Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Μια τελετή έναρξης χωρίς θεατές και διαφορετική από κάθε άλλη (Video/Photos)

Ήταν μια ξεχωριστή τελετή έναρξης των ολυμπιακών αγώνων που άργησε κατά 365 ημέρες. Κανονικά θα έπρεπε να γίνει πέρυσι αλλά λόγω κορωνοϊού έγινε φέτος. Αλλά ακόμη και έτσι η τελετή αν και φαντασμαγορική ήταν εντελώς διαφορετική με άλλες χρονιές. Φέτος δεν υπήρχαν θεατές στις κερκίδες και την τελετή την είδαν όλοι από την τηλεόραση και το διαδίκτυο.

Αυτό

που δεν άλλαξε ήταν το τυπικό. Όπως σε κάθε Ολυμπιακούς αγώνες την τελετή άνοιξαν οι αθλητές της χώρας που γέννησε τους αγώνες αυτούς. Οι Έλληνες αθλητές μπήκαν πρώτοι στο στάδιο.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, ξεκίνησαν με πυροτεχνήματα που φώτισαν ένα άδειο γήπεδο, αλλά και με μια στιγμή απόλυτης σιωπής για να τιμήσουν όσους έχασαν τη μάχη από την Covid-19.

If you can’t go to the #OpeningCeremony, you bring the #OpeningCeremony to you

@AbbyDahlkemper
@mPinoe (as @S10Bird) pic.twitter.com/rZxNIohrGz

— U.S. Soccer WNT (@USWNT) July 23, 2021

Εχοντας το πνεύμα της ιαπωνικής παράδοσης, παρουσίασαν ξύλινα Ολυμπιακά δαχτυλίδια, συνδέοντας έτσι το παρόν με το παρελθόν, τους Αγώνες του 2020 με εκείνους του 1964.

Οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να κάνουν το πρωτοφανές βήμα της διεξαγωγής των Αγώνων χωρίς θεατές, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού παρουσιάζουν έξαρση.

Rio 2016
PyeongChang 2018
Tokyo 2020

If it ain’t broke, don’t fix it. #OpeningCeremony #Tokyo2020 pic.twitter.com/wEN8eg08YW

Olympics (@Olympics) July 23, 2021

Ακόμη και η τελετή έναρξης, συνήθως μια σκηνή γεμάτη με διασημότητες, ήταν σιωπηλή, με λιγότερους από 1.000 ανθρώπους που παρευρέθηκαν, με αυστηρούς κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Το εναρκτήριο βίντεο που παρουσιάστηκε στο στάδιο ανακεφαλαίωσε την πορεία της Ιαπωνίας στους Αγώνες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο κόσμος, από την επιλογή της ιαπωνικής πρωτεύουσας ως οικοδέσποινας στις 8 Σεπτεμβρίου 2013.

Hang in there!

We're over halfway there! #OpeningCeremony #Tokyo2020 | #UnitedByEmotion | #StrongerTogether | #Olympics pic.twitter.com/ZsHYZ9sTn5

— #Tokyo2020 (@Tokyo2020) July 23, 2021

Έδειξε πώς το 2020 χτύπησε ο κορονοϊός, με περιορισμούς που ανάγκασαν την άνευ προηγουμένου αναβολή μόνο τέσσερις μήνες πριν από την έναρξη των Αγώνων, ξεκινώντας μια περίοδο αβεβαιότητας.

/#今日のチームジャパン
\#がんばれニッポン#Tokyo2020#TEAMJAPAN#オリンピック pic.twitter.com/DxEpLtaMQN

— 日本オリンピック委員会(JOC) (@Japan_Olympic) July 23, 2021

Στο τμήμα που υπογραμμίζει τον αντίκτυπο της πανδημίας στους αθλητές και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που δεν μπορούν να δουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες με φυσική παρουσία, οι διοργανωτές έδειξαν μια μοναχική γυναίκα αθλητή, την Γιαπωνέζα πυγμάχο και νοσοκόμα, Αρίσα Τσουμπάτα, να κάνει προπόνηση στο σκοτάδι, τρέχοντας σιωπηλά σε διάδρομο.

Δεκάδες χορευτές μετακινήθηκαν ενώ οι χαρτογραφήσεις προβολής έδειξαν συνδέσεις μεταξύ τους, επισημαίνοντας πώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών, έχουν δημιουργήσει νέες συνδέσεις στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Ναρουχίτο και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ, και οι δύο φορώντας μάσκες, μπήκαν στο γήπεδο και υποκλίθηκαν ο ένας στον άλλο πριν καθίσουν κοινωνικά απομακρυσμένοι.

Οι γιγαντιαίοι ξύλινοι δακτύλιοι μεταφέρθηκαν στο γήπεδο σε μια πλατφόρμα, καθοδηγούμενη από το φως πολλών φαναριών χαρτιού. Με το τράβηγμα ενός σχοινιού, τα δαχτυλίδια μετατράπηκαν σε Ολυμπιακό σύμβολο.

Τα δαχτυλίδια φτιάχθηκαν από ξυλεία από δέντρα που αναπτύχθηκαν από τους σπόρους που έφεραν αθλητές από κάθε ένα από τα συμμετέχοντα έθνη στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν από το Τόκιο.

Fireworks Technician: Hey #Tokyo2020 how much fireworks do you want

Tokyo 2020: Yes. pic.twitter.com/hnfmepGy9P

— #Tokyo2020 (@Tokyo2020) July 23, 2021

Η παράσταση της ένωσης των δαχτυλιδιών ξεκίνησε με το “Kiyari Uta“, ένα παραδοσιακό τραγούδι εργασίας που τραγουδούσαν εδώ και αιώνες εργάτες.

@Giannis_An34 to be flag-bearer in Paris? #OpeningCeremony #Tokyo2020 #Basketball https://t.co/kkC5p9JJsG

FIBA #Tokyo2020 (@FIBA) July 23, 2021

Κατά τη διάρκεια της τελετής, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους Ισραηλινούς αθλητές που σκοτώθηκαν από τρομοκράτες, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972 στο Μόναχο. Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των οικογενειών των έντεκα θυμάτων, το οποίο ως τώρα η ΔΟΕ είχε αρνηθεί να ικανοποιήσει.

Η τελετή έναρξης γίνεται χωρίς τη συνήθη μαζική χορογραφία, τεράστια σχήματα από χορευτές, ηθοποιούς και φώτα που σχετίζονται με παλιές γιορτές.

Ένας πολύ μικρότερος αριθμός αθλητών βρίσκεται στην παρέλαση των ομάδων, με πολλούς να σχεδιάζουν να πετάξουν λίγο πριν από τους Αγώνες τους και να φύγουν λίγο μετά για να αποφύγουν μόλυνση Covid-19.

 Συμμετέχουν μόνο 15 παγκόσμιοι ηγέτες, μαζί με τον Ιάπωνα αυτοκράτορα Ναρουχίτο, ο οποίος θα ανοίξει επίσημα τους Αγώνες όπως έκανε ο παππούς του Χιροχίτο το 1964. Μαζί του ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζολ Μπάιντεν.

Η τελετή χαρακτηρίζεται από απουσίες υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε, ενώ ορισμένοι κορυφαίοι χορηγοί και οικονομικοί ηγέτες έμειναν επίσης εκτός.

The variety and beauty of the costumes worn at the #Tokyo2020 #OpeningCeremony is indescribable.

Help us finish this sentence: These costumes are… #StrongerTogether | #UnitedByEmotion

— #Tokyo2020 (@Tokyo2020) July 23, 2021

Εκατοντάδες διαδηλωτές που έφεραν πλακάτ που έγραφαν «οι ζωές πάνω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες» διαδήλωσαν γύρω από το χώρο. Οι διαδηλωτές, φορώντας λευκές χειρουργικές μάσκες, φώναξαν «Σταματήστε τους Ολυμπιακούς Αγώνες» καθώς βάδιζαν.

WOW! #Tokyo2020 #OpeningCeremony#UnitedByEmotion | #StrongerTogether | #Olympics pic.twitter.com/C64sPvSC2a

— #Tokyo2020 (@Tokyo2020) July 23, 2021

 Μόνο το ένα τρίτο των Ιαπώνων είχε ακόμη και μία δόση εμβολίων, προκαλώντας ανησυχίες ότι οι Αγώνες θα μπορούσαν να γίνουν μια εκδήλωση σούπερ-διάδοσης. Περισσότερα από 100 άτομα που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς έχουν ήδη δοκιμαστεί θετικά.

Συμμετέχουν μόνο 15 παγκόσμιοι ηγέτες, μαζί με τον Ιάπωνα αυτοκράτορα Ναρουχίτο, ο οποίος θα ανοίξει επίσημα τους Αγώνες όπως έκανε ο παππούς του Χιροχίτο το 1964. Μαζί του ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζολ Μπάιντεν.

Η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, άνοιξε και επισήμως με τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ναρουχίτο να κηρύσσει, μετά από πρόσκληση του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, την έναρξη των Αγώνων της 32ης σύγχρονης Ολυμπιάδας.

Ακολούθησε η είσοδος της Ολυμπιακής σημαίας, την οποία μετέφεραν έξι αθλητές: ένας από κάθε μία εκ των πέντε ηπείρων, καθώς και ένας εκπρόσωπος της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων της ΔΟΕ. Οι αθλητές αυτοί ήταν οι εξής:

ΑΣΙΑ: Κέντο Μομότα (Ιαπωνία/Μπάντμιντον)
ΩΚΕΑΝΙΑ: Ελενα Γκαλιάμποβιτς (Αυστραλία/Σκοποβολή)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ: Σιρίλ Τσάτσετ (Αρση Βαρών)
ΑΜΕΡΙΚΗ: Πάουλα Παρέτο (Αργεντινή/Τζούντο)
ΑΦΡΙΚΗ: Μεχντί Εσαντίκ (Μαρόκο/Τρίαθλο)
ΕΥΡΩΠΗ: Πάολα Ογκέτσι Εγκόνου (Ιταλία/Βόλεϊ)

Οι έξι αθλητές παρέδωσαν τη σημαία σε εργαζόμενους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της καθημερινής μάχης κατά του κορωνοϊού και ακολούθησε η έπαρση της σημαίας με τους πέντε κύκλους, υπό τους ήχους του Ολυμπιακού Ύμνου, που συνέθεσε ο Σπύρος Σαμαράς, σε ποίηση του Κωστή Παλαμά. Τον Ύμνο τραγούδησε χορωδία μαθητών από το Τόκιο και τη Φουκουσίμα.

