ουκρανίας, δεν θα χρειαστεί να συνεχιστεί η παράδοση πυρομαχικών διασποράς”, λένε οι Αμερικανοί.

Προσεχώς νέες παραλαβές

Παρά τις αμερικανικές δικαιολογίες, η ροή δυτικού στρατιωτικού υλικού και οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία είναι εντυπωσιακή.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολεκσίι Ρεζνίκοφ έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με τα όπλα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό που οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ υποσχέθηκαν να δώσουν στην Ουκρανία, κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Πρόκειται για οπλικά συστήματα και πυρομαχικά συνολικής αξίας άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Delivering ammunition to Ukraine is Europe's priority.

EU Member States must ramp up their production capacity in order to refill their stocks.

We welcome the agreement on support for the reinforcement of the Union’s industrial production capacities. #ASAP pic.twitter.com/xBL2Wy7l0y

— EPP Group (@EPPGroup) July 7, 2023

Συγκεκριμένα, οι δυτικοί δεσμεύτηκαν στα εξής:

Γαλλία: Πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς SCALP και εξοπλισμός εξουδετέρωσης ναρκοπεδίων.

Αυστραλία: 30 τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού Bushmaster.

Γερμανία: Πακέτο βοήθειας ύψους 782 εκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει 25 τανκς Leopard 1A5 tanks, 40 οχήματα μάχης πυροβολικού Marder, 2 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, οχήματα Bergepanzer και 20.000 βλήματα των 155 χιλιοστών.

Ολλανδία: Εκπαίδευση πιλότων τον Αύγουστο και συμβολή στην ενίσχυση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και στις δυνατότητες του πυροβολικού.

Νορβηγία: 1.000 Black Hornet micro-drones, πακέτα υποστήριξης για τα αντιαεροπορικά συστήματα NASAMS και αύξηση του προϋπολογισμού στρατιωτικής βοήθειας από τα 240 στα 930 εκατομμύρια δολάρια.

Βρετανία: περισσότερα από 70 οχήματα μάχης, χιλιάδες βλήματα για τανκς Challenger και πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 64,7 εκατομμυρίων δολαρίων για αποκατάσταση ζημιών στα εξοπλιστικά συστήματα.

Καναδάς: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας συνολικού ύψους 410 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ελπίδες του Τζο Μπάιντεν

Γι αυτό μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε σίγουρος ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα συνεχιστεί για χρόνια, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν “έχει ήδη χάσει”- κατά τον Μπάιντεν.

“Δεν υπάρχει πιθανότητα να κερδίσει τον πόλεμο ο Πούτιν. Έχει ήδη χάσει αυτόν τον πόλεμο”, υποστήριξε ο Τζο Μπάιντεν, αφήνοντας έτσι να διαφανεί και η αγωνία του μήπως συνεχιστεί ο πόλεμος και το 2024, έτος κατά το οποίο ο ίδιος και ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι απασχολημένοι με τον δικό τους πόλεμο για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου.

Even after all of this time, Putin doubts our staying power.

He’s making his bad bet that the unity among the U.S. and our Allies and partners will break down.

He doesn’t understand that our commitment to freedom is something we will never walk away from – it's who we are.

President Biden (@POTUS) July 12, 2023

Κατά τον Τζο Μπάιντεν η Ρωσία δεν έχει επαρκείς πόρους για να συνεχίσει για πολύ τον πόλεμο και ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πιθανό “να αποφασίσει κάποια στιγμή ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, οικονομικά και πολιτικά” να εξακολουθήσει την ίδια τακτική.

Πάντως ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι εναποθέτει τις ελπίδες του στην αντεπίθεση που έκαναν οι Ουκρανοί, ώστε να φτάσουν σε ένα επίπεδο που θα δεχτούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο ως τώρα η αντεπίθεση των Ουκρανών δεν έχει αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι, μόνος, ψάχνει

Χόλιγουντ: Μετά τους σεναριογράφους σε απεργία και οι ηθοποιοί

Οι Ρώσοι επιστρέφουν στην Κούβα και γίνονται δεκτοί με πανηγυρικούς κανονιοβολισμούς



Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > Το Ποντικι
Πόλεμος, Ουκρανία, Κίεβο, – Nέες, Ζελένσκι,polemos, oukrania, kievo, – Nees, zelenski