ΠΑΣΟΚ: Η ανάλυση για το «μέλλον Κασσελάκη» στον ΣΥΡΙΖΑ – Αντιμέτωπος με νέες εντάσεις ο Ανδρουλάκης

«Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια περιδίνηση. Παρακολουθούμε από απόσταση και με θεσμικό σεβασμό. Δεν είναι στη νοοτροπία του ΠΑΣΟΚ να εμπλέκεται στα εσωτερικά των άλλων κομμάτων. Εύχομαι να ξεπεράσουν γρήγορα την κρίση τους». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Νίκο Ανδρουλάκη και πάνω σ’ αυτά θα κινηθεί και το επόμενο διάστημα όσον αφορά τις εξελίξεις στην Κουμουνδούρου.  

Η ανάλυση του ΠΑΣΟΚ
για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι στην Χαριλάου Τρικούπη δεν παρακολούθησαν πολύ έντονα τις διεργασίες του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και πως να μην το κάνουν άλλωστε αφού – όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις – είναι ο μεγάλος τους αντίπαλος για την 2η θέση στις Ευρωεκλογές. 

Στο Κίνημα έχουν κάνει και τη δική τους πρώτη ανάλυση τόσο για τις «εκλογές», οι οποίες τελικά δε θα γίνουν όσο και για το «μέλλον Κασσελάκη» εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πάντες εντός του κόμματος θεωρούν ότι είναι ακόμα «μία ήττα του Αλέξη Τσίπρα». 

Σύμφωνα με πληροφορίες του topontiki.gr η ανάλυση των συνεργατών του Νίκου Ανδρουλάκη για του τετραήμερου του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

Για το Συνέδριο: Θύμισε περισσότερο ζωντανή μετάδοση τηλεοπτικού προϊόντος – κοινώς ριάλιτι – και όχι συνέδριο κόμματος. Είχε χιουμοριστικές και «μοναδικές» στιγμές οι οποίες γίνανε εύκολα viral.

Τα πολιτικά συμπεράσματα: Στην Χαριλάου Τρικούπη παραδέχονται ότι είναι μεγάλη αλλά και εμφανής η επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη. Ως προς τις πολιτικές του επιδιώξεις προσβλέπουν σε μία σειρά κινήσεων, οι οποίες θα μετεξελίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι πλέον ξεκάθαρο για ακόμα μία φορά ότι στην Κουμουνδούρου υπάρχει πλέον ένα «προσωποπαγές κόμμα» το οποίο θα προσπαθήσει να εμφανιστεί συμπαγές.

Για τον Αλέξη Τσίπρα: Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα οι πάντες θεωρούν ότι τις προηγούμενες μέρες ο πρώην Πρωθυπουργός μετά και την παρέμβασή του υπέστη ακόμα μία ήττα, η οποία «μάλλον σηματοδοτεί και το τέλος της σχέσης του με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι σήμερα». Για τους «ΠΑΣΟΚους» δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι στον πρώην πρόεδρο του κόμματος επιτέθηκαν και πρόσωπα τα οποία ήταν στον «σκληρό του πυρήνα».

Το «στοίχημα» του ΠΑΣΟΚ 

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται αντιληπτό ότι είναι πολύ σημαντικό να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται στα «Αριστερά». Αυτό τον χώρο θέλει άλλωστε να «κλειδώσει» και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος όπως έγραψε το Ποντίκι ετοιμάζεται να κάνει το πρώτο κάλεσμα στον χώρο της «Κεντροαριστεράς». Σε αυτή τη φάση ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σκέφτεται τον τρόπο με τον οποίο θα κάνει το πρώτο κάλεσμά του στον προοδευτικό χώρο, καθώς φαίνεται έτοιμος να ανοίξει το κόμμα του στον δρόμο προς τις ευρωκάλπες. Ο Νίκος Ανδρουλάκης – ο οποίος έχει αναλάβει όλη την προεκλογική εκστρατεία – θέλει να δώσει το στίγμα, πράγμα που δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, ότι το κόμμα του είναι πλέον κυρίαρχο στον χώρο αυτόν και πως έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Νέα ένταση στο κόμμα 

Μπορεί η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργεί κάποια μικρά χαμόγελα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι στο ΠΑΣΟΚ μπαίνουν σε νέο κύμα εσωστρέφειας με αφορμή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Οι δηλώσεις της Νάντιας Γιαννακοπούλου έρχονται σε αντίθεση με την γραμμή του Νίκου Ανδρουλάκη η οποία δεν είναι άλλη από την καταψήφιση. 

Σε συνέντευξη της η βουλευτής του Δυτικού Τομέα είπε ότι διαφωνεί με τον αρχηγό της για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Τα μη κρατικά είναι θέση του κόμματος και του Συνεδρίου. Συμφωνώ με το νομοσχέδιο. Για εμένα είναι θέμα συνείδησης και δεν υπάρχει περίπτωση να το καταψηφίσω», ανέφερε συγκεκριμένα η κ. Γιαννακοπούλου στα Παραπολιτικά. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πλευρά του ήταν ξεκάθαρος: «Δεν μπορεί να γίνει ένας νόμος και να έρθουν όλα τα μη κρατικά κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στο λεκανοπέδιο. Τον νόμο αυτόν που προτείνει ο κ. Πιερρακάκης τον ήξεραν εκ των προτέρων οι επιχειρηματίες και έχουν αγοράσει την Αθήνα. Γιατί; Να μην ρυθμίζει η αγορά το ακαδημαϊκό επίπεδο. Εμείς προτείνουμε ενιαία μορφή αξιολόγησης και για το δημόσιο και για το μη κρατικό. Εν ολίγοις, τον νόμο δεν θα τον ψηφίσουμε γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευσή και όχι την εμπορευματοποίηση που υπονομεύει. Εν ολίγοις, τον νόμο δεν θα τον ψηφίσουμε, γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση, που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό μη κερδοσκοπικό και εντέλει και το δημόσιο πανεπιστήμιο» (Mega). 

Πάντως, στο ερώτημα αν θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα πριν από την συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή δεν υπάρχει καθαρή εικόνα. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος με το ενδεχόμενο να τεθεί κομματική πειθαρχία από τον Νίκο Ανδρουλάκη για καταψήφιση του νομοσχεδίου να κερδίζει όλο και περισσότερους πόντους. Όλα αυτά θα γίνουν – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – μετά το Σαββατοκύριακο 1ης και 2ας Μαρτίου διότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βρίσκεται στη Ρώμη για το προεκλογικό συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. 

Διαβάστε επίσης:

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αλέξης Τσίπρας: Το πρώτο σχόλιο από το περιβάλλον του, μετά την απόφαση του συνεδρίου – «Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα»

Περιβάλλον Γεροβασίλη: Ο Στέφανος Κασσελάκης στην πραγματικότητα ποτέ δεν ήθελε εκλογές

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΠΑΣΟΚ, Κασσελάκη, ΣΥΡΙΖΑ – Αντιμέτωπος, Ανδρουλάκης,pasok, kasselaki, syriza – antimetopos, androulakis