Με υδρογόνο άναψε ο βωμός

Από τα χέρια της Ναόμι Οσάκα, άναψε ο Βωμός στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο. Η πρωταθλήτρια του τένις ήταν η τελευταία λαμπαδηδρόμος και από τα δικά της χέρια η Ολυμπιακή Φλόγα, που ξεκίνησε το ταξίδι της πριν περίπου ενάμιση χρόνο από την Αρχαία Ολυμπία, άναψε το Βωμό που θα καίει για όλη τη διάρκεια των Αγώνων, ως την Κυριακή 8/8.

Η Φλόγα εισήλθε στο Ολυμπιακό Στάδιο στα χέρια δύο Ολυμπιονικών, του Τανταχίρο Νομούρα (χρυσό μετάλλιο στο τζούντο στους Αγώνες του 1996, του 2000 και του 2004) και της Σαόρι Γιοσίντα (τρία χρυσά μετάλλια στην πάλη, το 2004, το 2008 και το 2012, καθώς και ένα ασημένιο το 2016). Εκείνοι την παρέδωσαν σε τρεις θρύλους του ιαπωνικού μπέιζμπολ, τον Σιγκέο Ναγκασίμα, τον Σανταχάρου Οχ και τον Χιντέκι Ματσούι, κι από κει η Φλόγα πέρασε στα χέρια ενός γιατρού και μίας νοσοκόμας, σε μία συμβολική κίνηση ευγνωμοσύνης προς τους ανθρώπους που έδωσαν τη μάχη κατά της πανδημίας. Ακολούθησε η Γουακάκο Τσουτσίντα, μία αθλήτρια που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στο Τόκιο τον επόμενο μήνα.

Η Τσουτσίντα μετέφερε τη Φλόγα στο κέντρο του Ολυμπιακού Σταδίου, όπου την παρέλαβαν έξι παιδιά προερχόμενα από τις Περιφέρειες Ιουάτε, Μιγιάγκι και Φουκουσίμα. Είναι οι περιοχές που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε το 2011. Τα παιδιά κράτησαν για λίγο το καθένα την Ολυμπιακή Φλόγα και την παρέδωσαν στη Ναόμι Οσάκα, ίσως την πλέον αναγνωρίσιμη παγκοσμίως αθλήτρια της Ιαπωνίας. Η 23χρονη τενίστρια ανέβηκε αργά-αργά τα σκαλιά προς τον Βωμό, ο οποίος αποκαλύφθηκε μέσα από μία σφαίρα, και μεταλαμπάδευσε το φως της Ιερής Φλόγας, δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη των πιο παράξενων Ολυμπιακών Αγώνων της ιστορίας.

Διαβάστε επίσης:

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Η είσοδος της ελληνικής αποστολής με σημαιοφόρους Κορακάκη – Πετρούνια (Photos/Video)

Φωτιά στο Μάτι: Τρία χρόνια μετά την ανείπωτη τραγωδία (Photos)

Αγία Σοφία: Καταπέλτης η UNESCO για τη μετατροπή της σε τζαμί

Keywords
ριο 2016, Τελετή Έναρξης, ολυμπιακοί αγώνες, αγωνες, το φως, twitter, soccer, rio, tokyo, fix, olympics, κορονοϊός, δοε, φως, ολυμπιακος, paris, https, fiba, ηπα, beauty, διαδηλωσεις, wow, ασια, ελενα, ομαδα, σαμαρας, ολυμπια, unesco, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, ιαπωνια, σεισμος ιαπωνια , τσουναμι ιαπωνια, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, ολυμπιακη φλογα, παρελαση, βιντεο, αυλαια, βημα, βωμος, γυναικα, δοε, ηπα, ξυλεια, πυροτεχνηματα, σφαιρα, τηλεοραση, υδρογονο, φλογα, φυσικη, φως, αρχαια, αρχαια ολυμπια, βρισκεται, γινει, γινεται, γηπεδο, δαχτυλιδια, δεντρα, διαδικτυο, εγινε, ελενα, εμειναν, εξι, επρεπε, υπηρχαν, η τελετη, κινηση, κυρια, ματι, μηνες, μοναχο, ομαδα, οσακα, ποιηση, ολυμπιακη, παιδια, παολα, σοφια, σουπερ, σχηματα, τζουντο, τμημα, τοκιο, το φως, τρια, τσουναμι, φουκουσιμα, αιωνες, beauty, fiba, fix, ηγετες, https, κυριακη, olympics, σημαια, σκηνη, soccer, σπυρος, ταξιδι, θετικα, unesco, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα