Πέντε ελληνικές προτάσεις για μια καλή ανάγνωση

"Π" ARTΒΙΒΛΙΟΈντυπη Έκδοση

Η κυκλοφορία νέων ελληνικών βιβλίων από γνωστούς συγγραφείς αποτελεί από μόνη της ένα αναγνωστικό κίνητρο για τους λάτρεις της εγχώριας λογοτεχνίας

Κώστας Ακρίβος

Γάλα Μαγνησίας

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σελ.: 310

Νεανικοί έρωτες, ποδόσφαιρο στις αλάνες, τσιγάρα στα κρυφά, φάρσες σε καθηγητές και συμμαθητές, πολιτικές ανησυχίες, σχέδια και όνειρα για το μέλλον είναι οι καθημερινές έγνοιες μιας παρέας εφήβων που μεγαλώνουν εσώκλειστοι σ’ ένα εκκλησιαστικό οικοτροφείο του Βόλου της δεκαετίας του '70.

Σε μια πόλη που καθρεφτίζεται

στα νερά του παρελθόντος, σε μια χώρα που προσπαθεί σιγά - σιγά να συνέλθει από τα σκοτάδια της δικτατορίας, ο κάθε άλλο παρά μεγαλόσωμος Αχιλλάκος, ο ψαρομούρης Μπράσκας, ο σωσίας του τραγουδιστή των Rolling Stones, Μικ και ο αριστεροπόδαρος Ζερβής είναι έτοιμοι να ανοίξουν φτερά για τα ωραία χρόνια που έπονται, ώσπου ένα τραγικό περιστατικό έρχεται να σημαδέψει τη ζωή τους.

Χρόνια αργότερα, οι ήρωες εξακολουθούν να βασανίζονται από αγωνιώδη ερωτήματα σχετικά μ’ αυτό: Τι πραγματικά συνέβη; Έγιναν όλα έτσι όπως τα θυμούνται ή μήπως η μνήμη του καθενός άλλα γεγονότα τα εξωράισε και άλλα τα αλλοίωσε προς το χειρότερο; Μπορούμε να εμπιστευτούμε αποκλειστικά και μόνο τη δική μας μνήμη ή χρειαζόμαστε και τις μνήμες των φίλων μας για να μάθουμε την αλήθεια, ακόμα κι αν αυτή πονάει;

Διονύσης Χαριτόπουλος

Πειραιάς βαθύς

Εκδόσεις: Τόπος

Σελ.: 226

Το παρελθόν του Πειραιά είναι βαρύ. Στις αθηναϊκές εφημερίδες αναφερόταν με δέος: «Η πόλις των φρικτών εγκλημάτων», «Το βασίλειον του τρόμου», «Το λιμάνι της παρανομίας» κ.ά. Ο Διονύσης Χαριτόπουλος καταδύεται στον βυθό του μεγάλου λιμανιού και φέρνει στην επιφάνεια τον σκληρό και βίαιο κόσμο του, μέσα από πραγματικά γεγονότα, όπως ακριβώς συνέβησαν, χωρίς μύθους και ωραιοποιήσεις. Στη σκοτεινή εποχή του Πειραιά κυριαρχούσαν η βία και το έγκλημα. Αν ήσουν άοπλος ήσουν ξεγραμμένος. Ακόμα και οι πιο φιλήσυχοι πολίτες κοιμούνταν με το πιστόλι κάτω από το μαξιλάρι, γιατί νταήδες, συμμορίες, σωματέμποροι λυμαίνονταν την πόλη, σκότωναν και σκοτώνονταν μεταξύ τους.

Ένα ανθολόγιο τρόμου και αίματος.

Μανόλης Ξεξάκης

Το θέατρο της οικουμένης: Τα θεμέλια της ζωής

Εκδόσεις: Ιανός

Σελ.: 368

Η έννοια της ψυχής, ο προδομένος έρωτας και η κατασκοπεία αποτελούν τη μαγιά αυτού του μυθιστορήματος. Το σκουλήκι της αφήγησης τρυπά το μήλο της ιστορίας από ένα τραγικό γεγονός: τον θάνατο της πρώην αγαπημένης του Βασίλη, του ήρωα, στο πάρκο του Λευκού Πύργου. Ένα προικοσύμφωνο του 1923, η Χάρτα του Ρήγα και ο Συντηρητής το θρέφουν. Ένα ταξίδι στην Κρήτη φέρνει στο προσκήνιο παλιές υποθέσεις και μυστικά. Κι όλα αυτά με φόντο την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις της στις ζωές όλων.

«Σε αυτό το βιβλίο αναφέρονται πρόσωπα που διακρίθηκαν στις επιστήμες και στις τέχνες, διαβόητοι ηγέτες που έσυραν έθνη στη φρίκη, κυρίως, όμως, άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Έμαθα από τις ζωές τους, αλλά όσα γράφω γι’ αυτούς δεν είναι απολύτως αληθινά. Όλοι δέχτηκαν τη σπορά της φαντασίας, έγιναν πλάσματα της λογοτεχνίας».

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης

Η ιδιωτική μου αντωνυμία

Εκδόσεις: Κίχλη

Σελ.: 170

Εστιάζοντας σε περιστατικά που έχουν αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην ψυχή και στον νου ενός αγοριού που μεγαλώνει στα χρόνια της Μεταπολίτευσης σε ένα χωριό της Μακεδονίας, ο συγγραφέας προσπαθεί να διασώσει από τη λήθη έναν κόσμο που έχει πια οριστικά χαθεί, την παραδοσιακή αγροτική κοινωνία, χωρίς όμως να ενδίδει στην εξιδανίκευση ή στη νοσταλγία. Η αθωότητα του παιδιού που ανακαλύπτει τον κόσμο, η απλότητα της καθημερινής ζωής και οι μικρές χαρές της συνυπάρχουν με τον μόχθο για τον επιούσιο, με τους στενούς ορίζοντες της επαρχίας που αδυνατούν να συγκρατήσουν τη νεανική ορμή, με τη βαριά σκιά του Εμφυλίου και, ασφαλώς με τα σύγχρονα αδιέξοδα. Στις ιστορίες του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη ο κόσμος του χθες συναντά το παρόν, η συγκίνηση τον στοχασμό και το ατομικό Εγώ το συλλογικό Εμείς.

Σπύρος Μαντζαβίνος

Μνηστηροφονία και άλλες ιστορίες

Εκδόσεις: Καστανιώτη

Σελ.: 112

Ένας άνδρας παρακολουθεί τη γυναίκα των ονείρων του στο ραντεβού με τον εραστή της. Βαδίζει προς το σπίτι της ερωμένης του για να της κάνει έκπληξη, αλλά τελικά η έκπληξη περιμένει τον ίδιο. Προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει γρίφους για την πορεία της σχέσης του. Προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει τους απαγωγείς της κοπέλας του. Καταστρέφει χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια γιατί του θυμίζουν τον παλιό του έρωτα. Περιδιαβάζει στον χώρο του μετρό πασχίζοντας να κατανοήσει έναν χωρισμό. Συνειδητοποιεί πως έχει την ικανότητα να τρώει τις αναμνήσεις του.

Ερωτικές ιστορίες κατάκτησης και απόρριψης, μάχες ενάντια στο άγχος, ενάντια στις εμμονές, στη θλίψη και στο πένθος, με κύρια όπλα το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό.

βιβλίαπροτάσειςανάγνωσηλογοτεχνίαIssue: 2046Issue date: 8-11-2018Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα