Πόλεμος στην Ουκρανία: Καταρρέει το ρούβλι, χρεοκοπούν τράπεζες – Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Βουτιά κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα Δευτέρα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς οι χώρες της Δύσης επέβαλαν νέες, σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία.

Το άλμα των τιμών πετρελαίου τροφοδότησε φόβους για αύξηση του πληθωρισμού. Παράλληλα οι ξένοι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούν κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία οι δύο πλευρές.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 1,19% στις 448,14

μονάδες με τις τράπεζες να χάνουν 3,9% ενώ όλοι οι κλαδικοί δείκτες είναι στο κόκκινο.

Τι συμβαίνει στα μεγαλύτερα χρηματιστήριαΒρετανικός FTSE 100 με πτώση 1,09%Γερμανικός DAX με πτώση 1,94%,Γαλλικός CAC 40 με απώλειες 2,22%,Ιταλικός FTSE MIB με πτώση 1,93%Ισπανικός ΙΒΕΧ 35 χάνει 1,03%Καταρρέει η Ρωσική Οικονομία

Το ρωσικό ρούβλι κατακρημνίστηκε σχεδόν 30% σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των οποίων και τον αποκλεισμό μεγάλων ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων οι Raiffeisen Bank, UniCredit και Societe Generale, σημείωσαν πτώση μεταξύ 6,3% και 15,8%, ενώ ο ευρύτερος τραπεζικός δείκτης της ευρωζώνης υποχώρησε κατά 5,2%.

Οι μετοχές της εισηγμένης στο Λονδίνο BP υποχώρησαν κατά 4,1% αφού η εταιρία, ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το ποσοστό της στην κρατική πετρελαϊκή εταιρία Rosneft με κόστος έως 25 δισεκ. δολάρια. Η μετοχή της γαλλικής Renault, που ελέγχει τη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία Avtovaz, υποχώρησε κατά 6,9%.

Σε δραστική αύξηση των επιτοκίων της προχωρά η ρωσική κεντρική τράπεζα, σε μία προσπάθεια να ανακόψει τη διολίσθηση του ρωσικού νομίσματος και να βάλει φρένο στον πληθωρισμό. Η νομισματική αρχή ανακοίνωσε την αύξηση των επιτοκίων από το 9,5% στο 20%. Παράλληλα έδωσε εντολή στις επιχειρήσεις της να πουλήσουν το 80% των αποθεμάτων τους σε ξένο συνάλλαγμα.

Η βουτιά της αξίας του νομίσματος από 30% έως 40% θα προσθέσει περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό, δήλωσε στη Wall Street Journal ο Σεργκέι Αλεκασένκο, πρώην ανώτερος αξιωματούχος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Χρεοκοπία θυγατρικών της ρωσικής τράπεζας Sberbank

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προειδοποίησε ότι η Sberbank Europe, θυγατρική της ρωσικής τράπεζας Sberbank και δύο άλλες θυγατρικές της «χρεοκοπούν ή είναι πιθανόν να χρεοκοπήσουν», κάτι που είναι απότοκο των τελευταίων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η ΕΚΤ ανέφερε ότι αυτό «οφείλεται στην επιδείνωση της θέσης ρευστότητάς τους», ενώ η αυστριακή εποπτική Αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα ανέφερε ότι επέβαλε αναστολή λειτουργίας στη Sberbank Europe, η οποία έχει την έδρα της στη χώρα.

Η Deutsche Boerse, η οποία είναι η διαχειρίστρια του γερμανικού χρηματιστηρίου μετοχών, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις συναλλαγές μίας σειράς μετοχών ρωσικών εταιρειών με άμεση ισχύ. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται η VTB Bank, η Sberban, η Lukoil και η Aeroflot.

Οι δύο αυτές εξελίξεις εντάσσονται μεταξύ των αντιδράσεων του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα στις κυρώσεις και άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί ως αντίποινα στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η μετοχή της γερμανικής Deutshe Bank, η οποία άνοιξε νέα κεντρικά γραφεία στο Μόσχα τον Δεκέμβριο, κατέγραφε απώλειες 7%.

Σε ανακοίνωσή της, η Sberbank ότι αρκετές από τις θυγατρικές της είδαν «σημαντική εκροή καταθέσεων των πελατών τους σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα» και ότι είναι σε στενή επαφή με τις εποπτικές Αρχές.

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι: Ζητάμε fast track ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ – «Το δικαιούμαστε» (video)

Πώς το SWIFT προκαλεί την κατάρρευση της πρώτης ρωσικής τράπεζας στην Ευρώπη -Τι έγινε με την Sberbank Europe

SWIFT: Πώς λειτουργεί και τι σημαίνει ο αποκλεισμός της Ρωσίας – Ποια η αντίδραση της Μόσχας (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Ουκρανία, Καταρρέει,polemos, oukrania, katarreei