Ολλανδία: Συνέλαβαν ύποπτο για την κλοπή πινάκων των Βαν Γκογκ και Φρανς Χαλς από μουσεία

Η κλοπή έργων τέχνης πάντα απασχολεί έντονα τη ειδησεογραφία για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ο τρόπος που πραγματοποιείται δεδομένου ότι τα έργα τέχνης στα μουσεία φυλάσσονται συνήθως με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Ο δεύτερος είναι το προφίλ των κλεφτών δεδομένου ότι τα κλοπιμαία δεν είναι εύκολο να μεταπωληθούν, ενώ πολλές φορές κρύβουν την εμμονή του κλέφτη με δημιουργούς και έργα τέχνης.

Ετσι λοιπόν έγινε πρωτοσέλιδο το γεγονός ότι η αστυνομία της Ολλανδίας συνέλαβε τον ύποπτο για την κλοπή δύο πινάκων, των Βίνσεντ Βαν Γκογκ

και Φρανς Χαλς, από δύο μουσεία της χώρας.

Οπως αναφέρει το cnn, o πίνακας του Βαν Γκογκ, υπό τον τίτλο «Ο κήπος του πρεσβυτέριου στο Nuenen», εκλάπη από το μουσείο «Singer Laren» της πόλης Laren, λίγο έξω από το Άμστερνταμ πέρσι τον Μάρτιο.

Εκείνη την περίοδο, το μουσείο παρέμενε κλειστό εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο πίνακας, φιλοτεχνημένος από τον Βαν Γκογκ το 1884, είχε παραχωρηθεί στο ίδρυμα από ένα άλλο μουσείο που τον φιλοξενούσε σε μόνιμη βάση, το Μουσείο Χρόνινγκεν της ομώνυμης ολλανδικής πόλης.

Λίγους μήνες μετά, τον Αύγουστο του 2020, ο πίνακας «Δύο γελαστά αγόρια» του επίσης Ολλανδού ζωγράφου του 19ου αιώνα, Φρανς Χαλς, εκλάπη επίσης, από το μουσείο «Hofje van mevrouw Aerden» της πόλης Λέερνταμ, όπου και φυλασσόταν.

Ο πίνακας αυτός, ο οποίος απεικονίζει δύο γελαστά αγόρια, το ένα εκ των οποίων κρατά ένα δοχείο μπύρας, είχε εκτιμηθεί στα 15 εκατομμύρια ευρώ και κλαπεί ξανά 2 φορές στο παρελθόν, την μια το 2011, από το ίδιο μουσείο.

Η ολλανδική αστυνομία ανακοίνωσε την Τρίτη τη σύλληψη ενός 58χρονου άνδρα από το Μπάαρν, ο οποίος φέρεται να είναι ο υπεύθυνος και για τις δύο κλοπές.

Ο πίνακας του Βαν Γκογκ δημιουργήθηκε κατά την περίοδο που ο καλλιτέχνης διέμενε στην πόλη Nuenen μαζί με τους γονείς του και απεικονίζει τον κήπο του πρεσβυτέριου όπου κατοικούσαν και όπου ο πατέρας του εργαζόταν ως πάστορας.

Keywords
Τυχαία Θέματα