Πόλεμος στη Γάζα: Η Δύση αναζητεί λύση μέσω της απαξιωμένης Παλαιστινιακή Αρχής

Ένα ευχολόγιο χωρίς πρακτικό αντίκρισμα είναι το αποτέλεσμα της ανθρωπιστικής διάσκεψης του Παρισιού για την Γάζα, όπου η μόνη συγκροτημένη πρόταση υπεβλήθη από τον Νίκο Χριστοδουλίδη για θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο. Ωστόσο κι αυτή η πρόταση έχει πολλούς αστερίσκους, αφού για να υλοποιηθεί χρειάζεται μια πολιτική συμφωνία με το Ισραήλ, το οποίο αρνείται πεισματικά οποιαδήποτε πρόταση για πολιτική λύση.

Με τον Νετανιάχου να βρίσκεται σε πολεμικό οίστρο,  η διεθνής κοινότητα επιχειρεί να σώσει τα προσχήματα

με ιδέες που πέφτουν στο κενό. Αλλά υπάρχει κι άλλο ένα κενό, που το έχει δημιουργήσει η ίδια η διεθνής κοινότητα: εκείνο της παλαιστινιακής ηγεσίας. Για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας βασική προϋπόθεση είναι μια υπογραφή από την παλαιστινιακή πλευρά. Αλλά ποιος θα υπογράψει; Η Χαμάς – που ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας-  αποκλείεται, εφόσον στην Δύση χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση». Απομένει η διεθνώς αναγνωρισμένη Παλαιστινιακή Αρχή.  Όμως πρόκειται για μία αρχή που έχει απαξιωθεί από την αδιαφορία της διεθνούς κοινότητας για επίλυση του Παλαιστινιακού.

Conférence humanitaire sur Gaza : Emmanuel Macron appelle au cessez-le-feu et propose un montant de 100 millions d’euros d’aide de la part de la France.https://t.co/qFTET0ttOp

— Le Figaro (@Le_Figaro) November 9, 2023

Σε αυτή, την απαξιωμένη πολιτική αρχή στρέφονται Αμερικανοί και Ευρωπαίοι για να βρουν μία διέξοδο στην ανθρωπιστική καταστροφή. Καθώς η Χαμάς και το Ισραήλ πολεμούν, οι δυτικές κυβερνήσεις προσπαθούν να επαναφέρουν στο προσκήνιο την ιδέα της λύσης των δύο κρατών, για την οποία πρέπει να συνεργαστούν οι αντιμαχόμενες πλευρές. Η Χαμάς δεν βρίσκεται στο κάδρο, με δεδομένο ότι διακηρύσσει πως στόχος της είναι «η καταστροφή του Ισραήλ». Άρα, μένει η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούτ Αμπάς, η οποία όμως για να αποκτήσει κάποιο στοιχειώδες κύρος θα πρέπει να δαπανηθεί αρκετό διπλωματικό κεφάλαιο από τη διεθνή κοινότητα.

Interview vidéo : « Gaza est devenu un cimetière pour enfants » https://t.co/RjC9e6VSRp

Le Monde (@lemondefr) November 9, 2023

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και η επακόλουθη μαζική επίθεση του Ισραήλ στην Γάζα επανέφεραν με τον πλέον δραματικό τρόπο στο προσκήνιο το Παλαιστινιακό. Οι χώρες που θεωρητικώς εξακολουθούσαν να έχουν στην ατζέντα τους την λύση των δύο κρατών για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης, υποχρεώθηκαν να μετρήσουν το κόστος μίας δεκαετίας αδιαφορίας της διεθνούς κοινότητας για το πρόβλημα. Και η αδιαφορία όλων αντικατοπτρίζεται στην πλήρη απαξίωση της πολιτικής ηγεσίας των Παλαιστίνιων, υπό τον Μαχμούτ Αμπάς, εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

PM @DrShtayyeh: Failure to reach a ceasefire is a green light to #Israel for more killings.#Gaza #Palestinehttps://t.co/RhboN8KDuh pic.twitter.com/FI7ochdDLJ

— PM of Palestine (@PalestinePMO) November 1, 2023Πως φτάσαμε από το Όσλο στο κενό

Η «Παλαιστινιακή Μεταβατική Αυτοδιοικητική Αρχή» συγκροτήθηκε το 1993, με τη Διακήρυξη Αρχών των Συμφωνιών του Όσλο, για μεταβατική περίοδο πέντε ετών, διάστημα στο οποίο οι δύο πλευρές θα έπρεπε να συμφωνήσουν για τη δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους. Η περίοδος αυτή παρατάθηκε, χωρίς κανένας να ενδιαφέρεται για την παραπομπή του Παλαιστινιακού στις… καλένδες. 

Η κατάληψη της εξουσίας στην Γάζα από την Χαμάς, το 2007, έγινε έναν χρόνο μετά τις εκλογές στις οποίες είχε θριαμβεύσει. Η εκλογική επιτυχία της Χαμάς ήταν αποτέλεσμα της απόρριψης από την παλαιστινιακή κοινωνία  της Παλαιστινιακής Αρχής και του έργου που είχε παράξει.

Η διεθνής κοινότητα εξεπλάγη για το αποτέλεσμα και όσοι υποστήριζαν την ειρηνευτική διαδικασία άρχισαν να σκέφτονται τη λύση του παλαιστινιακού κράτους με αρχή την Δυτική Όχθη και με προοπτική την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών .

Αλλά η διακυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαλάμ Φαγιάντ (2007-2013) τερματίστηκε χωρίς να υπάρχει κανένας πολιτικός ορίζοντας. Την ίδια ώρα στην ισραηλινή ηγεσία βρισκόταν ο Μπένζαμιν Νετανιάχου, που έκανε ό, τι περνούσε από το χέρι του για να υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία του Όσλο.

Στην Ραμάλα το κενό εξουσίας επέτρεψε την καλλιέργεια φιλοδοξιών σε άτομα με αυταρχικές τάσεις. Παράλληλα οδηγήθηκε σε πλήρη αδρανοποίηση το κόμμα Φάταχ, που ήταν η ραχοκοκαλιά της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Οι διάφοροι αυτόκλητοι σωτήρες των Παλαιστίνων φρόντισαν να εξουδετερώσουν δυνητικούς αντιπάλους, να αναβάλουν εκλογές, τελικά να αφαιρέσουν από τους Παλαιστίνιους το δικαίωμα να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους. Αλλά αυτή η διαδικασία αποσύνθεσης της Παλαιστινιακής Αρχής αντιμετωπίστηκε από την Ουάσινγκτον και τους Ευρωπαίους, ως «το λιγότερο κακό».

Το αποτέλεσμα είναι η Παλαιστινιακή Αρχή να έχει ως πρόεδρο τον 87χρονο Αμπάς που δεν πείθει ούτε τους Παλαιστίνιους, αλλά στον οποίον στρέφονται οι δυτικοί ηγέτες ελπίζοντας να τον αναστήσουν πολιτικά.

Palestinian President Mahmoud Abbas lashes out at Israel's occupation of Palestinian territories in address at UNGA pic.twitter.com/6nOVRYOGTn

TRT World Now (@TRTWorldNow) September 24, 2022

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, θα ήθελε να έχει η Παλαιστινιακή Αρχή κεντρικό ρόλο στην Γάζα, όταν τερματιστεί η ισραηλινή επίθεση, που αφήνει πίσω της χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες και μια άνευ προηγουμένου καταστροφή κάθε υποδομής. 

Το ερώτημα είναι αν μπορεί η Παλαιστινιακή Αρχή να αντικαταστήσει την Χαμάς. Όμως για να μπορέσει να γίνει αυτό, θα πρέπει οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι να αποδεχτούν τον Αμπάς ως ηγέτη τους. Κι όπως έδειξε δημοσκόπηση του παλαιστινιακού ινστιτούτου PSR, που δημοσιεύτηκε στην 30ή επέτειο των Συμφωνιών του Όσλο, τον Σεπτέμβριο, το 80% των Παλαιστίνιων ζητούν την παραίτηση του Μαχμούτ Αμπάς.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: 15χρονος μαθητής σκότωσε συμμαθητή του σε σχολείο του Όφενμπουργκ

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Στο «κάδρο» το όνομα της Μισέλ Ομπάμα μετά την δημοσκοπική κατρακύλα του Μπάιντεν

Αl-Quds: Νέο βίντεο με ομήρους στη δημοσιότητα – Προαναγγέλλουν την απελευθέρωσή τους

Keywords
Τυχαία Θέματα