«Ουδέν νεώτερον» για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Πράγα

«Στον αέρα» φαίνεται ότι βρίσκεται το ενδεχόμενο συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ένωσης που πραγματοποιείται την Πέμπτη στην Πράγα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος τη Δευτέρα είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό –υπό την προϋπόθεση ότι θα του ζητούσε η Τουρκία-, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ή κάποια εξέλιξη σε ό,τι αφορά

στο ενδεχόμενο συνάντησης», ωστόσο επισήμανε ότι την Παρασκευή στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ «ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για όλο το φάσμα της τουρκικής προκλητικότητας», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα, στον κατάλληλο τόπο και χρόνο, ό,τι θεωρεί ότι είναι καλύτερο για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, πάντοτε το κάνει με μεγάλη αποτελεσματικότητα».

Παράλληλα, αναφερόμενος στη νέα τραγωδία με μετανάστες στη Λέσβο, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέρριψε την ευθύνη στην Άγκυρα, λέγοντας ότι «το γεγονός ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, ότι κάνει τα στραβά μάτια, ότι υποκινεί, όπως πολλές φορές έχουμε δει, έπειτα από ομολογίες που έχουν διασωθεί από την ελληνική πλευρά και έχουν γλυτώσει τα χειρότερα, την πολύ επικίνδυνη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από τα παράλιά της, είναι ένα γεγονός που οδηγεί νομοτελειακά σε τραγωδίες» και υπογραμμίζοντας ότι «η εργαλειοποίηση του προσφυγικού και το μεταναστευτικού από την πλευρά της Άγκυρας πρέπει να σταματήσει, διότι κοστίζει ανθρώπινες ζωές».

Σχολιάζοντας, δε, τη νέα –ρητορική- κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, τόνισε ότι η Ελλάδα «απαντά με την αυτοπεποίθηση μιας χώρας που έχει το δίκιο με το μέρος της, που έχει τους συμμάχους στο πλευρό της και που έχει τη δυνατότητα και σε πολιτικό/διπλωματικό, αλλά και στο επίπεδο της αποτροπής στο πεδίο, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε πρόκληση. Τα ψέματα, η διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, η παραχάραξη της γεωγραφίας, δεν μπορούν να αλλοιώσουν την πραγματικότητα, όσες φορές κι αν επαναληφθούν».

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ για την κλιμάκωση της προκλητικής τουρκικής ρητορικής, καθώς και για την πρόσφατη συμφωνία της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης και το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους της τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή εν μέσω μιας ιδιαίτερα κρίσιμης διεθνούς συγκυρίας», αν και δεν θέλησε να διευκρινίσει αν ο πρωθυπουργός θα ζητήσει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Όσον αφορά στην επιστολή Φον ντερ Λάιεν προς τους ηγέτες της ΕΕ, σχετικά με τις προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η οποία περιλαμβάνει και την πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «πρόκειται για μια θέση που συνιστά -όπως επισημαίνει με χθεσινή ανάρτησή του ο πρωθυπουργός- ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και θα συμβάλλει, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών σε πολλαπλά επίπεδα. Όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο για να αποσταθεροποιήσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες».

Υπενθύμισε, δε, ότι η πρόεδρος της Επιτροπής «υιοθετεί τη θέση, τη ρητορική, αλλά και τα επιχειρήματα του σχεδίου που έγκαιρα εισηγήθηκε και υπερασπίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός ως την αποτελεσματικότερη λύση απέναντι στην ενεργειακή κρίση. […] Αποδεικνύεται έτσι ότι, όπως και στην περίοδο της πανδημίας, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη θέσεων, προτάσεων και ιδεών για την υπέρβασης κοινών ευρωπαϊκών προβλημάτων. Η Ελλάδα δίνει λύσεις σε κρίσιμα αδιέξοδα, η Ελλάδα είναι μέρος των λύσεων και όχι των προβλημάτων», επαναλαμβάνοντας πάντως την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου να στηρίζει τους πολίτες ενώπιον του «δύσκολου» χειμώνα.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης στην PEGA: «Πολιτικός ο λόγος της παρακολούθησής μου» – Επεισόδιο με Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ

Τσίπρας στο PES: Ευρωομόλογο για την ενέργεια – Ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία αν παραβιάσει κυριαρχικά μας δικαιώματα

Γεωργιάδης για ωράριο καταστημάτων: Δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής

Keywords
Τυχαία Θέματα