ΟΗΕ: Πρέπει να προετοιμαστούμε για υποδοχή μεγάλου αριθμού προσφύγων στην Ελλάδα - Δεν βοηθάει το κλείσιμο των συνόρων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα δέχεται το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να καταφθάνουν στη χώρα, ακόμη και με αυτοσχέδιες βάρκες, αναφέρει δημοσίευμα του euronews. Η Αθήνα συμπληρώνει το δημοσίευμα έχει ζητήσει μεγαλύτερη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 700 εκατ. ευρώ σε έκτακτο πρόγραμμα βοήθειας που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει την Ελλάδα

να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες προσφυγικές ροές.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc, μίλησε στο euronews για την απελπιστική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη ειδικά στα σύνορα της χώρας με την πΓΔΜ όπου περισσότεροι από 10.000 μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι. Μόλις 400 άτομα πέρασαν τα σύνορα χθες. Ενθαρρύνουμε τους Ιρακινούς, τους Σύρους και πρόσφυγες άλλων εθνικοτήτων να πηγαίνουν στα κέντρα που έχουν οργανωθεί από τον ελληνικό στρατό και την ελληνική κυβέρνηση».

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι το κλείσιμο των συνόρων με τα Σκόπια δεν έχει μειώσει τις προσφυγικές ροές, αυτό όμως μπορεί να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες. Πρέπει να προετοιμαστούμε για να υποδεχθούμε ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων στην Ελλάδα και για αυτό πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα αλληλεγγύης που έχει λάβει η ΕΕ, για να μπορούν να προωθούνται σε άλλες χώρες με οργανωμένο τρόπο.

Ο κ. Leclerc μίλησε και για την ανταπόκριση των Ελλήνων στο προσφυγικό τονίζοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων υποδέχθηκε με πάρα πολύ θετικό τρόπο τους πρόσφυγες. Υπάρχουν, πρόσθεσε κάποιες φωνές διαμαρτυρίας, κάποιοι δήμαρχοι που δεν δέχονται τα κέντρα υποδοχής στην περιοχή τους, αλλά από τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, αυτό που βλέπουμε είναι αλληλεγγύη, αλλά και ένα ερώτημα κατά πόσο η κυβέρνηση, οι οργανώσεις του ΟΗΕ και οι ΜΚΟ μπορούν να ανταποκριθούν σε αύξηση του αριθμού προσφύγων.

Τέλος ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ απαντώντας σε ερώτηση για την προσδοκία του από τη Σύνοδο της Δευτέρας, είπε ότι αναμένει να εξεταστούν λύσεις για τις αιτίες του προβλήματος, τον πόλεμο που προκαλεί το κύμα προσφυγιάς και να δοθεί βοήθεια στις χώρες πρώτης υποδοχής, την Τουρκία, τον Λίβανο, την Ιορδανία και το Ιράκ. Η βοήθεια αυτή δεν μπορεί να είναι μόνο οικονομική, προσθέτει και τονίζει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό η διαδικασία μετεγκατάτασης να αφορά όλες τις χώρες του πλανήτη και όχι μόνο τις Ευρωπαϊκές.

πρόσφυγεςΟΗΕΎπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγεςπροσφυγικόHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα