Πόλεμος στη Γάζα: Δραματική προειδοποίηση του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική καταστροφή

Εξακόσιες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στη Λωρίδα της Γάζας έχουν βρει καταφύγιο σε 150 εγκαταστάσεις τις οποίες ελέγχει η υπηρεσία του ΟΗΕ UNRWA, καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική , με 7.000 ασθενείς και τραυματίες να βρίσκονται αντιμέτωποι με τον θάνατο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

H UNRWA προειδοποίησε ότι τα νοσοκομεία

της Γάζας μπορεί να υποχρεωθούν να κλείσουν ακόμα και απόψε, εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων για τις γεννήτριες.

Nearly 600,000 internally displaced people are sheltering in 150 @UNRWA facilities.

Our shelters are FOUR times over their capacities – many people are sleeping in the streets as current facilities are overwhelmed.

At least 40 @UNRWA installations have been impacted. pic.twitter.com/2nHuZBSN7T

— UNRWA (@UNRWA) October 25, 2023

GAZA HEALTH MINISTRY: 7,000 sick and wounded people in #Gaza Strip hospitals face the risk of death.

FOLLOW OUR LIVE BLOG: https://t.co/3kkOPXdrs6 pic.twitter.com/4HUJRoJjbA

— The Palestine Chronicle (@PalestineChron) October 25, 2023Οι εξελίξεις σε στρατιωτικό επίπεδο

Σε στρατιωτικό επίπεδο, οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι βομβάρδισαν την ισραηλινή στρατιωτική βάση Ραϊμ, με ένα καταιγισμό πυραύλων από την Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ από την πλευρά του βομβάρδισε συγκρότημα κατοικιών στην περιοχή Ταλ αλ- Χάουα της Γάζας, με συνέπεια να σκοτωθούν 10 Παλαιστίνιοι άμαχοι. Οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν και τον προσφυγικό καταυλισμό στη Τζενίν, με drones, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιους.

PALESTINIAN HEALTH MINISTRY: 5 Palestinians were killed by Israeli occupation fire in the West Bank.

FOLLOW OUR LIVE BLOG: https://t.co/3kkOPXdrs6 pic.twitter.com/FMWZfoRtcB

— The Palestine Chronicle (@PalestineChron) October 25, 2023

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ο αριθμός των νεκρών από μία σειρά ισραηλινών επιθέσεων αντιποίνων μετά την 7 η Οκτωβρίου, έχει ανέλθει στους 103, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Αναλυτές επισημαίνουν στο Al Jazeera ότι οι Ισραηλινοί τιμωρούν τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη μόνο και μόνο επειδή εκφράζουν αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους της Γάζας.

«Είναι πρόσχημα για πόλεμο εναντίον του παλαιστινιακού λαού, είτε στην Γάζα, είτε στη Δυτική Όχθη ή την Ανατολική Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Αμπντελχαμίντ Σιγιάμ, καθηγητής πολιτικών επιστημών και μεσανατολικών σπουδών στο πανεπιστήμιο Rutgers. «Στέλνουν το μήνυμα στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης ότι αν δείξετε αλληλεγγύη προς την Γάζα θα πληρώσετε το τίμημα. Το Ισραήλ επιδιώκει εκδίκηση. Θέλει να τιμωρήσει κάθε Παλαιστίνιο που πιστεύει στην παλαιστινιακή υπόθεση», είπε ο καθηγητής Σιγιάμ.

Στη Δαμασκό τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το Ισραήλ έπληξε στρατιωτικές θέσεις στη νοτιοδυτική Συρία, σκοτώνοντας οκτώ στρατιώτες και τραυματίζοντας άλλους 7.

Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, συναντήθηκε με τους ηγέτες των παλαιστινιακών οργανώσεων Χαμάς και Ισλαμικό Τζιχάντ, όπως μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός al-Manar.

Οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου για το Ισραήλ

Στο Ισραήλ ο υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς ανακοίνωσε ότι το άμεσο κόστος του πολέμου ανέρχεται σε ένα δισεκατομμύριο σέκελς (246 εκατομμύρια δολάρια) την μέρα. Τα ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει υπολογίσει το έμμεσο κόστος του πολέμου, με δεδομένο ότι έχει παραλύσει η οικονομική δραστηριότητα λόγω της επιστράτευσης εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο οίκος υποβάθμισε σε «αρνητική» από «σταθερή» την προοπτική ανάπτυξης της ισραηλινής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η αναθεώρηση της προοπτικής είναι παράγοντας που προκαλεί «συναγερμό».

Διαβάστε επίσης:

Σύγκρουση φορτηγών πλοίων στη Βόρεια Θάλασσα: Σταμάτησαν οι έρευνες για τους τέσσερις αγνοούμενους

Ανταρκτική: Ένα «Βέλγιο» κρυμμένο κάτω από τους πάγους για πάνω από 34 εκατ. χρόνια – Σπουδαία ανακάλυψη επιστημόνων

Πόλεμος στο Ισραήλ: Συνάντηση Χεζμπολάχ – Χαμάς και Ισλαμικού Τζιχάντ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Γάζα, Δραματική, ΟΗΕ,polemos, gaza, dramatiki, oie