«Παιχνίδι» με τη μονιμότητα στο Δημόσιο

Το ζήτημα της μονιμότητας στο Δημόσιο και του ενδεχόμενου άρσης της ανοίγει η κυβέρνηση σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτικά φάση, όπου προσπαθεί να ανακάμψει από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σχεδόν επί έναν χρόνο και, ταυτόχρονα, επιχειρεί να απευθυνθεί με θετική ατζέντα σε όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές ομάδες.

Το θέμα έφερε στο προσκήνιο δημοσκόπηση της MARC για το «Πρώτο Θέμα», στην οποία

το 76,2% των ερωτηθέντων δήλωσε υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας στο Δημόσιο, «ώστε να απομακρύνονται όσοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους», με το ποσοστό αυτό να φθάνει το 64,5% μεταξύ των μισθωτών του δημοσίου τομέα. Επίσης, το 88% τάσσεται υπέρ της αξιολόγησης όλων των δημοσίων υπαλλήλων, θέση με την οποία συμφωνεί και το 78,7% των μισθωτών του Δημοσίου. Κι αυτό σε μια στιγμή που τα υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουν ανοίξει την πλατφόρμα για την αξιολόγηση από τους πολίτες διαφόρων υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου.

Παραπομπή στο μέλλον

Όπως ήταν φυσικό, για το ζήτημα ρωτήθηκε στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος, θα μπορούσε κάποιος να πει, επέλεξε να απαντήσει μέσω… δημιουργικής ασάφειας, λέγοντας ότι «διαχρονικά η Νέα Δημοκρατία πίστευε ότι πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση σε κάθε έναν. Κανένας δεν μπορεί να εξαιρείται από την αξιολόγηση. Άρα και στο Δημόσιο. Η αξιολόγηση, προφανώς, πρέπει να έχει και συνέπειες. Το ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες και το αν θα φτάσουμε και σε αυτήν τη μεγάλη αλλαγή είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί την ώρα της συνταγματικής αναθεώρησης με τον σωστό χρόνο, γιατί, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, για να υπάρξουν αυτές οι μεγάλες αλλαγές, χρειάζονται και οι μεγαλύτερες δυνατές πλειοψηφίες».

Μια μέρα μετά, στο παιχνίδι μπήκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος είπε στη «Ναυτεμπορική» ότι «δεν βρισκόμαστε στον 19ο αιώνα και στην εποχή της πλατείας Κλαυθμώνος. Είμαστε η Ελλάδα της Ευρώπης και του 21ου αιώνα. Έννοιες όπως αξιολόγηση, αξιοκρατία και λογοδοσία στη δημόσια διοίκηση θα πρέπει να μας απασχολούν ουσιαστικά. Η Νέα Δημοκρατία συνολικά, αλλά και ο πρωθυπουργός, θα τοποθετηθούν ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης», προσθέτοντας, πάντως, ότι από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν απολυθεί για λόγους ανεπάρκειας περίπου 1.000 δημόσιοι υπάλληλοι και τονίζοντας ότι «αυτό που θεωρείτο και ήταν ταμπού για πολλά χρόνια, έσπασε. Επιπλέον, αυτοί που παίρνουν άριστα δεν είναι το 95% και παραπάνω, όπως γινόταν με την αξιολόγηση επί ΣΥΡΙΖΑ».

Η ουσία

Κάπου εδώ, θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε «πετάξει το γάντι» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας ότι «είμαι έτοιμος να θέσω προς αναθεώρηση το άρθρο για τον τρόπο επιλογής της Δικαιοσύνης. Είμαι, επίσης, έτοιμος να θέσω προς αναθεώρηση το άρθρο 86 του Συντάγματος που αφορά την ποινική μεταχείριση υπουργών. […] Κύριε Ανδρουλάκη, αυτά είναι δύο άρθρα, ανάμεσα στα υπόλοιπα, τα οποία εμείς θα προτείνουμε προς αναθεώρηση. Ελάτε και δεσμευτείτε, λοιπόν, ότι θα συμφωνήσετε και εσείς στη συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης και την αλλαγή του άρθρου 16».

Και εδώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με τις οποίες συνομίλησε το «Ποντίκι», βρίσκεται και η ουσία της όλης κουβέντας: για την κυβέρνηση, ο πραγματικός στόχος είναι η αξιολόγηση στο Δημόσιο να γίνει καθεστώς, αλλά, ταυτόχρονα – μέσω της συζήτησης περί άρσης της μονιμότητας (κάτι για το οποίο, πρέπει να υπογραμμιστεί, ο πρωθυπουργός δεν έχει μιλήσει) – η κυβέρνηση να αποκτήσει και μια επιπλέον διαπραγματευτική μόχλευση έναντι της αντιπολίτευσης, όταν αρχίσει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Δηλαδή, να πιέσει (ιδίως το ΠΑΣΟΚ, ας μην ξεχνάμε ότι και ο Κώστας Σκανδαλίδης πρόσφατα είπε ότι «εγώ είμαι υπέρ τού να περάσει από το Σύνταγμα η κατάργηση της μονιμότητας») την αντιπολίτευση να δεχθεί τη συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης.

Σκληρή γραμμή

Η τακτική αυτή, λένε οι ίδιες πηγές, έχει διπλό στόχο: από τη μία – αν υπάρξει μια σχετική συναίνεση για το θέμα – να καταγραφεί ως μια επιτυχία της κυβέρνησης και από την άλλη, αν η αντιπολίτευση διαφωνήσει, η Ν.Δ. να μπορεί να την κατηγορήσει για οπισθοδρομικές απόψεις και τακτικές, που δεν επιτρέπουν στο Δημόσιο και στη χώρα να πάει μπροστά. Άλλωστε, επισημαίνεται, ο ίδιος ο Χατζηδάκης παραδέχθηκε ότι, ακόμα και με το καθεστώς της μονιμότητας, μπορούν – έστω και δύσκολα – να απομακρύνονται από το Δημόσιο εργαζόμενοι που αποδεικνύεται ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους ή ότι είναι επίορκοι ή για άλλους λόγους που προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. Ως εκ τούτου, δυνατότητες για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων υπάρχουν.

Από την άλλη, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα σκληρύνει πολύ τη στάση της έναντι όσων εναντιώνονται στη διαδικασία της αξιολόγησης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας, τόνισε χωρίς περιστροφές ότι «θέλω να είμαι πολύ σαφής, ειδικά για την κατηγορία εκείνων των εκπαιδευτικών που αρνούνται επί της αρχής να αξιολογηθούν. Η θέση μας εδώ είναι ξεκάθαρη και η κατεύθυνση που έχω δώσει στο υπουργείο πολύ σαφής: εάν κάποιος αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης», ενώ σε συνάντησή της με την ΟΛΜΕ, η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται νομοθετική παρέμβαση με στόχο τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας που επιβαρύνει τους εκπαιδευτικούς.

Διαβάστε επίσης:

Η Αθήνα στηρίζει Νετανιάχου – Ασυγκίνητη από τη σφαγή στη Γάζα η ελληνική κυβέρνηση

ΚΚΕ: Το διακριτό σκεπτικό για την Προανακριτική, οι διαχρονικές ευθύνες κι ο Μητσοτάκης

Ποιες επιδιώξεις του ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί η κατάθεση της πρότασής του για τα Τέμπη

Keywords
Τυχαία Θέματα